Jess har vunnet sin første premie!

Resultatlista! Et surt riv, men moro med raskeste tid!

«Vårens vakreste eventyr», sesongens første utestevne, fant sted i Arendal i helga, og vi kunne heldigvis dra hjem med mange bra ting i bagasjen!

Jess

 • Har hatt en veldig fin utvikling den siste tiden! Nå begynner vi å «finne hverandre» nesten like bra på konkurranser som på trening, og det føles bra! Høydepunktet ble hoppløpet søndag, som endte med en 6. plass og raskeste tid. Jess sin første premie! Jeg sto i veien og ga sen beskjed, så rivet var litt unnskyldt…
 • Jess klarte høyresving på bommen, selv om hun var nær ved å falle av den (så jeg først da jeg fikk se filmen etterpå!)
 • Alle slalominnganger gikk fint!
 • Blindbytter og tett sving-kommando fungerer bra.
 • Supre mønefelt!
 • Hun må bli flinkere til å tilpasse seg ulike vipper – skled av.
 • Tjuvstart i ene løpet!!! ikke bra, fikk heldigvis korrigert.
 • Må lære seg å høre etter selv om det er fristende tunneler like ved.
 • Ikke bomfelt lørdag og dårlig oppfelt. Tok opp igjen feltet og da hadde hun bra treff. Må være konsekvent på det selv om det ikke er lett å stoppe!
 • Startområdet har vært en stor utfordring for Jess, men denne helgen kunne vi leke sammen, hun gjorde triks for godbit og lot seg ikke stresse alt for mye opp av de andre som hadde det gøy på banen. Fortsatt litt vanskelig å holde fokus når hunden før oss er i banen og vi må stå og vente på start, men det kommer seg for hver gang!

Tequila

 • 3. plass i søndagens agilityløp som beste resultat!
 • Felt på bommen i begge løp! De har vært lovlig tynne den siste tiden og krevd litt trening.
 • Ikke stukket for tidlig på vippa!
 • Ikke den beste farten, ble litt «boinkete» i løpingen. Savner litt mer trøkk, så vi får jobbe litt motivasjon og spurter sammen framover.
 • Skled ut i enkelte svinger, må også jobbes med.
 • Layering fra slalom ble vanskelig, men vi prøvde!
 • Hun har blitt sugen på tunneler! Det må jeg huske…
 • Jeg valgte lengste veg på hopphinderne før bommen fordi jeg mente det ville være best for henne (hun liker ikke at jeg wrapper, særlig ikke dobbelt, og taper som regel tid på det, men ser på filmen at det hadde gått med i alle fall en).

Alt i alt, en super og veldig nyttig helg! Neste uke reiser vi hele vegen til Os for å være med på stevne, og det gleder jeg meg til.

Tusen takk til Mette og Kari for videohjelp, morsomme kommentarer og mye moro også denne gangen 🙂

Publisert i agility, Jess, konkurranse, Tequila, video | Skriv en kommentar

Åtte år med agility!

Max og jeg på nybegynnerkurs hos Lillehammer brukshundklubb.

I dag er det åtte år siden jeg begynte med agility!

Jeg og Max var på nybegynnerkurs hos Lillehammer brukshundklubb for nøyaktig åtte år siden, og et drøyt år senere startet vi i vår første konkurranse, hvor vi klarte de tre hindrene som var målet. Han var mildt sagt en hard nøtt å knekke, men dersom man ikke gir opp er det meste mulig, les mer om det her: Ikke gi opp hunden din!

Sporten har gitt meg utrolig mange opplevelser på både godt og vondt – mest på den gode siden! Hele 15 land har jeg besøkt i forbindelse med agilityen, og jeg har møtt utrolig mange bra mennesker med samme interesse. To ganger har jeg stått på startstreken i VM, tre ganger i European Open og tre ganger i Nordisk mesterskap. Stort!

Jeg gleder meg til å se hvor det bærer de neste årene. De første åtte har i alle fall vært både innholdsrike og lærerike, og jeg ville ikke vært foruten denne fantastiske hundesporten 🙂

Max over mønet for første gang.

Publisert i agility, Max | Skriv en kommentar

Hjernetrim for den tobeinte!

På kveldens trening satte vi opp denne banen som jeg fant på gruppa «Agilitycourses» på Facebook for en stund siden:

Den ble en utfordring å huske…! «Ut, ut, ut»! Men det gikk på et vis, og det var noen utfordringer der – først og fremst for Jess! Der ble det mye rart i dag, hehe, men slik er det noen ganger! Så forøvrig på filmen at jeg ofte sto litt i vegen for begge hundene. Det får jeg prøve å huske på i lignende situasjoner senere.

Tequila gikk banen ganske bra, men manglet litt «piff» i dag. Den selvstendige slalomen hennes var imidlertid veldig bra! Selv om farten kunne vært bedre fullførte hun uten min støtte og holdt grei fart selv om jeg ble passiv – supert!

Hvordan (hele) økta gikk ser dere her:

Publisert i agility, Jess, Tequila, video | Skriv en kommentar

Kurs med Mona Grefenstein, dag 2

Denne dagen fikk vi virkelig utfordret på bommen, både oppganger og nedganger. Kom tydelig fram at vi trenger å trene på blindbytter! Ingen stor overraskelse, siden det har blitt minimalt med den typen trening på grunn av at jeg da ikke får sett feltet og belønnet. Da må vi leie inn hjelper 😉

Midterste del av økta ble dessverre borte fra minnekortet. Veldig synd, fordi det var mye bra der, og en del ting å jobbe med som jeg gjerne skulle sett nærmere på! Siste del (som er med på filmen) var hun veldig sliten, men jobbet bra likevel. Spesielt fornøyd med slalomen, og at hun tar «ut» på god avstand!

Publisert i agility, bom, Jess, video | Skriv en kommentar

Kurs med Mona Grefenstein dag 1

Fra foredraget om running contacts. Der var Jess demohund, og viste de viderekommende stegene av innlæringen.

I helgen var det duket for kurs med Mona Grefenstein fra Tyskland.

Vi besøkte Mona i høst for å trene løpende felt, les mer om det her.

Vi fikk en veldig morsom bane med mye fart i. Å kunne sende hunden og stikke av gårde er helt klart verdifullt, det merket jeg da vi skulle ta blindbytte mellom to tunneler i første del av banen!

Ble også minnet på at jeg MÅ trene på inn-kommandoen, altså at jeg trekker henne til meg!

Feltene gikk veldig bra. Det gjorde de heldigvis også lørdag kveld, da Jess var demohund under Mona sitt foredrag om løpende felt. Veldig moro å bli spurt om det, og mange hyggelige tilbakemeldinger i etterkant 🙂 Jess viste de viderekommende stegene i innlæringen.

Dagen ble LANG, men både motiverende og lærerik. Dag to av kurset kommer det mer om senere.

Publisert i agility, bom, Jess, Selvstendighet, video | Skriv en kommentar

Max 10 år

Max begynner å bli en voksen mann. Foto: Linda Økseter.

I dag har Max bursdag! Fine, fæle Knugen <3 Nå er han hele ti år gammel. Tiden flyr!

Dagen ble feiret på kurs i Kongsvingerhallen. Max var bare tilskuer, men klarte å snike til seg litt oppmerksomhet på dagen likevel 🙂

Hadde store planer om å legge ut video fra de to dagene med Mona Grefenstein, men når redigeringsprogrammet låste seg etter 1,5 timers redigering og alt ble borte, så drøyer jeg å begynne på`n igjen… Argh! Men kurshelgen har vært bra, mer utfyllende kommer senere!

Publisert i Max | Skriv en kommentar

Prøv banen vi løp på mandag!

I går var det trening med Åsmarka blandede som vanlig, og tema for kvelden var hinderdiskriminering.

Her var tunellen bak 2, slalomen og møne/tunell, samt hopp 1 som sto tett på slalomen, utfordringene.

Det gikk egentlig overraskende bra med begge hundene! Tequila gikk best på første runde, litt lenger ut i økta begynte hun å ta slalomen i stedet for 3, men når det gjelder slalomen elelrs synes jeg hun var flink til å holde farten i den og fullføre selv om jeg som fører er passiv (det har vi jo begynt å trene litt på, jfr. tidligere innlegg). Prøvde flere handlingsvalg underveis på begge hundene. Litt overraskende at tysker fungerte best på 2-3 for Jess.

Kjørte også en runde med felt på bommen på slutten av treningen.

Video fra økta litt lenger ned 🙂

I dag er forøvrig første dag med tirsdagsfri – utrolig godt! Vi har trent en økt i hallen, og det blir lang tur i skogen i vårværet – luksus! Gleder meg til snøen smelter og vi kan begynne å trene ute i hagen igjen 😀

 

Publisert i agility, bom, Hinderdiskriminering, Jess, Tequila, video | Skriv en kommentar

Slik lærer Jess seg «høyre» og «venstre»

Lørdag kveld tok vi en treningsøkt i hallen med felt, slalom og høyre/venstre.

To konkurranser og lite trening har gjort Jess sine felt lovlig tynne, derfor var det greit å få kjørt litt på det igjen denne uka!

Tequila løp også felt, i tillegg til at hun trente på slalom. Det er det hindret hvor vi har mest å hente. Hun går bra hvis jeg kan stikke fra rett fram, men hvis jeg blir passiv ved siden av fordi vi skal svinge senker hun farten veldig i stedet for å jobbe seg fram. Slik er det jo i de fleste baner, derfor skal vi jobbe litt med det fram mot uttak. Tror løsningen med å kaste leke motsatt veg i enden kan funke bra.

Jess ble også introdusert for «høyre» og «venstre». Har jo brukt dette for sving på bommen så hun kjenner litt til det, men ikke vært sikker nok. For å kunne øve mer spesifikt på retning uten å måtte tenke på felt brukte jeg en tunnel. Siden jeg har tenkt å kunne bruke den kommandoen på alle andre hindre enn hopp er jo det like greit også. Vi merket på kurset med Andy at en svingkommando er lurt å ha! Det har stått på lista over ting å trene på en stund, men ikke blitt blåst støv av før nå…

 

Kommende uke skal vi lade opp til helgens kurs med Mona Grefenstein. Det blir moro. Jeg skal også ha jobb-fri på tirsdag for første gang. Gleder meg!

Publisert i agility, bom, Jess, Slalom, Tequila, video | Skriv en kommentar

Kjære kommune – la hunden min få være hund, også i båndtvangperioden

Lykkelige, løse hunder! En hund har behov for å bevege seg fritt for å trives. Foto: Maja Rokavec.

I dag, 1. april, starter båndtvangen. Grunnen er viktig, for å beskytte dyrelivet. Men hva med hensynet til hundene? Kun et fåtall kommuner har friområder for hund. Det betyr at våre firbeinte venner er frarøvet muligheten til normal adferd over en lang periode.

Å legge til rette for at innbyggerne skal trives, og for at nye skal flytte til, er noe de fleste kommuner er opptatte av. Hvorfor legges det ikke da bedre til rette for hundeeiere?

– Norske hundeeiere møtes med stadig flere krav, og det er viktig at samfunnet gir noe tilbake til våre firbente. Det er presisert i dyrevelferdsloven at dyrs iboende behov skal bevares. Dette inkluderer i aller høyeste grad behovet for å bevege seg fritt. Tilrettelagte friområder for hunder er avgjørende for å kunne opprettholde god hundevelferd, også i båndtvangsperioden, sier Norsk Kennel Klubs administrerende direktør Trine Hage.

En stor andel av befolkningen i Norge har hund. Mange er svært aktive. Norsk Kennel Klub er paraplyorganisasjon for det organiserte hundenorge, og de har ca. 85.000 medlemmer. I tillegg kommer «hvermannsen», som ikke er medlem.

Jeg håper flere kommuner kan ta dette på alvor, og etablere friområder for hund. Det tror jeg de vil vinne på, gjennom at de da gjør sin kommune mer attraktiv for en stor gruppe mennesker.

Med friområde mener jeg ikke en liten flekk i en park. En «lekepark» kan fort bli for trang, og det oppstår konflikter mellom hundene som gjør at mange hundeeiere holder seg unna disse stedene, og heller sniker seg til å slippe hunden løs i skogen. Da er man like langt. Det optimale vil være et stort, inngjerdet område hvor man gå en tur med hunden løs uten at man nødvendigvis må tråkke oppå hverandre. Der hunden får vært hund for en stund.

Får man til dette tror jeg også det blir lettere å få norske hundeeiere til å overholde båndtvangen. Klager på løse hunder i båndtvangperioden strømmer inn hvert år, og det kan koste en hundeeier dyrt å bli tatt for å ha hunden løs mellom 1. april og 20. august (ordinær båndtvang). Noen steder er det også utvidet båndtvang.

Jeg er ikke imot båndtvang. Jeg skjønner at dyrelivet må beskyttes mellom april og august. Jeg bor selv tett på naturen og vet at små rådyrkalver eller fugl kan være lette bytter for en løs hund. Det er en grunn til at vi har den, men jeg tror at man med enkle midler kan gjøre «begge parter» fornøyde ved å etablere flere friområder.  Mangel på passende friområder kan gi grobunn for konflikter og frustrasjon både for to- og firbente!

Hvilken kommune blir den beste «hunde-kommunen» i Norge? Jeg håper det blir min 🙂

Publisert i Meninger | Skriv en kommentar

Utfordring #2 – Rygge

Sponset

Legg inn link til video av din hund som utfører øvelsen i kommentarfeltet på dette blogginnlegget innen 26. april, og vinn konkurranseperm/ stambokperm fra Agria!

Å rygge er en veldig fin øvelse for hunden. Prøv å få den til å rygge så rett som mulig. Det er også viktig å få med seg alle beina for å få full effekt av øvelsen, slik at den ikke bare hopper/kaster seg bakover.

Forslag til innlæringsmetode:

Du kan lokke hunden ved å holde en godbit i hånda og dytte hånda bakover, men dersom du vil at hunden skal lære å rygge selvstendig kan du gjøre følgende:

 • Ros hunden for å bevege på beina, gjerne med klikker. I det øyeblikket den beveger et bein eller forflytter vekten sin, belønner du.
 • Still stadig høyere krav. Når hunden har skjønt at den skal bevege seg belønner du kun vektforskyvning/bevegelse bakover, siden du vil at den skal rygge.
 • Første skritt bakover = jackpot!
 • Etter hvert som hunden skjønner at den skal bakover belønner du gradvis flere skritt. Kast gjerne godbiten litt unna og bakover. Belønner man framover kan det for noen hunder bli vanskelig å få hunden til å rygge mange steg.

Ekstra utfordringer: Rygge i tungt underlag som vann eller snø, eller få hunden til å rygge i oppoverbakke!

Premien fra Agria er en konkurranseperm/stambokperm – veldig nyttig for å holde orden på hundens pass og papirer!

Send meg din video innen 26. april, og vær med i trekningen av en konkurranseperm/stambokperm fra Agria!

Utfordring #1 – Side legs

Publisert i fysisk trening, helse, Utfordring/konkurranse, video | 2 Kommentarer