Jess har blitt 7 år!

Legg igjen en kommentar til Jess har blitt 7 år!

Det er jo litt klisjé, men hvor ble egentlig tiden av?!

Denne videoen var alt jeg hadde sett av Jess, før jeg hentet henne i Danmark i august 2016.

Lekenheten, uttrykket og den logrende halen sjarmerte meg tvert! Jeg er utrolig takknemlig for at hun havnet hos meg, og for alt vi har opplevd sammen. Jeg skaffet meg Jess først og fremst med tanke på agility, men hun er så mye mer enn en agilityhund. Jess er med på alt, og tar alle utfordringer og situasjoner på strak pote.

Slik så det første året vårt sammen ut:

I tillegg har hun vært med på superfinale og havnet like bak sjølveste Bjørndalen på Snørock:

Vært med på triathlon:

NM i både canicross og snørekjøring på ski:

…i tillegg til masse, masse agility. Ideelt sett skulle hele verden fått sett hvor flink hun er, men med hundesykdom og Covid-19 har viktige år blitt amputert for superhunden min.

Heldigvis har vi hatt andre arenaer å briljere på! Ikke arenaer hvor det er så mange som ser oss, men det er ikke det viktigste heller. Arenaer hvor vi kan kose oss og gjøre det vi liker aller best sammen, nemlig å være på tur – sommer som vinter. Jeg har trua på at vi skal få mange fine turer sammen i året som kommer, og jeg håper at Jess holder seg sprek og frisk i mange, mange år til!

Hurra for Jess!


Ri med hund – mine beste tips

Legg igjen en kommentar til Ri med hund – mine beste tips

Mange hundeeiere er også aktive med hest, og hva er vel ikke bedre enn å kose seg på tur med både hesten og hunden samtidig!

Slik kommer du i gang med ridning med hund:

Før den første rideturen er det viktig å introdusere hesten og hunden for hverandre og gi dem positive opplevelser med hverandre. Hvis du har en hest som ikke er vant til hunder, som potensielt kan bli skremt, anbefaler jeg at hundens første hestemøte blir med en hest som er vant til hund. Jeg introduserer hunden for hest med bånd på først. Dermed har jeg kontroll hvis noe skulle skje. Jeg går gjerne flere leieturer med hest og hund før jeg setter meg oppå. Det er viktig å tenke sikkerhet for både hest, hund og rytter.

Når du skal ri på tur med løs hund er det viktig at du har god kontroll på den, slik at den ikke er til ulempe for mennesker eller dyr dere møter underveis. Øv gjerne på å innkalling og «gå fot» fra hesteryggen på er sikkert område før dere legger ut på tur.

Det er mulig å ri med hunden i bånd, men da må du passe på så båndet ikke vikler seg inn i hestens bein eller skremmer den. Jeg foretrekker å bruke et rett bånd uten løkke i enden for å minimere sjansen for at det skjer uhell.

Jeg rir i hovedsak med løs hund. På trafikkerte veger går jeg av og leier hest og hund.

På ridetur med hund utstyrer vi oss med:

  • Godbiter, slik at hunden kan belønnes når den gjør noe riktig.
  • En sele, slik at det er enkelt å sette bånd på hunden ved behov. Jeg foretrekker sele framfor halsbånd i tilfelle brå rykk og napp.
  • En refleksvest som gjør hunden synlig, selv på lyse dager! Når man rir på tur fokuserer gjerne bilistene på hesten, og ser kanskje ikke at det er med en hund. Alt som kan minske risiko for uhell er kjempebra!
  • Et bånd, uten løkke i enden. Jeg lett tilgjengelig i tilfelle jeg må sette bånd på hunden.

Underveis på turen følger jeg med på hunden for å forsikre meg om at den ikke blir veldig sliten eller presser seg for hardt, særlig når vi rir i galopp. Bygg gjerne opp formen gradvis, og ta pauser underveis hvis nødvendig.

Med dette som grunnlag håper jeg dere får mange fine turer sammen! Har du flere tips, post dem gjerne i kommentarfeltet!


Nordisk mesterskap (som publikum) og årets siste stevne

Legg igjen en kommentar til Nordisk mesterskap (som publikum) og årets siste stevne

Sist helg ble Nordisk mesterskap arrangert på hjemmebane i Limtrehallen i Moelv. Denne gangen ble mesterskapet opplevd fra sidelinjen, og det var egentlig helt greit! Fordelen med å ikke ha kvalifisert seg som deltaker er jo at man får med seg hele konkurransen og får sett masse bra agility, i stedet for å kun lade opp til egne løp!

Jeg var kun innom på finaledagen, da jeg jobbet dugnad på Sesongstart skiskyting dagen før. Det ble en spennende finaledag, og utrolig moro å se hvor godt de norske deltakerne presterte!

Fredagen var det «vanlig» stevne som jeg og Jess også deltok på. Etter en lang dag hvor jeg hadde sortert 1.000 Covid 19-tester i nærmere sju timer uten stans var verken hode eller kropp helt med, men Jess løp veldig fint på det som ble årets siste stevne for oss! Det ble to disk, men det tar vi ikke så tungt.


Hva om «mitt beste» ikke er bra nok?

Legg igjen en kommentar til Hva om «mitt beste» ikke er bra nok?
Foto: Jukka Pätynen/Koirakuvat.fi

…hva har man egentlig igjen da? Hvem er man?

Opp gjennom årene har jeg gitt mye for å bli god i agility. Jeg har brukt titusener av kroner årlig på kurs, utenlandsturer og konkurranser. Jeg har lagt ned utallige dugnadstimer i å bygge opp og drifte en treningsgruppe, treningshall og utebane. Jeg har brukt enhver ledige time utenom jobb til å trene hund eller meg selv for å bli bedre i agility, og å gi tilbake til sponsorer som har støttet oss på vegen. Det har naturlig nok gått på bekostning av «et vanlig liv», med alt det innebærer; sosiale sammenkomster, relasjoner, rolige kvelder på sofaen og andre aktiviteter. Som følge av det trappet jeg også ned i jobbsammenheng, og har de siste årene jobbet 80% for å kunne fokusere på hundene.

Det er mer enn folk flest kanskje er villige til å ofre, men det er likevel ikke alt. Jeg har ikke gått «all in» for å nå målene mine. Jeg vet det er flere ting jeg kunne ha gjort, men jeg har ikke tatt det steget. Hvorfor ikke?

Fordi jeg har vært redd for å mislykkes. Hvis jeg gir alt jeg har, og likevel ikke er god nok – det er jo en helt forferdelig følelse!

Det har vært tryggere å bare cruise rett utenfor komfortsonen. Det har tatt meg langt, men ikke helt dit jeg drømte om å nå. Men jeg har i alle fall hatt grunner som ikke er meg selv som har rettferdiggjort det. Ikke ovenfor andre, men ovenfor meg selv.

Det får en naturlig nok til å lure på hvem man er utenom sporten sin, og jeg vet at jeg ikke er den eneste som har lurt på det! En samtale på et stevne tidligere i år ga meg en liten aha-opplevelse på at ja; det her er egentlig noe ganske mange kanskje «sliter» litt med.

Hvem man er defineres ikke av prestasjoner. Om du gjør det dårlig på banen betyr ikke det at du er en dårlig person, eller at det du gjør ikke er bra nok.

Det har det tatt lang tid for meg å innse, men jeg tror jeg har skjønt det nå. Det håper jeg du har også!


Kjøpesenteragility!

Legg igjen en kommentar til Kjøpesenteragility!

I går var vi på Mølla storsenter i Brumunddal for å vise agility i forbindelse med at Åsmarka blandede sin sponsor, Buddy, jubilerte. Vi rigget oss til på tildelt plass, og det tok ikke lang tid før hunder og eiere strømmet på!

Det er moro å introdusere flere for sporten vår, og forhåpentligvis blir det enda flere agilityhunder i nærmiljøet etter denne kvelden! Motivasjonen var i alle fall på topp hos både hunder og eiere.


En begredelig helg, men…

Legg igjen en kommentar til En begredelig helg, men…

I helgen gikk NOdalen open av stabelen – et av årets store agilityhøydepunkter!

Agilitymessig ble det imidlertid langt fra noe høydepunkt for meg og Jess. Å stille til start to uker etter å ha fått 350 kilo hest over låret er ikke det smarteste jeg har gjort.

Både hesten og jeg datt sidelengs for to uker siden… Det merkes fortsatt.

Det var kun to baner jeg på strabasiøst vis klarte å fullføre – lagbanen og søndagens hoppbane. Der var det lite bremsing og brå bevegelser, og jeg klarte å jogge gjennom. Linjene var så gode at Jess fant dem selv. På de øvrige løpene måtte jeg kaste inn håndkleet etter bare noen få hinderpasseringer. Det var utrolig kjipt – ikke på grunn av resultatene, men på grunn av opplevelsen hunden min fikk. Hun gjorde sitt aller beste for å skjønne hva den trege føreren hennes ville. Og jeg vil ikke at hun skal tro at hun har gjort feil! Men det var ikke stort annet å gjøre enn å jogge av banen og belønne.

Heldigvis ble helgen et høydepunkt på andre måter! Vi var så heldige å få overnatte hos Heidi og Luna, som vi løp lag med. Der var det full oppvartning og god stemning hele helgen! Der bodde også det tredje lagmedlemmet vårt, tsjekkiske Petra, som det var utrolig hyggelig å bli kjent med! Laget vårt fikk navnet Czech it out, siden hun er tsjekkisk, og Jess sitt kennelnavn er Check it out. Med egne t-skjorter og alt!

Det ble med andre ord et stevne med blandede følelser, men slik er det iblant, og det er helt greit!

Nå ser vi fram til neste mulighet, som er på «hjemmebane» i Moelv fredagen før Nordisk. Jess kommer garantert til å være i form til da – så får vi bare tro at jeg klarer å henge på henne 🙂


Agility handler ikke om å hoppe høyest

Legg igjen en kommentar til Agility handler ikke om å hoppe høyest
Foto: Tina M. Sandbæk

Når man skal lære hunden sin å hoppe for første gang er det mange som er opptatt av høyde. «Hunden min klarer å hoppe så høyt!». I agility er det imidlertid nesten motsatt – der ønsker man faktisk ikke at hundene skal hoppe kjempehøyt!

Hvorfor det egentlig? En viktig årsak til det er belastning. Hopp er det hinderet det er flest av på agilitybanen. Både avsats og landing er tøft for kroppen.

I agilitykonkurranser er hinderhøyden:

  • 25 til 30 cm for hunder i størrelsesklasse Small (under 35 cm i mankehøyde)
  • 35 til 40 cm for hunder i størrelsesklasse Medium (f.o.m. 35 og mindre enn 43 cm mankehøyde)
  • 55 til 60 cm for hunder i størrelsesklasse Large (f.o.m. 43 cm mankehøyde)

Enkelte land har enda flere størrelsesklasser, og det er på veg inn her også.

Vær bevisst på høyde når du trener hunden din, så kan den forhåpentligvis ha et langt og skadefritt liv! Det er også viktig å varme opp og gå ned før hunden skal hoppe hinder. Og sist, men ikke minst – ha det gøy sammen på trening og gi dere på topp 😀


Et av årets høydepunkter står for tur!

Legg igjen en kommentar til Et av årets høydepunkter står for tur!
Foto: Tina M. Sandbæk

Om bare en liten uke er det duket for stevne igjen; NOdalen open i Kongsvingerhallen!

Dette pleier å være et av årets høydepunkter, og det blir det første stevnet vi er på etter at koronarestriksjonene ble lettet. Det blir gøy!

Resultatmessig er forventningene lave, men jeg har heldigvis sluttet å bry meg om slikt 😉 Det jeg ser aller mest fram til i helgen som kommer er å løpe lagstafett – det pleier å være moro å både løpe og se på! Jeg skal løpe sammen med Heidi/Luna og Petra/Hugg på laget Czech it out! Hva lagnavnet betyr sa du…? Vi har en tsjekkisk ekvipasje på laget, og kennelnavnet til Jess er Check it out, så da landet vi på det 🙂

Så får jeg bare håpe at jeg klarer å holde noenlunde følge med Jess! En hest falt over høyrebeinet mitt på ridetur for en uke siden og jeg halter fortsatt… Men Jess har vært så heldig å få være med Marthe og gjengen på fjellet for å få utløp for energien sin – helt perfekt oppladning for henne!

Lykke til med forberedelsene til alle som skal dit, så sees vi plutselig 😀


Ikke glem koronavalpen!

Legg igjen en kommentar til Ikke glem koronavalpen!

I løpet av koronaperioden har mange skaffet seg valp. Noen har tenkt på det lenge og så nedstengning og hjemmekontor som en fin anledning til å gi et nytt familiemedlem en god start på livet sammen. Andres avgjørelse var kanskje mer spontan, for å fylle tomrommet som ble skapt gjennom manglende sosial kontakt. Å ha en hund hjemme motvirker utvilsomt ensomhet!

Nå som livet er i ferd med å gå tilbake til normalen er det imidlertid viktig å ikke glemme sitt firbeinte familiemedlem. Overgangen fra å være verdens midtpunkt til å bli etterlatt hjemme kan være veldig brå, og i verste fall skadelig! (Du kan forøvrig lese mine hjemme alene-treningstips her! )

Som hundeeier har man tatt på seg et stort ansvar for mange år framover. Når du tar på deg å ha hund tar du også på deg lufteturer i all slags vær, mental stimuli og trening.

Husk på alt hunden har gitt deg gjennom koronaperioden, og gi den det aktive, innholdsrike livet den fortjener <3


Registrer turen din, og Agria donerer penger til en god sak!

Legg igjen en kommentar til Registrer turen din, og Agria donerer penger til en god sak!

Reklame

Bli med på Agria Hundepromenade 18.-19. september og hjelp eierløse hunder med å finne et godt og nytt hjem! På grunn av Covid-19 blir også denne utgaven virtuell, men fordelen er at det blir enda enklere for flere å delta.

Påmeldingen er gratis og du deltar ved å gå en tur med hunden din i løpet av helgen. 

Slik fungerer det:

  1. Registrer deg på forhånd i dette skjemaet
    Obs! Dette er nødvendig for at din deltakelse skal telle. 
  2. Du velger selv tidspunktet du ønsker å delta i løpet av helgen. Ta gjerne et bilde eller en video fra turen og tagg det med #agriahundepromenade. Tagg også gjerne med @agrianorge i ditt innlegg eller din story, så kan de reposte.
  3. Mandag 20. september telles antall deltakere opp og Agria Dyreforsikring offentliggjør donasjonsbeløpet.

Sammen kan vi utgjøre en forskjell, så få gjerne med deg alle dine hundevenner på tur for en god sak!