Kjære kommune – la hunden min få være hund, også i båndtvangperioden

Lykkelige, løse hunder! En hund har behov for å bevege seg fritt for å trives. Foto: Maja Rokavec.

I dag, 1. april, starter båndtvangen. Grunnen er viktig, for å beskytte dyrelivet. Men hva med hensynet til hundene? Kun et fåtall kommuner har friområder for hund. Det betyr at våre firbeinte venner er frarøvet muligheten til normal adferd over en lang periode.

Å legge til rette for at innbyggerne skal trives, og for at nye skal flytte til, er noe de fleste kommuner er opptatte av. Hvorfor legges det ikke da bedre til rette for hundeeiere?

– Norske hundeeiere møtes med stadig flere krav, og det er viktig at samfunnet gir noe tilbake til våre firbente. Det er presisert i dyrevelferdsloven at dyrs iboende behov skal bevares. Dette inkluderer i aller høyeste grad behovet for å bevege seg fritt. Tilrettelagte friområder for hunder er avgjørende for å kunne opprettholde god hundevelferd, også i båndtvangsperioden, sier Norsk Kennel Klubs administrerende direktør Trine Hage.

En stor andel av befolkningen i Norge har hund. Mange er svært aktive. Norsk Kennel Klub er paraplyorganisasjon for det organiserte hundenorge, og de har ca. 85.000 medlemmer. I tillegg kommer «hvermannsen», som ikke er medlem.

Jeg håper flere kommuner kan ta dette på alvor, og etablere friområder for hund. Det tror jeg de vil vinne på, gjennom at de da gjør sin kommune mer attraktiv for en stor gruppe mennesker.

Med friområde mener jeg ikke en liten flekk i en park. En «lekepark» kan fort bli for trang, og det oppstår konflikter mellom hundene som gjør at mange hundeeiere holder seg unna disse stedene, og heller sniker seg til å slippe hunden løs i skogen. Da er man like langt. Det optimale vil være et stort, inngjerdet område hvor man gå en tur med hunden løs uten at man nødvendigvis må tråkke oppå hverandre. Der hunden får vært hund for en stund.

Får man til dette tror jeg også det blir lettere å få norske hundeeiere til å overholde båndtvangen. Klager på løse hunder i båndtvangperioden strømmer inn hvert år, og det kan koste en hundeeier dyrt å bli tatt for å ha hunden løs mellom 1. april og 20. august (ordinær båndtvang). Noen steder er det også utvidet båndtvang.

Jeg er ikke imot båndtvang. Jeg skjønner at dyrelivet må beskyttes mellom april og august. Jeg bor selv tett på naturen og vet at små rådyrkalver eller fugl kan være lette bytter for en løs hund. Det er en grunn til at vi har den, men jeg tror at man med enkle midler kan gjøre «begge parter» fornøyde ved å etablere flere friområder.  Mangel på passende friområder kan gi grobunn for konflikter og frustrasjon både for to- og firbente!

Hvilken kommune blir den beste «hunde-kommunen» i Norge? Jeg håper det blir min 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *