Avgjørende med gode stallrutiner

Når man driver stall er det mye logistikk og planlegging som må gjøres. Det er også min oppgave å legge opp rutinene slik at det passer godt inn med hvordan jeg vil regimet skal være her hos oss samt hva som er viktigst for hestene! Det er mange ting som skal tas hensyn til. Men aller først kommer hestevelferd! Deretter legger jeg tilrette for at de rutinene vi velger er noe jeg og vi som jobber i stallen samt oppstallører kan leve godt og trygt med. Og når det er hester vi har med å gjøre er det ikke alltid ting går slik vi ønsker.

Hovedstall
Hovedstallen på Stall Solstad
Foto: Nikolas Gogstad

Som stalldrifter hender det man må ta avgjørelser og beslutninger som ikke alltid er like morsomme. Jeg har lært med tiden at det er ikke mulig å please alle, eller imøtekomme alle ønsker og behov – dessverre.

Jeg har også lært at er man et ¨Ja¨ menneske så blir jeg et ¨nei¨ menneske ovenfor meg selv, og det lever jeg jo ikke godt med. Det er MYE å gjøre i en stall og derfor må man begrense sin kapasitet til det som er nødvendig. Så vi har satt opp klare retningslinjer til hva som er inkludert og hva som innebærer i de daglige rutinene for våre oppstallører. Når linjene er klare er det lettere for alle parter å forholde seg til det. Og vi som jobber i stallen slipper å gå med dårlig samvittighet fordi man ikke kan eller rekker.

den gylne middelvei er en vei jeg har jobbet hardt for å finne. Det er ikke alltid så lett. Men nå har jeg drevet stallen en stund og nå endelig begynner jeg å finne min egen vei! En god vei som fungerer for meg og mine ønsker. Og mine ønsker om å forbedre meg i sporten var en av hovedgrunnene til at jeg tok over stallen. Jeg føler at nå har min tid kommet og i dette øyeblikk er det 3 hester på vei til meg fra England. Så nå må jeg bare prioritere riktig for å få dagene til å gå. Og det føler jeg at jeg har klart etter beste evne nå. Derfor vil jeg dele noe av det jeg syns har vært det viktigste for å ikke bli oppspist når man sitter i min stilling som stalldrifter.

Pick-up
Pick-up´n min er en god kamerat å ha med seg i hverdagen på gården. Sammen med traktoren forenkles mye av det tunge arbeidet

Da jeg tok over stallen hadde jeg en periode hvor jeg gjorde ALT selv, alle foringer inn/utslipp av 20 hester, undervisning, ridning og trening av mine og andres hester, harving av baner innkjøring av fór, vedlikehold/vaktmesteroppgaver, møkking/stallarbeid, kontorarbeid og oppsett av planer. I tillegg forsøkte jeg komme meg på stevner med egne hester OG ha den andre jobben min ved siden av som jeg flettet inn innimellom fóringer.

Dette var noe jeg merket virkelig ikke fungerte. Med tiden klarte jeg å se realiteten og jeg valgte etterhvert å ansette noen til å jobbe i stallen på dagtid. Så nå deler jeg på de daglige gjøremålene i stallen også får jeg fint kombinert det med annen jobb ved siden av uten at det blir for mye stress. Likevel har jeg mye hjemmekontor som gjør det enkelt for meg å disponere dagene slik at jeg kan ta en tur eller to innom stallen for å se til hestene når det måtte være nødvendig. Det å ha en vanlig 8-16 jobb når man driver en stall vil jeg se på som ganske utfordrende.

Det å bli flere til å dele på oppgavene ble en stor lettelse for meg. Jeg kunne da begynne å fokusere mer på det som jeg verdsetter ekstra høyt – ridningen, treningen, undervisningen og ellers hestekosen som tidligere ikke var lett å finne tid til.

Jeg er født kontroll freak. Men det å slippe opp litt av kontrollen og få bistand i stallen var en god investering. Det er kostbart å ha ansatte men det er verdt det!

Ikke er det bare meg som er kontroll freak. Det er det flere som er. Så her pakker alle sine fórposer samt lager sine egne kraftfórbøtter selv. Da kan man selv kontrollere hva ens egen hest får i seg 100 % av tiden. Alternativt for de som ønsker så har vi en del ekstra tjenester vi tilbyr her på stallen. Så de som ønsker kan også kjøpe seg ut av dette.

Fórposer
Fórposer. Alle hestene har 4 poser og 4 knagger i forskjellige fargekoder

Våre daglige stallrutiner ser slik ut:

kl 8 fóring av høy/ensilage

kl.08.30 fóring av kraforfór. (Vi er nøye med at hestene ikke får kraftfor på tom mage. Mtp magesår er det fint de kan tygge en del grovfor først)

kl. 08.45 påkledning/endring av dekken før uslipp. Samt sette hester i skrittemaskin. Mine hester går ca 30 min. hver dag. (Hester er laget for å bevege seg mye, og det er fint å gjøre det på morgningen slik at de får kroppen og systemet igang etter en lang natt inne på boks)

Innen kl 10 alle hester skal være ute i sine paddocker.

kl 12. Lunsj fóres ute

kl 16 sommertid fóres middag ute. På vinteren begynner vi innslipp kl 15 og har hestene inne til kl 16 så de får middag inne.

kl 20 sommertid blir hestene tatt inn før fóring. Vinterid står hestene inne og de får grovfor.

kl 20.15 fóring av kraftfór. (Siden hestene ikke har gått like lenge uten grovfór til kvelds som til frokost, får de kraftfór etter 15 min. i stede for 30 min.)

kl 20.30 stallen stenges dersom ikke noen andre rir eller trener.

kl 22 er last call for hvor sent man kan ferdes i stallen hos oss. Hestene trenger også ro og hvile.

Ofte må man minne seg selv på hva er det som er naturlig for hesten? Jo, i det frie så spiser og beveger hestene seg omlag 18-20 timer i døgnet! Og med rutinene vi nå har her som har 4 fóringer pr dag og mye utetid, så imøtekommer vi hestens behov så langt det lar seg gjøre her på Solstad. Med dette får vi harmoniske hester som da igjen skaper harmoniske hesteiere. Alt er forutsigbart for alle til en hver tid – og det liker vi!

Hester som har vært stresset tidligere ¨lander¨ veldig fint hos oss. Og jeg er overbevist over at strenge rutiner er et resultat og en del av nettopp det. Stallen ligger også veldig idyllisk til og det er nok også en viktig faktor til at hestene blir avstresset.

Ellers ser vi at hestene har innbygget klokke. De vet når klokken nærmer seg feks. 08.30. Da vet de at snart kommer krafór. Er man litt på overtid kan du si deg sikker på at en av hestene sparker i veggen eller begynner å skrape får å si ifra om at nå er du litt sent ute! Så dersom fóringstidene varierer mye fra dag til dag, vil jeg tro det skaper mye uro og stress hos hestene. De vil trolig hele tiden søke etter når vil noe skje? Eller når kommer maten? Mens nå mener jeg de ser seg mer fornøyde med at de vet til hvilken tid ting kommer.

Noe jeg har lært gjennom denne tiden som stalldrifter er at forutsigbarhet, gode rutiner og klare rammer er avgjørende for at hestene, jeg, de ansatte og kundene er fornøyde. Dette resulterer videre til et fantastisk stallmiljø og en harmonisk atmosfære for 2 og 4-beinte.

Stolt er jeg over hvor fint vi har det her på Solstad <3

Louise og Joey
Meg og Joey
Foto: Nikolas Gogstad

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *