Ri med hund – mine beste tips

Mange hundeeiere er også aktive med hest, og hva er vel ikke bedre enn å kose seg på tur med både hesten og hunden samtidig!

Slik kommer du i gang med ridning med hund:

Før den første rideturen er det viktig å introdusere hesten og hunden for hverandre og gi dem positive opplevelser med hverandre. Hvis du har en hest som ikke er vant til hunder, som potensielt kan bli skremt, anbefaler jeg at hundens første hestemøte blir med en hest som er vant til hund. Jeg introduserer hunden for hest med bånd på først. Dermed har jeg kontroll hvis noe skulle skje. Jeg går gjerne flere leieturer med hest og hund før jeg setter meg oppå. Det er viktig å tenke sikkerhet for både hest, hund og rytter.

Når du skal ri på tur med løs hund er det viktig at du har god kontroll på den, slik at den ikke er til ulempe for mennesker eller dyr dere møter underveis. Øv gjerne på å innkalling og «gå fot» fra hesteryggen på er sikkert område før dere legger ut på tur.

Det er mulig å ri med hunden i bånd, men da må du passe på så båndet ikke vikler seg inn i hestens bein eller skremmer den. Jeg foretrekker å bruke et rett bånd uten løkke i enden for å minimere sjansen for at det skjer uhell.

Jeg rir i hovedsak med løs hund. På trafikkerte veger går jeg av og leier hest og hund.

På ridetur med hund utstyrer vi oss med:

  • Godbiter, slik at hunden kan belønnes når den gjør noe riktig.
  • En sele, slik at det er enkelt å sette bånd på hunden ved behov. Jeg foretrekker sele framfor halsbånd i tilfelle brå rykk og napp.
  • En refleksvest som gjør hunden synlig, selv på lyse dager! Når man rir på tur fokuserer gjerne bilistene på hesten, og ser kanskje ikke at det er med en hund. Alt som kan minske risiko for uhell er kjempebra!
  • Et bånd, uten løkke i enden. Jeg lett tilgjengelig i tilfelle jeg må sette bånd på hunden.

Underveis på turen følger jeg med på hunden for å forsikre meg om at den ikke blir veldig sliten eller presser seg for hardt, særlig når vi rir i galopp. Bygg gjerne opp formen gradvis, og ta pauser underveis hvis nødvendig.

Med dette som grunnlag håper jeg dere får mange fine turer sammen! Har du flere tips, post dem gjerne i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *