Hvordan forebygge smittsomme hundesykdommer?

Foto: Maja Rokavec


Fjorårets hundesykdom og årets pandemi blant oss tobeinte er en god påminnelse om at men gjennom små grep i hverdagen kan utgjøre en stor forskjell for å forebygge smitte. Hva gjør du for å unngå at hunden din blir smittet av sykdommer som for eksempel kennelhoste?

Risikoen for å bli smittet øker der det er mange samlet, som på stevner eller treninger. Som konkurranseutøver er potensielle smittefarer noe som alltid ligger i bakhodet. Derfor har jeg samlet de fire viktigste grepene jeg gjør for å unngå at hundene mine skal bli syke:

  1. Sørg for at hunden er vaksinert og gjør deg kjent med lokale forhold.
    Et selvskrevent punkt! Jeg vaksinerer hundene mine for å beskytte både dem og andre hunder rundt oss.Når vi reiser utenlands setter jeg meg inn i hvilke vaksiner eller behandlinger som må eller bør tas. Går turen til Sør-Europa ville jeg for eksempel vaksinert mot leptospirose og unngått at hundene mine drakk fra stillestående vann. Skal jeg til et land med sandfluer behandles hundene forebyggende og luftes godt før skumringen kommer og insektene er mest aktive.
  2. Ikke del vannskål, bur eller leker med andre. Sykdommer som kennelhoste spres fortrinnsvis gjennom direkte kontakt mellom hunder, men smitte kan også skje via skål eller leke. Derfor unngår vi å dele leker med andre, og på trening eller stevne står ikke vannskåla framme (med mindre den har lokk). Jeg lar heller ikke hundene mine drikke fra andres vannskåler.Bur forsøker jeg også å unngå å dele, først og fremst på grunn av utøy som lopper og lus. Treningsgruppa vår har et hunderom der hver hund har sin egen «leilighet». På steder der bur deles ville jeg i det minste byttet teppe og skåler mellom hver hund. Jeg er veldig glad i å bruke stoffbur når vi er på besøk hos andre klubber eller på konkurranser fremfor å låne andres bur. De er enkle å ta med seg, og gir hunden en trygg og kjent «bolig».
  3. Hold avstand til andre hunder og ikke hils på alle dere møter. Mange sykdommer overføres ved kontaktsmitte, derfor er det ytterst få hunder jeg lar mine hunder få hilse på eller leke med. Enkelte jeg møter synes nok jeg er en fryktelig kjip «hundemor», men jeg tror ikke hundene mine har verken glede eller nytte av å hilse på alt og alle. De har noen gode lekekamerater de morer seg masse med. Skulle noen bli syke er det lettere å spore hvor smitten kom fra, og ikke minst begrense videre spredning.
  4. Plukk opp hundens avføring. Noen sykdommer, for eksempel parvovirus eller parasitten giardia, kan smitte via avføring. Derfor kan det være lurt å plukke opp hundens avføring. Jeg forsøker også å unngå at hundene mine snuser på andres.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *