5 tips som gjør deg til den mest populære hundeeieren i skiløypa

Hunder i løypa er både elsket og hatet – med god grunn.

Det er ikke til å stikke under en stol at det finnes noen uoppdragne hundeeiere der ute. Hvert år skrives det side opp og ned om hundemøkk i løypa, lausbikkjer og konflikter. Samtidig er det mange som gjør en kjempejobb for å ikke være til bry. Den sistnevnte gruppen hører man fint lite om. Det er kanskje nettopp fordi de ikke er til hinder eller ulempe for noen.

Hvordan blir man den hundeeieren andre skiløpere digger, og til og med slenger komplimenter til?

  1. Unngå møkk i løypa: De færreste er interessert i brun smøring under skiene sine! Ved å lufte hunden godt før du spenner på deg skiene minsker sjansen for at den går på do i løypa betraktelig. Dermed får du også varmet hunden godt opp før skituren og redusert risikoen for skader. Hvis hunden likevel skulle gjøre fra seg underveis i skituren bør møkka fjernes fra løypa. På lange turer i områder hvor det ikke er søppelkasser tilgjengelig skjønner jeg at de færreste ser på hundeposer som et alternativ, særlig hvis man skal gå en runde og ikke kan sette igjen posen og ta den med på tilbakeveien. Jeg pleier å ha en papp-bit fra pizzaeske eller lignende i lomma som jeg bruker som spade på turer i skog og fjell (ikke lysløyper o.l!). Den gir meg muligheten til å kaste møkka langt unna løypa, og kan brettes sammen og eventuelt legges i en pose i lomma etterpå. Alternativt kan man bruke staven, men det blir fort både grisete og vanskelig.
  2. Lær hunden å gå på siden av sporet (klassisk): For å være til minst mulig hinder for andre skiløpere er det lurt å lære hunden å gå på den siden av sporet som er lengst mot kanten av løypa – hovedsaklig høyre side. Det gir de som passerer eller skøyter fri bane. En annen fordel er at det blir færre spor i løypa, fortrinnsvis på myk snø. Å kunne gå på siden er nyttig både for løse hunder og hunder som går i bånd. Hvis hunden trekker, vær oppmerksom på at det kan gi en noe skjev belastning å hele tiden gå på en side. Det kan være lurt å også gå litt i venstre spor når det ikke kommer noen imot for å unngå dette. Når jeg går over i venstre spor vil jeg at hunden søker over på den andre siden av sporet, altså mot venstre. Derfor er min kommando på denne adferden «siden» – når jeg sier det responderer hunden med å søke mot utsiden av sporet på den siden jeg går. Dette kan læres inn ved å belønne hunden for ønsket adferd, samt å korrigere den når den søker mot midten av løypa. Med korrigering mener jeg å stoppe opp, kanskje si «ups» eller et annet ord i det øyeblikket den gjør feil, for så å geleide hunden på rett veg igjen. Dette kan ta tid, men er en verdifull investering som gjør skiturene mindre masete for dere begge på sikt! Klarer du å være konsekvent på denne «regelen» er det enkelt for hunden å forstå hva den skal gjøre. Lar du det skli ut i visse situasjoner er det vanskeligere.
  3. Ha kontroll på hunden i møte med andre hunder og mennesker: Dersom du velger å ha hunden din løs har du som hundeeier et stort ansvar. At det ikke er båndtvang betyr ikke «full frislipp». Hundeloven regulerer dette veldig tydelig. En hund skal ikke løpe bort til andre, og heller ikke være til ulempe for omgivelsene. Du kan lese mer om båndtvang, hundeloven i dette innlegget , samt mer om hundeeiers ansvar i dette. Kall hunden inn til deg ved behov. Lær den gjerne å gå fot ved siden av deg på kommando. Det kan være nyttig i møtesituasjoner, eller dersom du for eksempel ser at noen er veldig redde, møter en hundeeier som har problemer med å holde igjen sin hund eller lignende. Klarer du ikke å ha kontroll på hunden din må du ha den i bånd. Også i bånd er det viktig å ha kontroll. En hund som virrer rundt til eller løper med strikken på tvers over halve løypa kan skape farlige situasjoner. Det kan resultere i alt fra brukne staver til bein. I verste fall kan hunden bli drept. Det har dessverre skjedd at skiløpere og hunder har krasjet i hverandre, med tragisk utfall. Vær også oppmerksom på at det finnes enkelte skiløyper hvor det er påbudt å ha hunden i bånd. Sjekk lokale forskrifter for å finne ut om det er tilfelle i ditt område.
  4. Tren på passeringer og møtesituasjoner: I de mest populære skiløypene er det gjerne folksomt. Man kan støte på utfordringer som pulker, barn og andre hunder som løper imot eller forbi. Det er det enkelte hunder som reagerer på. Forbered deg godt og tren på dette, gjerne sammen med en annen erfaren hund. Start i rolig tempo og med god avstand dersom hunden din synes det er vanskelig. Belønn ønsket adferd underveis.
  5. Vær alright!: Si takk til folk du ser gjør plass til deg, gi et smil til de du passerer, ta med deg godt humør ut på turen og gå foran som et godt eksempel. Gjør det du kan for at folk i løypa skal få en god opplevelse med hunder på skitur! Hvis du ser en unge som sliter i en bakke kan du tilby dem å få henge på litt. Det gjør som regel selv de største surpompene blide igjen! Hvis det er en eldre person som sier «fin hund», la dem gjerne få hilse på og slå av en prat – som regel setter de stor pris på det, og mimrer kanskje tilbake til gamle minner med egne hunder! Ikke la de hundeeierne som er idioter få ta størst plass og ødelegge for andre. Legg heller et større press på dem om å oppføre seg ved å være et godt forbilde selv. Jo flere vi har av dem, jo mindre er sjansen for fremtidige restriksjoner for hunder i løypene. Det har skjedd i utlandet – slik vil vi ikke ha det her!

God skitur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *