Flis i øyet!

Misfornøyd Max.

I dag tidlig reiste jeg og Max til Ringsaker dyreklinikk for å sjekke øyet hans. Han hadde fått en flis i øyet som verken jeg eller veterinæren der turte å ta ut. Vi ble derfor sendt videre til Gjøvik.

Max i foroldsvis godt humør i rommet på Gjøvik. helt til han skjønte at det kom en dyrlege dit også. De er han ikke særlig begeistret for, men han oppførte seg heldigvis bra!

Der fikk Max litt å slappe av på, flisa ble fjernet og øyet undersøkt.

Hornhinnen har fått en skade, men den vil sannsynligvis gro fint. Vi skal på ny sjekk om en uke. De kommende dagene skal vi dryppe øyedråper, og eventuelt bruke smertestillende ved behov.

Krysser fingrene for at «Knugen» sitt øye føles bedre nå 🙂

Nesten hele dagen gikk med til dette, men Jess og Tequila fikk heldigvis en liten joggetur. Resten av treningen får de ta igjen senere!

Publisert i helse, Max | Skriv en kommentar

Hoppteknikk – evaluering

Vi er i full gang med hoppteknikk-kurset, og leksene de to første ukene var i hovedsak oppgaver for å evaluere hoppingen til hundene.

Her er videoer av Jess fra dette:

Nå er vi i gang med ulike øvelser, såkalte grids. Håper det skal hjelpe henne til å få en litt mer avslappet hoppestil og strekke ut bakbeina enda litt bedre 🙂

Publisert i fysisk trening, Hopp, Jess, video | Skriv en kommentar

Seier og ny type bom

Jess skuer ut over banen.

Tirsdag var vi på uoffisiell konkurranse på Floorbanen i Stange. Kjempefint å få muligheten til å trene på nye steder!

En viktig grunn til at jeg reiste var for å teste bommen, som har litt glattere underlag enn det vi er vant til. Siden det hadde regnet ville jeg være litt ekstra forsiktig, så stoppet før bommen og startet henne på nytt, slik at jeg var sikker på at hun ikke skulle komme skjevt på og skli. Med sving etter feltet var det ekstra krevende. Hun bommet på første forsøk, og jeg tok den om igjen, men ny feil. Satte henne deretter på nedgangen, og ikke treff der heller… Vanligvis justerer hun seg fint når jeg korrigerer, men her var det tydeligvis noe som vi må jobbe mer med!

Nytt underlag å løpe på, veldig myk grus, fikk vi også testet. Veldig nyttig, og jeg er fornøyd med at Jess ikke rev selv om det hun løp på var litt uvant!

Hun vant hoppklassen (til tross for en vegring i slalom), og fikk med seg litt snadder hjem i premie – juhuu!

Nå teller vi ned til offisielt agilitystevne i Arendal 🙂

Publisert i agility, Jess, konkurranse, video | Skriv en kommentar

Slik var det å løpe triathlon med hund!

Ut i det iskalde vannet! Foto: Margrethe Akselvoll.

Nylig deltok jeg og Jess på landets første triathlon for hund, TriDog. Konkurransen var det Hadeland trekkhundklubb som sto bak.

Jeg og Jess og Chris med Tapper klare for start! Foto: Marianne Lund.

Løpet startet med en 2,5 lang sløyfe for sykkel eller kickbike. Traseen ble beskrevet som krevende, og det kan jeg skrive under på at den var! Gjørme, glatte røtter og bruer og utfordrende terreng gjorde at vi virkelig fikk kjørt oss. Jeg er veldig glad jeg valgte kickbike framfor sykkel på denne etappen, slik at jeg hadde litt mer kontroll.

Jess er glad i å svømme, men fikk virkelig utfordret seg da både jeg og hun ble sittende fast i det iskalde vannet. Foto: Margrethe Akselvoll.

Deretter var det bare å slenge fra seg sykkelen, løpe noen meter og kaste seg ut i det kalde vannet. Vi skulle svømme 100 meter, og det startet ganske greit. Omtrent midt i merket jeg at jeg fikk problemer med å puste. Da jeg i tillegg satte fast det ene beinet i planter i vannet ble det trøblete. Jeg brukte en del tid på å komme meg løs, og når man attpåtil knapt får luft virket det litt håpløst! Da jeg endelig kom meg løs var det Jess sin tur å få plantene i beina, men fikk henne heldigvis løs kjapt, og vi kom oss på land.

Det tok noen hundre meter før kroppen virket igjen, men etter det var løpeetappen null problem. Variert terreng og fint underlag. Også denne etappen var 2,5 kilometer.

Løpeetappen og siste innspurt før mål! Foto: Dorthe Fuglenes.

Vi endte på en 7. plass med tiden 26.32. Vinneren hadde 18.18,så jeg er langt fra misfornøyd siden vi både brukte en del tid i vannet OG fordi jeg har en del mindre trekk-kraft enn de digre «dølahestene» av noen trekkhunder, hehe.

Dette var en utrolig morsom utfordring for både meg og Jess, og vi håper det dukker opp flere muligheter neste år!

 

Publisert i fysisk trening, Jess, konkurranse, video | Skriv en kommentar

Se hvor mye glede barn og hunder kan ha av hverandre!

Skikkelig kick å oppleve fart og samarbeid med en hund!

Lørdag arrangerte vi i Åsmarka blandede «Agility på torget» i Brumunddal.

På slutten av programmet kunne alle som ville prøve agility med våre topptrente agilityhunder. Jeg lar bildene tale for seg når det gjelder å beskrive gleden som utspant seg på banen!

Mitt håp er at flere foreldre lar familiens barn og hunder utfolde seg sammen på denne måten. Perfekt måte å slite ut både to- og firbeinte på!

Alle bildene er tatt av Helene Marie Sveløkken Paalsrud for Åsmarka blandede agility og kan ikke gjengis uten tillatelse.

To år gamle Ronja Emilie har allerede rukket å bli en dreven handler. Her med favoritten Frøydis.

…men de fleste som prøvde agility på torget denne dagen hadde aldri gjort det før. Her ser vi Mila vente på klarsignal.

Marco i fint driv over langhoppet.

Mange fornøyde ansikter å se!

Ivrige unger får instrukser fra Annette og Frøydis.

Arko og Daniel hadde løpt agility sammen en gang før de holdt Barn og hund-oppvisning sammen på torget.

Slalomen – en sikker favoritt!

Frøydis er flink til å tilpasse seg ferske førere.

Flott omtale i Ringsaker Blad!

Publisert i agility | Skriv en kommentar

Vi har hatt en verdensmester på besøk i dag…

Svein Ivar Moen har seks VM-gull, to EM-gull, 14 NM-gull og to kongepokaler i hundekjøring nordisk og dryland.

…og lørdag skal han konkurrere mot våre firbeinte atleter i ei hinderløype på torget i Brumunddal!

Les også: Tobeinte mot firbeinte på torget

Svein Ivar Moen er hundekjører nordisk og dryland (barmark). Han har seks VM-gull, to EM-gull, 14 NM-gull og to kongepokaler i hundekjøring nordisk og dryland.

NRK har laget et veldig bra program om ham, som kan sees her: Min idrett – Hundekjøring

I tillegg har vi fått med oss fotballspiller Christian Lilleøen Ruud, styrkeløfter Ludvik Moen og syklist Christopher Daifuku til å prøve å slå hundene våre i hinderløypa. Det blir en for mennesker og en for hunder, og de skal konkurrere side om side.

Møt opp på torget i Brumunddal klokka 12 på lørdag!

Publisert i Jess | Skriv en kommentar

Jeg har meldt meg på triathlon – MED hund!

Kickbike er en av øvelsene i Tridog.

Søndag skal vi til Åstjern for å konkurrere i Hadeland trekkhundklubbs TriDog – triathlon med hund!

Første etappe er med sykkel eller sparkesykkel. Å sykle med Jess tør jeg rett og slett ikke, derfor blir det sparkesykkel på oss, selv om det går litt saktere… Akkurat det får konkurranseinstinktet bare tåle! Prioriterer heller å overleve.

Andre etappe er svømming. Heldigvis ikke mer enn 100 meter, men har på følelsen at det kan bli mer enn nok i et iskaldt tjern. Værmeldingen viser også en rimelig uggen lufttemperatur og fuktig vær.

Til slutt er det løping, og gode muligheter for å få tilbake varmen.

Her er en video fra en lignende konkurranse:

Arrangementet er det første av sitt slag her til lands, og jeg håper det blir flere!

Veldig forberedt er vi ikke, da jeg meldte meg på under en uke før selve konkurransen. I utgangspunktet hadde vi nemlig ikke mulighet til å delta, men når datoen plutselig var endret klaffet det med resten av programmet.

Vi gleder oss! (Tror jeg).

Publisert i fysisk trening, Jess | Skriv en kommentar

Disse skal vi trene for i høst!

Både jeg og Jess har masse å lære, og gleder oss til kurs 😀 Foto: Malene N. Jensen

Høsten er her, og konkurransesesongen er (dessverre) snart på hell. Da er det fint å få med seg noen kurs!

Jeg og Jess er allerede i gang med onlinekurs i hoppteknikk med Ingerid Klaveness. Hopphindre er de det er mest av på en bane, så å utføre dem på en best mulig måte er både lønnsomt resultatmessig, i tillegg til at det skåner hunden. Vi starter også på modul to av selvstendighetskurs senere i høst.

Snart kommer også Veronika Herendy fra Ungarn til Åsmarka blandede for et nytt handlingkurs. Liker banene hennes veldig godt, og gleder meg veldig! «Stamtreneren» vår, Andy de Groote fra Belgia, kommer også på besøk i desember. Alltid mye nyttig å plukke opp der!

I månedsskiftet oktober/november går turen til Tyskland. Først og fremst for å konkurrere, men vi skal også trene for Tobias Wüst, muligens flere, i løpet av oppholdet.

I tillegg kommer de ukentlige treningene med Åsmarka blandede.

Tequila er best når hun trener minst mulig og når ting gjøres på hennes måte. Økter på kurs blir for lange, derfor blir det heller ikke i år kurs på henne. Vi fokuserer heller på hennes arbeidsoppgaver hjemme og på blandedetreninger – det er en oppskrift som har gitt gode resultater tidligere!

Bare å glede seg!

Publisert i Jess, Tequila | Skriv en kommentar

Noe av det beste vi har gjort i konkurranse!

Begge hundene har vært flinke på stevne i helgen! Her er sløyfene til Tequila. Hun dro med seg en seier i hopp og en 2. plass i agility.

I dag hadde jeg et råbra åpen-løp med Jess. Hun fulgte bra, hadde en fantastisk slalominngang og god fart. Skulle gjerne hatt det løpet på film! Men hva skjedde så? Slutten på banen vi hadde var svært lik hopp klasse 1-banen vi hadde gått for samme dommer like før. Dermed glemte jeg en «ut» på et hopp og gjorde som på klasse 1 i stedet, og vi disket. Litt surt, siden det hadde vært kult å måle seg mot klasse 3-hundene, men uansett – veldig fornøyd! Var kun meg å skylde på, og bedre flyt kan jeg ikke huske å ha hatt i konkurransesammenheng tidligere. I de andre løpene var det flere ting å ta tak i, men den jobben tar vi hjemme fram mot neste stevne.

Jess fikk også en 4. plass med beste tid i hopp i går – med stand-in handler! Marthe stilte sporty opp som reservehandler da jeg ikke kunne dra selv på lørdag, og det gikk så det suste. I agility var Jess i overkant «morsom», men slik kan hun være iblant. Ikke bare bare å være fersking! Tusen takk, Marthe!

Tequila har også vært helt super i dag. Hun fikk en 1. plass i hopp, og en 2. plass i agility. Tiden var bra, men jeg vet at den kunne vært enda bedre om jeg hadde vært litt mer «på» enn jeg var. Formen var ikke den beste, og dermed klarte jeg ikke helt å henge med. Men det tar vi igjen senere 🙂

Publisert i agility, Jess, konkurranse, Tequila | Skriv en kommentar

Skal ALLE miste lappen fordi NOEN kjører som idioter?

Tequila får gå løs når båndtvangen er over, fordi hun kommer når jeg roper på henne. Det gjør ikke Max, så han må gå i bånd. Det er mitt ansvar å skjerme omgivelsene for min ulydige hund.

Se for deg at du ble fratatt friheten til å kjøre bil, selv om du var en ansvarsfull og dyktig sjåfør. Og at grunnen til at du mistet lappen var at noen andre kjørte som tullinger og stadig brøt trafikkreglene. At du mister friheten fordi andre ikke klarer å overholde reglene. Er det rettferdig, da?

Litt som dette kan av og til båndtvangdiskusjonen i Norge oppleves.

Les også: Båndtvang-kaos i norske kommuner 

Noen vil at hundene skal holdes i bånd store deler av året, til og med hele. Jeg forstår at vi har båndtvang i Norge deler av året, og synes det er helt greit. Båndtvangen skal beskytte både vilt og husdyr i en sårbar periode. Men helårs båndtvang, eller utvidet båndtvang som ikke skyldes hensyn til dyr, det er jeg imot.

Argumentene som trekkes fram er for eksempel at folk er lei «eierløse» hunder som vimser rundt, eller hunder som hopper opp på barn. Det skjønner jeg godt, for slike hunder burde ikke gå løs! Eller kanskje rettere sagt – eierne deres tar ikke ansvaret sitt. Hvorfor skal de som faktisk bryter reglene trekkes fram som argument for «kollektiv straff»? Det finnes ansvarsfulle hundeeiere som følger reglene også, som er minst like irriterte på disse regelbryterne. Men de ansvarsfulle hundeeierne er det få som snakker om eller legger merke til. Det virker nesten som om de ikke finnes. Det er kanskje fordi de ikke er til bry for noen.

I stedet for å stramme inn båndtvangen rundt om i landet, synes jeg heller at man burde gjøre en større innsats for å håndheve de reglene som allerede finnes. Slik at det får en konsekvens for de som til stadighet lufter hunden sin løs uten å ha kontroll på den. Uhell kan skje alle, men her som med andre ting finnes det gjengangere og folk som ikke engang prøver å være sitt ansvar bevisst. «Det må da bli fryktelig mye jobb!». Tja. Det er litt jobb med å ta råkjørere langs vegene også. Men det har en effekt. Risikoen for å bli tatt bidrar til at en større andel anstrenger seg for å holde seg innenfor loven. Jeg synes det blir helt feil å tjore fast alle landets hunder, og frata dem sin verdifulle frihet, fordi noen ikke har kontroll på bikkja si.

Når vi er inne på dette med båndtvang er det jo mange som tror de vet mye om den. I min kommune for eksempel, Ringsaker, er det mange som hevder det er båndtvang hele året. Til og med grunneiere i fjellet har gjort det, men i fjor fikk de passet sitt påskrevet av kommunen og pålegg om å fjerne misvisende plakater. I Ringsaker er det utvidet båndtvang i områder der husdyr har rett til å beite og faktisk beiter fra 1. april til og med 31. oktober. Sankes beitedyra inn før, kan også hundene slippes løs. Den ordinære båndtvangen, som gjelder i øvrige områder, opphører 20. august.

Les også: Kjære kommune – la hunden min få være hund, også i båndtvangperioden

Fra i dag av kan jeg altså gå på tur med hundene løs i skogen der jeg bor. Der er det ikke beitedyr. Det kan jeg gjøre med god samvittighet, og med loven på min side. To av hundene går løse, for de kommer når jeg roper på dem og holder seg nær meg. Det har vi brukt tid til å trene på. Den tredje hunden min må gå i bånd. For ham blir fristelsene for store, og da er det mitt ansvar å skjerme omgivelsene fra min ulydige hund.

Slik prøver jeg å være en ansvarsfull hundeeier, og ansvarsfulle hundeeiere synes jeg skal få beholde retten til å ha hundene sine løse noen måneder i året. Det er viktig for velferden til hundene våre.

Dyrevelferdsloven fastslår helt klart at et dyr skal ha anledning til å utøve naturlig atferd. Og for en hund finnes det ikke noe mer naturlig enn å kunne gå løs. En hund som aldri får være løs, står i fare for å utvikle atferdsproblemer. Det er umulig å oppfylle dyrevelferdsloven for oss hundeeiere når det er helårs båndtvang. Det er Trine Hage, administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, klar på.

Her kan du finne kart over båndtvangbestemmelsene i de ulike kommunene.

Publisert i Meninger, Ukategorisert | Skriv en kommentar