Varm opp hunden før skituren!

Ingenting er som en skitur i flott påskevær! For at det skal bli en god opplevelse også for hunden er det noen ting det er viktig å huske på.
Ingenting er som en skitur i flott påskevær! For at det skal bli en god opplevelse også for hunden er det noen ting det er viktig å huske på.

Har du prøvd å løpe fem kilometer uten å varme opp? Hvis ikke anbefaler jeg deg å prøve det. Da sier kroppen stopp ganske fort, og det som kunne vært moro blir en dårlig opplevelse. Likevel er det mange som utsetter hundene sine for dette.

Påsken er rett rundt hjørnet. Med fint vær og flott føre ligger alt til rette for lange, fine turer på ski med hunden. Det kan være godt for både to-og firbeinte, men det er en ting det er viktig å ikke glemme – varm opp hunden! Det er det dessverre alt for mange som hopper over.

Forslag til oppvarming:

  • Gå 3-5 minutter (uten ski på beina) med hunden i bånd i skritt. Oppvarmingen skal alltid begynne i rolig tempo og øke gradvis. Fordelen med en liten lufterunde først er også at hunden sannsynligvis gjør fra seg før den er ute i løypa.
  • Jogg lett slik at hunden får løpt seg i gang litt. Farten kan økes gradvis. Har du mulighet til fem minutter, gjør gjerne det. Hvis ikke, er ett minutt mye bedre enn ingenting. Denne delen av oppvarmingen kan også gjøres i skiløypa. Hunden kan gjerne løpe løs hvis forholdene ligger til rette for det.
  • Spenn på deg skiene og start turen, men begynn i rolig tempo! Prøv å ikke sprinte av gårde med en gang, selv om hunden sannsynligvis har veldig lyst til det. La kroppen få jobbe seg skikkelig i gang før du skrur opp tempoet. Da holder hunden lengre!
  • Noe som er (minst) like viktig er å gå hunden ned etter skituren. For kroppen er det langt fra optimalt å gå fra full jobb til bråstopp!
ski
Kilometerne glir fort unna på ski! Husk at det er slitsomt for hunden, ikke legg ut på for lange turer uten trening! Her er Tequila på Midtfjellet på Sjusjøen påsken i fjor.

Ved å varme opp forebygger man skader og forbereder kroppen på den belastningen som venter. En varm kropp presterer bedre! Dermed blir turen mye mer behagelig for den firbeinte.

Oppvarming er også viktig hvis du skal ut med kickspark, sykle, eller andre lignende aktiviteter.

Det er også viktig å ta hensyn til hundens fysiske form når man skal ut på skitur. Er ikke hunden vant til å være med på skiturer, begynn med korte turer og bygg gradvis opp!

Det kan også være lurt å smøre potene og ta på sokker. Bruk også en god sele hvis hunden skal trekke. Ha gjerne med noen godbiter hunden kan få underveis, og ikke glem å plukke opp hvis den gjør fra seg (dytt evt. møkka ut av løypa med staven!)

Er det dårlig vær en dag og man holder seg inne kan hunden aktiviseres på andre måter, for eksempel med «Påskeeggsøk» og «Løft påskeegget»  . Husk imidlertid at for eksempel sjokolade ikke er egnet som godbiter for den firbeinte…

God påske!

Skitur skal være gøy for både to- og firbeinte - god påske :)
Skitur skal være gøy for både to- og firbeinte – god påske 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *