Miss Amaretto Z og Louise på nyttårs photo shoot 2018, Stall Solstad
Miss Amaretto Z og Louise på nyttårs photo shoot 2018

https://www.agria.no/hest/artikkel/om-hest/forbered-hesten-til-nyttarsaften/

Disse gode tipsene er hentet fra Agria sine sider – se link over.

6 gode tips til nyttårsfeiringen

Her er noen tips til hvordan du best mulig kan skåne hesten din fra all lyd og lys som kommer i forbindelse med oppskytingen av fyrverkeri:

 1. Demp lyden: Bruk ørepropper som bomull, skumgummi eller ørehette. Du må gjerne bruke begge deler. 
 2. Demp lyset: Dekk gjerne til vinduene slik at lysglimtene fra fyrverkeriet dempes.
 3. Distraher hesten: Gi gjerne litt ekstra grovfôr slik at hesten blir opptatt med å spise.
 4. Gjør det koselig: Mens feiringen pågår kan det være en idé å ta på litt stille musikk i stallen.
 5. Gi noe beroligende: Rådfør deg eventuelt med en veterinær hvis du vet at hesten din ikke takler nyttårssmellene. Det finnes beroligende midler som fås på resept.
 6. Vær tilgjengelig: Hvis det lar seg gjøre er det hyggelig å være i eller rett utenfor stallen hvor hesten er under feiringen. Dette kan bidra til at den roer seg.
Happy new year horse
Nyttårs shoot med Mo

Våre rutiner her på Stall Solstad

Her er noen av våre rutiner når det gjelder rakettoppskyting. Vi er ganske heldige og har stallen relativt skjermet, men fyrverkeri og blinking er uansett noe som rammer oss også.

 1. Alle hestene kommer inn før det blir mørkt. Dvs. før kl 16! Dette gjelder også julaften. Da av erfaring folk i nærområdet gjentatte år har fyrt raketter selv om dette ikke er lov! 
 2. Ved kveldsfóring ca kl 20:30 lukker vi vinduer og dører. Vifte, radio og alt lys settes på. Når lyset er på på inne så demper det blinkingen som kommer utenfra.
 3. Rett før midnatt får hestene litt ekstra grovfór slik at de har noe og holde på med.
 4. Èn ansvarlig holdes tilgjengelig og i nærheten av hestene gjennom rakettoppskytingen. Ca kl 01.30 (eller til alt har roet seg) tas en rask sjekk på at alle hestene at de har det fint. Så skrus lys, radio etc av og hestene får lov å sove 🙂
 5. OBS, 1 nyttårsdag kan noen av hestene være ekstra våkne og litt rystet spesielt ved utslipp. Samt noen kan være litt ekstra slitne. Ta da hensyn til hesten din og se an formen dens.
Papegøye nyttårsaften
Vi har ikke hund eller katt, men en papegøye

Vårt minste familiemedlem her i huset er Ara, som er en 11 år gammel Ara papegøye. Med han følger vi mye av de samme punktene som over. Han forstår nok mer enn hestene så vi har på forhånd forsøkt og gire han opp med å leke og gjøre rakettsmell til noe som han syns kan være gøy. For papegøyer like mye støy og lyd. Dog ikke så mye blinking. Så her har vi full belysning inne og ute. Samtidig holder vi han i bur i ett rom som ikke er så utsatt. Dersom han skulle bli redd og få panikk utenfor buret har vi ikke så mye kontroll på han og buret hans er hans ¨safe sone¨.

Ara papegøye i sofaen
Ara er også en liten sofagris som liker kos og masse oppmerksomhet

Ønsker dere alle 2- og firbente en trygg og flott nyttårsfeiring <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *