Skal ALLE miste lappen fordi NOEN kjører som idioter?

Tequila får gå løs når båndtvangen er over, fordi hun kommer når jeg roper på henne. Det gjør ikke Max, så han må gå i bånd. Det er mitt ansvar å skjerme omgivelsene for min ulydige hund.

Se for deg at du ble fratatt friheten til å kjøre bil, selv om du var en ansvarsfull og dyktig sjåfør. Og at grunnen til at du mistet lappen var at noen andre kjørte som tullinger og stadig brøt trafikkreglene. At du mister friheten fordi andre ikke klarer å overholde reglene. Er det rettferdig, da?

Litt som dette kan av og til båndtvangdiskusjonen i Norge oppleves.

Les også: Båndtvang-kaos i norske kommuner 

Noen vil at hundene skal holdes i bånd store deler av året, til og med hele. Jeg forstår at vi har båndtvang i Norge deler av året, og synes det er helt greit. Båndtvangen skal beskytte både vilt og husdyr i en sårbar periode. Men helårs båndtvang, eller utvidet båndtvang som ikke skyldes hensyn til dyr, det er jeg imot.

Argumentene som trekkes fram er for eksempel at folk er lei «eierløse» hunder som vimser rundt, eller hunder som hopper opp på barn. Det skjønner jeg godt, for slike hunder burde ikke gå løs! Eller kanskje rettere sagt – eierne deres tar ikke ansvaret sitt. Hvorfor skal de som faktisk bryter reglene trekkes fram som argument for «kollektiv straff»? Det finnes ansvarsfulle hundeeiere som følger reglene også, som er minst like irriterte på disse regelbryterne. Men de ansvarsfulle hundeeierne er det få som snakker om eller legger merke til. Det virker nesten som om de ikke finnes. Det er kanskje fordi de ikke er til bry for noen.

I stedet for å stramme inn båndtvangen rundt om i landet, synes jeg heller at man burde gjøre en større innsats for å håndheve de reglene som allerede finnes. Slik at det får en konsekvens for de som til stadighet lufter hunden sin løs uten å ha kontroll på den. Uhell kan skje alle, men her som med andre ting finnes det gjengangere og folk som ikke engang prøver å være sitt ansvar bevisst. «Det må da bli fryktelig mye jobb!». Tja. Det er litt jobb med å ta råkjørere langs vegene også. Men det har en effekt. Risikoen for å bli tatt bidrar til at en større andel anstrenger seg for å holde seg innenfor loven. Jeg synes det blir helt feil å tjore fast alle landets hunder, og frata dem sin verdifulle frihet, fordi noen ikke har kontroll på bikkja si.

Når vi er inne på dette med båndtvang er det jo mange som tror de vet mye om den. I min kommune for eksempel, Ringsaker, er det mange som hevder det er båndtvang hele året. Til og med grunneiere i fjellet har gjort det, men i fjor fikk de passet sitt påskrevet av kommunen og pålegg om å fjerne misvisende plakater. I Ringsaker er det utvidet båndtvang i områder der husdyr har rett til å beite og faktisk beiter fra 1. april til og med 31. oktober. Sankes beitedyra inn før, kan også hundene slippes løs. Den ordinære båndtvangen, som gjelder i øvrige områder, opphører 20. august.

Les også: Kjære kommune – la hunden min få være hund, også i båndtvangperioden

Fra i dag av kan jeg altså gå på tur med hundene løs i skogen der jeg bor. Der er det ikke beitedyr. Det kan jeg gjøre med god samvittighet, og med loven på min side. To av hundene går løse, for de kommer når jeg roper på dem og holder seg nær meg. Det har vi brukt tid til å trene på. Den tredje hunden min må gå i bånd. For ham blir fristelsene for store, og da er det mitt ansvar å skjerme omgivelsene fra min ulydige hund.

Slik prøver jeg å være en ansvarsfull hundeeier, og ansvarsfulle hundeeiere synes jeg skal få beholde retten til å ha hundene sine løse noen måneder i året. Det er viktig for velferden til hundene våre.

Dyrevelferdsloven fastslår helt klart at et dyr skal ha anledning til å utøve naturlig atferd. Og for en hund finnes det ikke noe mer naturlig enn å kunne gå løs. En hund som aldri får være løs, står i fare for å utvikle atferdsproblemer. Det er umulig å oppfylle dyrevelferdsloven for oss hundeeiere når det er helårs båndtvang. Det er Trine Hage, administrerende direktør i Norsk Kennel Klub, klar på.

Her kan du finne kart over båndtvangbestemmelsene i de ulike kommunene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *