Snart er båndtvangen over – er du forberedt?

Lykkelige, løse hunder!

Etter 20. august kan hunder i flere deler av landet løpe løs igjen. (Med mindre ditt område har utvidet båndtvang – sjekk båndtvangkartet for å finne det ut!) Det betyr imidlertid ikke full frislipp. Er du godt nok forberedt?

Hundeloven forklarer ganske tydelig hvilke regler vi som hundeeiere skal forholde oss til, også utenom båndtvangperioden. Der står det blant annet:

Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

Hundeholderen skal vise særlig aktsomhet der det er barn, for å hindre slik kontakt mellom hund og barn som barnet eller voksne som følger barnet, ikke inviterer til, og for å forebygge at barn blir skremt. Om nødvendig skal hunden bli satt i bånd eller holdt tett inntil hundeholderen.

Hunder skal alltid holdes under slikt tilsyn at de så vidt mulig hindres i å drive eller forfølge vilt, jf. likevel § 9 tredje ledd.

Med andre ord har vi et stort ansvar når vi slipper hundene våre løse, og det er viktig å trene på ulike situasjoner for å være forberedt. Hunder er dyr, så uhell kan skje den beste, men med god grunntrening kommer man veldig langt! For ja – der ER mulig å gå tur med løse hunder med kontroll og uten at de er til ulempe for omgivelsene 🙂

Les mer: Skal ALLE miste lappen fordi NOEN kjører som idioter?

Etter mange måneder i bånd kan det være lurt å minne hunden på hvilke regler som gjelder når den får løpe løs igjen. Tren på innkalling og oppsøk utfordringer i tiden før, slik at dere kan imponere alle dere møter på tur! Avanser gradvis og legg opp til at hunden lykkes. Belønn når den gjør noe bra. Målet er jo at det å være med deg og høre på deg skal trumfe alt annet!

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *