Kan jeg gå Knutshøe med hund?

De fleste av oss tar Norgesferie i år. Det å gå Knutshøe, Besseggens «tøffe lillebror», er et yndet turmål for mange – også med hund. Det har poppet opp flere spørsmål om denne turen er egnet for hund i sosiale medier i det siste, derfor vil jeg dele mine tips!

Turen over Knutshøe og tilbake gjennom Leirungsdalen tar 5-6 timer. Det er en helt fantastisk tur, men man må ha respekt for de bratte fjellskrentene på begge sider. Det har skjedd dødsulykker her!

To partier krever klyving, så har du veldig høydeskrekk er kanskje ikke dette turen for deg. Det samme gjelder hunden din! Har du en trygg og fjellvant hund vil turen gå fint, men jeg vil ikke anbefale å ta med hund hvis du er usikker på om den kan takle utfordringen. Det siste du trenger i de bratteste partiene er en hund som «friker ut», det kan være farlig for dere begge! Hunden vil kanskje trenge noen dytt her og der, men både store og små hunder har forsert de bratte partiene, med eller uten hjelp.

Jeg skal ikke legge skjul på at det kilte godt i magen da vi klatret opp de bratte partiene! Det første opplevde jeg som mest krevende, men minst skummelt. Det andre partiet var langt mer luftig, og desto mer skummelt å begi seg ut på! Det hjalp ikke at vi så noen med hund et stykke foran oss som fikk problemer omtrent midt i det bratte partiet. Der ble hunden rett og slett så redd at den «frøs», og de kom seg verken opp eller ned. Heldigvis var de også to som gikk sammen, slik at de fikk hjulpet hverandre.

Da det var vår tur kom det en kar forbi som sa: «Ikke for å skremme dere, men det er ganske bratt opp der». Han hadde gått over Knutshøe flere ganger – også med hund. Vi holdt derfor følge med ham oppover, og det var gull verdt! Blant annet minnet han oss på at vi må stole på hunden og fokusere på å komme oss helskinnet opp selv. Marthe gikk opp først. Deretter klipset jeg av båndet og sendte Jess opp. Hun klarte seg kjempefint, men her er det viktig at hunden er vant til å gå i fjell. Se oppover, ikke ned, og prøv å lage deg en god rute oppover skrenten.

Mestringsfølelsen på toppen var helt rå for både hund og eier!

Jeg har dessverre ingen bilder fra klatrepartiene, da vi hadde mer enn nok med å passe på oss selv. Noen glimt fra andre deler av turen finner du imidlertid blant høydepunktene på min Instagramprofil, agilityjeanette.

Hva bør jeg ha med til hunden?

  • En solid sele hunden ikke sklir ut av hvis du må løfte den
  • Et godt bånd. Jeg ville brukt med hel eller delvis strikk, slik at eventuelle rykk og napp dempes og gjør turen mer behagelig for dere begge. Jeg brukte en line på 2 meter, men dersom jeg skulle gått igjen ville jeg valgt 2,8 meter eller lenger, for å ha mer å gå på i krevende partier/når hunden hopper opp på steiner og lignende. Båndtvang eller ikke – over Knutshøe ville jeg hatt på båndet uansett, med unntak av i klatrepartiene av hensyn til egen sikkerhet.
  • Solide potesokker. Underlaget er røft og krevende, og hunden kan skli slik at det sliter på potene. Jeg valgte slitesterke sokker med gummibelegg som både beskytter og gir godt grep, men vanlige snøsokker er også bedre enn ingenting.
  • Mat/godbiter til hunden, samt vann og vannskål. Det var mange vannpytter å drikke av da vi gikk der, men på varme sommerdager er det ikke sikkert tilgangen på væske er like god.
  • Et magebelte, slik at du kan bruke armene til å balansere. Hundens bånd kan selvsagt også festes til sekken din. Jeg foretrekker å bruke trekkbelte som er ment for løping med hund framfor vanlige turbelter de gangene jeg går med sekk, da canicrossbeltene er tynnere og lettere. Dermed slipper du å få en ekstra «klump» i ryggen!
  • Et førstehjelpsskrin er selvskrevent på alle turer.

God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *