Å ligge i en varm bil er ikke oppvarming

Foto: Tina M. Sandbæk

På kalde vinterdager frister det lite å tråkke rundt i mange minusgrader for å varme opp hund. Det frister kanskje mer å la hunden ligge å kose seg i varm bil med dekken på, før du dere tusler de få meterne inn til en forhåpentligvis lunken eller varm hall. Det er imidlertid viktig å huske på at det er nettopp under slike forhold du bør være ekstra nøye med å varme opp hunden godt! Skadepotensialet er stort i en kald kropp som skal løpe agility. Synes du det er for kaldt til å varme opp – ikke dra på trening! Å ligge i en varm bil gjør ikke hunden på noen måte klar for å løpe agility.

Tobeinte idrettsutøvere bruker gjerne en times tid på å varme opp, selv om de bare skal prestere i noen sekunder. Det sier litt om viktigheten av en grundig oppvarming. En oppvarmet kropp har ikke bare mindre risiko for skader – den presterer også bedre. Å varme opp fullt så lenge er ikke nødvendig, men MINST et kvarter med generell og spesifikk oppvarming bør man få til. Gjerne mer.

Så hvordan varme opp? Før trening pleier jeg å gå en tur med hunden i bånd. Etter hvert slipper jeg den gjerne løs eller jogger med den. Det er den generelle oppvarmingen som får kroppen i gang. Deretter er det tid for spesifikk oppvarming, som er veldig viktig i agility. Der legger vi inn triks som aktiverer musklene som skal brukes, blant annet endring av posisjon, rygging og spinn. La gjerne hunden hoppe over eller opp på noe før den freser over hinderne i agilitybanen, og legg inn noen spurter. Like før det er vår tur rusler vi rundt ved banen – bevisste på å hele tiden holde kroppen i gang.

Etter treningen er det viktig å gå ned før du legger den i buret igjen. Og når det er deres tur igjen; yes – på’n igjen med oppvarming. Har det gått mer enn 20 minutter siden aktivitet er kroppen kald igjen, og oppvarmingen tar mer tid enn om det har gått kortere tid siden hunden var i aktivitet.

Ta vare på den firbeinte atleten din og deg selv, og varm opp sammen 🙂

Bli med i samtalen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *