Mange er redde for å sende hunden sin i lasterommet på et fly, men med gode forberedelser kan du øke sjansene for at hunden får en god opplevelse betraktelig.

Les også: Mine beste tips når du skal fly med hund i kabinen

Jess elsker å fly! Hvorfor? Fordi hun vi gradvis har bygget opp en forventning om at alt som skjer når hun er i flyburet kan lede til en spennende bonus, og fordi hun har trent på lyder, bevegelser og det som møter henne.

Du kan gå fram slik;

  • Kjøp flybur i god tid før reisen. Sett buret inne med åpen dør, og legg et teppe hunden liker inne. Skap et trygt og godt fristed hvor det kanskje vanker bein og godbiter! La hunden utforske buret på egenhånd. Ikke stress og mas med at den skal undersøke det
  • Legg hunden i buret når den er sliten, for eksempel etter en lang tur. La den få noe å kose seg med, og lukk døra. I begynnelsen er kanskje 15 minutter nok – etter hvert kan du gradvis øke tiden.
  • Det kan være lurt å sette flyburet i bilen og bruke det når du kjører. Dermed får hunden en opplevelse som ligner på en flytur, som samtidig er kjent og trygg.
  • Øv på at buret løftes og dyttes, og at ting stables og flyttes i nærheten av der buret står. Gjerne i litt støyende omgivelser. Start forsiktig og øk gradvis her også. Gjør det til en morsom lek hvor det plutselig kan dukke opp noe snadder eller annet gøy! Dermed forbinder hunden bråk, bevegelse og leven med noe positivt. Hvis buret ditt har hjul – øv på å trille buret med hunden i. Har du mulighet til å få noen venner eller familie til å hjelpe deg med håndteringen er det bare bra!

Hvordan vet jeg at hunden min kan fly?

Hunden må være sunn og frisk. Flere norske og internasjonale veterinærorganisasjoner har opplyst om at raser med flate snuter på fly har en forhøyet risiko for pusteproblemer og overoppheting grunnet stress under flyturen. Det må eiere av disse rasene være oppmerksomme på. Er du usikker – sjekk med veterinæren din!

Når det gjelder den mentale delen er det du som eier som kjenner din hund best, og vet best om den vil tåle en flytur eller ikke. Har du en veldig engstelig hund som ikke liker å være borte fra deg ville jeg latt være.

Skal jeg gi hunden min beroligende før flyturen?

Dette må du eventuelt snakke med veterinæren din om. Min mening er at det bør unngås så langt det er mulig da det alltid innebærer en viss risiko. Invester heller i god trening i forkant av flyturen!

Hva slags flybur skal jeg bruke og hvilke krav stilles?

Reglene og kravene som stilles til flybur kan variere fra selskap til selskap, så sjekk nettsidene til selskapet du skal fly med. Hovedregelen er at hunden skal kunne reise seg, snu seg og ligge i en naturlig stilling. Buret må være rent og helt, uten skader. Stålbur er ikke tillatt – buret må være godkjent for fly og transport av dyr.

Jeg vil anbefale deg å kjøpe et bur med hjul, slik at du ikke er avhengig av tralle når du reiser. Man kan kanskje være fristet til å kjøpe et bur man vet er alt for stort for å ikke risikere å bli nektet å fly. Det er ikke nødvendigvis lurt – blir det turbulens vil du ikke at hunden skal ha en snau meter opp til taket…

Inne i buret legger du en madrass eller teppe. Du må også ha en vannskål som henger i buret.

Det finnes spesielle vannskåler beregnet på fly. Disse har kant slik at vannet ikke skal sprute ut, og festes på døra. En løs vannskål inne i buret vil som regel ikke bli godkjent av sikkerhetsgrunner.

TIPS: Skriv en lapp med hundens navn, bilde og kontaktinfo til deg som lamineres og festes på buret. Du kan også med fordel skrive hvor ruta deres går. Jeg har opplevd å få SMS fra bakkepersonell med bilde og hilsen om at alt står bra til – helt supert! Er det oppbevaringsrom i buret ditt går det også an å legge godbiter eller bein der, og klistre en lapp på lokket om at de gjerne må gi hunden dette.

Hvis buret ditt har hjul må disse tas av når det leveres. Hjulene kan også legges i evt. oppbevaringsrom i buret.

Hjelp! Jeg er på flyplassen og buret mitt kan ikke brukes – hva gjør jeg?

Ingen grunn til panikk – det er som regel mulig å kjøpe bur på flyplassen, og prisen er som regel ikke så ille som man skulle frykte heller!

Hva gjør jeg når jeg kommer på flyplassen og hvordan sjekker jeg inn?

Beregn god tid når du skal reise med hund, slik at du slipper å stresse. Det kan smitte over på hunden din! Sjekk med selskapet ditt når du må sjekke inn. På Frankfurt har jeg for eksempel opplevd at jeg måtte møte opp tre timer før. På en innenlandsflyvning i Norge, derimot, holder det med en time.

Når du reiser med hund kan du ikke sjekke inn på automat, men må sjekke inn i skranken. Du får et skjema til utfylling, og klistremerker til å ha på buret. Som regel må du videre til spesialbagasje med hundeburet. Jeg pleier å levere buret der, for så å spørre om når jeg må levere hunden. Tiden i mellom bruker jeg på en god luftetur, slik at hunden både får gått på do og kanskje blir litt sliten.

Hva må jeg huske på når jeg sender fra meg hunden?

Jeg har alltid et fristende bein liggende inne i flyburet, slik at hunden har noe å drive med når den skal skilles fra meg. Det kan være lurt å ha med strips for å stripse igjen dørene, og en klosaks for å klippe dem opp etterpå. Flybur har låsbare dører, men da er man litt tryggere dersom et uhell skulle skje! Ikke gjør noe stort nummer ut av «avskjeden» – oppfør deg så rolig og normalt som mulig.

Spør etter hunden før du går ombord!

Kan hunden havne på feil fly? Joda – feil kan selvsagt skje. Vi har jo alle hørt skrekkhistoriene, men stort sett går det helt fint. Det er et stort antall hunder som flys verden rundt hver dag, og heldigvis sjeldent det går galt. Når jeg går ombord på flyet pleier jeg alltid å be personalet bekrefte at hunden er ombord.

Flyet har landet – hvor finner jeg hunden min og hvor lang tid tar det før den kommer?

Noen flyplasser har egen utlevering for dyr, som er skiltet. Ser du ingen slike skilt, oppsøk spesialbagasje, og spør deg eventuelt fram.

Jeg vil ikke at hunden min skal bli stående å vente på meg, derfor er jeg alltid så rask jeg kan med å finne ut hvor dyr leveres ut. Bagen min henter jeg heller senere – den kan vente! Det er ikke bare fordi jeg vil se hvordan hunden min har det at jeg vil være rask – det er også fordi de fleste flyplasser bare «dumper» buret ved utleveringen. Dermed kan hvem som helst gå bort til det. Jeg vil ikke at unger skal stikke noe inn i buret til hunden min, at folk skal sparke i det eller at noen skal stirre hunden min i senk, derfor prioriterer jeg hunden.

Hvor lang tid det tar før hunden kommer varierer veldig! Jeg har opplevd alt fra 15 minutter til en snau time. Blir du usikker – spør noen!

Hunden har kommet! Hva nå?

Hunden kan ikke tas ut av buret dersom du har krysset landegrenser. Først må du gjennom tollen for kontroll av pass for å stadfeste hundens identitet og sjekke at alle vaksiner er i orden. Tollerne sjekker chipen på hunden og går gjennom passet. Etter dette kan den komme ut av buret sitt og strekke på beina. Kanskje må den på do etter reisen, så lurt å finne nærmeste gressflekk!

Smarte, plassbesparende triks

Redd for å ikke få plass til det gigantiske og uhåndterlige flyburet i leiebilen? Eller orker du rett og slett ikke å dra det med deg?

  • Legg et sammenleggbart stoffbur i bunnen av flyburet, hundens teppe over. Ja – det er lov så lenge hunden fortsatt har nok plass til å reise seg og stå i en naturlig posisjon!
  • Benytt deg av flyplassens Left luggage-service. Du leverer inn flyburet når du kommer til flyplassen, og henter det igjen før avreise. Prisene for dette er som regel ganske så overkommelige og definitivt verdt det etter min mening!
  • Bruk det medbrakte stoffburet – mye enklere!

Det er mange tanker som rører seg når man skal ut og fly for første gang, men senk skuldrene, forbered deg godt og slapp av – dette går fint! Lurer du på noe er det bare å spørre i vei, vi har reist mye og har vært borti mange ulike situasjoner!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *