Hvorfor er det så få barn som driver med hundesport?

Fra «Agility på torget», der vi i Åsmarka blandede har latt barn få løpe med våre agilityhunder. En stor suksess! Alle foto: Helene Marie S. Paalsrud

Hovedårsaken tror jeg er ganske enkel. Barn vil ha det gøy, ikke terpe og gjøre «de kjedelige tingene», slik utdanningen av en agilityhund krever. De vil løpe baner og ha det kult med hunden! Enkelt og greit.

Ulempen er at det krever en godt trent hund, og en klasse 2 eller 3-hund får ikke lov til å starte i lavere klasser når de først har rykket opp her i Norge. For et barn som leker agility for moro skyld kan det bli for vanskelig med en bane som krever mye handling. Derfor håper jeg at Norge kan se litt til utlandet for å sikre, og kanskje til og med øke, rekrutteringen i årene som kommer.

Jeg kom nettopp hjem fra Tysklands største agilitykonkurranse, og synes måten de løser det på der er utrolig bra. Der kan familiens agilityhund, avdanket eller ikke, få konkurrere sammen med barnet på lik linje med alle andre. Man starter i klasse 1, og kan rykke opp etter hvert som man kvalifiserer seg. Selv om det er snakk om en tidligere klasse 3-hund.

De gjør også litt ekstra stas på juniorene, for eksempel ved å la alle barn kvalifisere direkte til den store finalen. Og hvilken opplevelse det var for disse kidsa å få løpe sammen med verdens beste utøvere, foran en jublende publikumsmengde! Se bare på denne videoen av sju år gamle Sun og kelpien Limit, også sju år gammel – rått!

Men jeg synes jeg hører det: «De kommer til å ta nappene fra de andre som prøver å rykke opp, det er urettferdig!». Vel – hvis et barn, selv med en godt trent hund, slår deg ned i støvlene og «stjeler» nappet ditt, er du kanskje ikke helt klar for klassen over enda lell. Der er konkurransen enda tøffere, så da er det sannsynligvis like greit med litt mer tid i klassen du er i først.

Hunder er helt utrolige til å tilpasse seg ferske handlere! Her venter Mila tålmodig.

Og er dette med napp et stort problem, hvorfor ikke kjøre en juniorklasse inne i de eksisterende klassene? Separat fra den ordinære resultatlista, men med brifing og start sammen med de andre i samme klasse? Det vil ikke kreve nevneverdig mye ekstraarbeid, og kan være en god investering i framtiden.

I Tyskland har man også en rekke egne kurs, bare for barn. Kommende helg er det for eksempel seminar hos verdensstjernene Tobias Wüst med Daniel Schröder. Til sommeren er det en gedigen treningsleir hvor topp instruktører fra flere land hentes inn. Kun for barn.

Noen klubber prøver seg med treninger tilrettelagt for barn, «Barn og hund» på stevner og lignende løsninger. Utrolig bra! Kanskje kan systemet også tilrettelegges enda bedre, slik at det blir bedre muligheter for små rekruttene i fremtiden.

Jeg har en hund eller to som gjerne hadde stilt seg til disposisjon, og det er jeg sikker på at mange andre rundt agilityringen har også!

Samspill og mestringsfølelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *