Reise med hund: Mine beste tips når du skal fly med hund i kabinen

Det å fly med hund er det mange som har spørsmål om, derfor tenkte jeg å lage en liten «guide» basert på egne erfaringer.

Les også: Mine beste tips når du skal reise med hund i lasterom

Kan hunden min reise med meg i kabinen?

I utgangspunktet tillater de fleste flyselskapene deg å fly med hunden i kabinen hvis samlet vekt på hund og bag er maksimalt 8 kilo totalt. Hvilke krav som stilles varierer, så sjekk med flyselskapet. Det er heller ikke alle som tillater hund i kabin på utenlandsflyvninger.

Hva slags bag skal jeg bruke?

Her må du også sjekke med flyselskapet – hvilke mål som tillates varierer. Det er også viktig at bagen er godkjent for flytransport, Den må være vanntett, ha fast bunn og være beregnet på transport av dyr.Selv bruker jeg en Sherpa bag størrelse small. En bag i størrelse medium vil også stort sett kunne fungere, da den er fleksibel og kan bøyes til å passe under setet, men man kan risikere å bli stoppet dersom bagen er større enn målene som tillates.

Hvordan bestiller jeg hund i kabinen?

Det er en ganske så håpløs prosess hos de fleste selskaper, dessverre! Norwegian har gjort det veldig enkelt ved at du nå kan bestille hund i kabin på lik linje med annen spesialbagasje. Har ikke selskapet en slik tjeneste på nett må du bestille biletten din, for så å ringe (og sitte i laaaang telfonkø!) for å bestille hund i kabin.

Skal du til en utstilling eller konkurranse kan det være lurt å bestille tidlig dersom det er stor sjanse for at flere vil ha med hunden på samme fly, det er nemlig begrenset hvor mange hunder som er tillatt i kabinen.

Hvordan lærer jeg hunden å bli vant til flybagen?

Begynn i god tid, og gjør bagen til en positiv ting fra begynnelsen av! Introduser den gjerne for hunden ved å sette den på gulvet med alle dører åpne. La den stå der en stund, uten å mase på at hunden skal undersøke den eller gå inn i den. Dagen etter kan hunden få servert måltidene sine i bagen, fortsatt med alle dører åpne. Etter hvert kan du også lukke eller holde igjen dørene, men de åpnes så fort eller før hunden er ferdig med måltidet sitt.

Neste steg kan være å gjøre buret til et trygt sted for hvile og snadder etter tur. La hunden bli sliten først, før du gir den et bein eller noe annet spennende som den bruker litt tid på. Lukk dørene og øk tiden i buret gradvis. Hvis hunden slapper av og sovner der er det helt supert!

Dersom dette går fint kan du også ta med deg flyburet når dere skal ut og kjøre bil. Da får hunden en opplevelse som er ganske lik det den vil oppleve i flyet.

Når hunden er komfortabel er det også lurt å trene på at den ligger i bagen mens du bærer den, for det kommer du til å gjøre på veg inn og ut av flyet.

Hva bør jeg ta med?

  • Godbiter
  • Tyggebein
  • Sammenleggbar vannskål
  • Bæsjeposer og litt papir
  • Hundens pass (ikke nødvendig på innenlandsflyvninger)

Skal jeg gi hunden min beroligende før flyturen?

Dette må du eventuelt snakke med veterinæren din om. Min mening er at det bør unngås så langt det er mulig da det alltid innebærer en viss risiko. Invester heller i god trening i forkant av flyturen!

Hva gjør jeg når jeg ankommer flyplassen?

Luft hunden godt og la den utforske omgivelsene! Det er bare fint om den blir litt sliten før flyturen!

Ikke gi den for mye mat/godbiter i forkant av reisen.

Hvordan sjekker jeg inn?

Når du har med deg hund kan du ikke sjekke inn på automat, men sjekker inn i skranken. Noen flyplasser har egne dyreskranker der hund og bur blir grundig kontrollert. Andre ser knapt etter om du har med deg hund engang, dette varierer veldig! Møt opp i god tid i tilfelle det skulle oppstå problemer!

Må hunden være i bur på flyplassen?

Nei! Bare ta den med deg i bånd som du pleier. Tax Free og butikker er som regel ingen hindring, men pass på så hunden din ikke markerer eller er til sjenanse for noen! På spisestedene bør hunden holdes i utkanten, det er som regel muligheter for å sitte langs gangen. Hvis du må på do tar du bare med deg hunden inn.

Den kan selvsagt også ligge i bagen om den foretrekker det, men siden den skal ligge i bagen under flyturen kan det være lurt å la den strekke mest mulig på beina i forkant.

Det kan være lurt å ha med seg bæsjeposer og litt papir dersom det skulle skje et uhell inne.

Hva gjør jeg på sikkerhetskontrollen?

Bagen sendes av gårde på lik linje med annen håndbagasje. Hunden blir med deg.

Når legger jeg hunden i bagen, og må den ligge der under hele flyturen?

Jeg pleier å vente lengst mulig med å gå inn i flyet, slik at hunden min får mest mulig tid uten å ligge i bagen. Rett før jeg skal sjekke inn legger jeg den i bagen.

Bagen plasseres under setet foran.

Hunden må ligge i bagen under hele turen, og i utgangspunktet får man ikke lov til å åpne dørene underveis.

Hva gjør jeg hvis hunden blir redd?

Det an å snike en hånd ned til den for å berolige den, men stort sett er det ingen grunn til bekymring. Å kjøre fly er ganske likt som å kjøre bil. Det viktigste er at du tar det med ro og ikke stresser, for gjør du det vil det mest sannsynlig smitte over på hunden din!

Når kan jeg ta hunden ut av bagen?

Flyr du utenlands må hunden bli i bagen til dere har passert tollen. Der viser du fram passet til hunden, og når alt er sjekket og i orden kan hunden få komme ut og strekke på beina.

Er du og hunden din godt forberedt er det null problem å fly! Flere ting du lurer på? Bare spør meg!

God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *