På topptur med hund – mine beste tips

Stadig flere tar med seg hunden på topptur i fjellet. Å bestige en topp sammen med sin firbeinte bestevenn er utrolig gøy! Her er mine tips for å gjøre toppturen trygg og behagelig for både to- og firbeinte.

Før turen

 1. Sørg for at hunden er i god nok form til å tåle turen du planlegger å legge ut på. En topptur kan være krevende, spesielt nedkjøringen. Snøforhold spiller også inn på hvor krevende turen blir.
 2. Tren på kommandoer som kan være nyttige på turen, for eksempel «gå bak».
 3. Kjør noen små økter med «tørrtrening» hvor du for eksempel øver på at hunden skal holde seg unna skiene. Stålkanter kan gi stygge kutt, så det er veldig viktig at hunden holder avstand! Jeg bruker staven som en forlengelse av armen min for å geleide hunden lengre unna, og når jeg belønner kaster jeg godbitene vekk fra meg, slik at hunden ikke forbinder belønning med å være tett på meg når toppturskiene er på.

Utstyr

 1. En god sele. Hvis hunden trekker bør du velge en trekksele, hvis ikke er en vanlig, ergonomisk tursele fint.
 2. En lang strikk. Jeg foretrekker strikk framfor et statisk bånd, da det demper eventuelle rykk og napp og gjør turen mer behagelig for hund og eier. Den bør være lang for at hunden skal kunne holde god avstand til skiene. Jeg bruker 2,8 meter. Utenom båndtvangperioden kan hunden gjerne gå løs hvis du har kontroll på den, men pass på at den ikke bruker opp alle kreftene sine. Når jeg kjører ned løper hunden løs.
 3. Trekkbelte til deg. Du kan også feste hundens strikk i sekken, men jeg opplever at man gjerne får for mye press på ryggen da. Løpebelter er tynne og passer fint under sekken.
 4. Potesokker – obligatorisk på alle turer! Sokker kan brukes både forebyggende og hvis en skade oppstår.
 5. Førstehjelpsutstyr. Også obligatorisk på topptur, til både hund og menneske.
 6. Mat, vann og snacks. Det tærer på kreftene å være på tur, derfor bør du ha med litt ekstra energi og godbiter til din firbeinte bestevenn. Gi heller små porsjoner underveis enn en stor på grunn av fare for magedreining.
 7. Dekken. Været i fjellet kan skifte fort, derfor bør et lett, vindtett dekken være med i sekken.

Anbefalinger underveis

 1. Tilpass tempoet til hunden – ikke minst under nedkjøringen! Stopp og ta pustepauser underveis, og prøv å unngå at hunden jager etter deg og presser seg for hardt. Jeg foretrekker at hunden løper foran og styrer tempoet, men det er ikke alle hunder som vil det, så finn ut hva som passer for deg og din hund.
 2. Start forsiktig! Hvis dere har hatt en lang pause på toppen bør hunden få gå seg i gang igjen og bli varm i kroppen før nedkjøringen starter.
 3. Ta hensyn til andre i fjellet og ha kontroll på hunden din. Når du tar med hund på topptur har du et stort ansvar for å ikke skade deg selv, andre eller hunden din. Folk kan komme i stor fart, og skadepotensialet er stort. Skulle noe skje kan det ta lang tid å få hjelp, derfor er det best å være føre var! Du må også følge med på at hunden ikke løper inn i skredutsatte områder. Den vet ikke hva skredvarsel eller faresignaler er, det er ditt ansvar.
 4. Ha det gøy sammen! Nyt øyeblikkene og senk skuldrene. Gjør som hunden din – lev i øyeblikket. God tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *