Tips til trening av hesten i sommervarmen!

Foreløpig ser det ut som at min ferie ikke blir før til høsten. Derfor velger jeg å holde hestene mine igang gjennom sommeren.

Men noen dager er det veldig varmt og stekende sol. Og da er det en del ting jeg tar hensyn til mtp. hvordan jeg legger opp treningen, utstyret jeg bruker samt hva jeg gir og gjør for hestene før og etter trening.

Dehydrering er alvorlig både for hest og rytter og bør ikke forekomme! Tegn til dette og hvordan man kan forebygge dehydrering og ubehag for hestene i varmen forteller jeg om litt lenger ned.

Hest, bestevenn, hester, vann, sommer, dehydrering
Hestene er våre beste venner. Ta like godt vare på de som de tar vare på oss <3
Foto: Nikolas Gogstad

Vann og salt er veldig viktig at hesten har tilgang til gjennom hele dagen. Noen hester spiser ikke saltstein. Gi derfor en god klype salt i maten. Elektrolytter er også bra for hester som svetter mye. Dog vær litt forsiktig med dette om hesten har ømfintlig mage. Men husk uavhengig om man trener hesten eller ikke på sommeren så skal en hest aldri stå uten tilgang til rent vann!

Før jeg trener hestene tar jeg de inn i stallen så de får stått litt i skyggen. Da får de hvile litt og evt. gjort fra seg før jeg begynner med påsaling. Mine hester har to vannkilder i sine bokser samt saltstein. Ofte ser jeg de benytter seg av dette når de kommer innom sånn midt på dagen. Jeg ser også at hestene syns det er deilig med en pause fra sol og irriterende fluer.

Når jeg deretter har latt hestene fått en liten pause går jeg videre til påsaling. Her tenker jeg også på hva for utstyr jeg bruker. Belegg med lufting er et godt tips for å unngå overoppheting i senene. Samt et salunderlag som ikke er for tykt – flere typer leveres med lufting og god ¨pusteefekt¨.

Dersom det rett og slett er for varmt og jeg ikke har mulighet til å ri veldig tidlig eller veldig sent – rir jeg heller på tur. På tur i skogen er det mer skygge og ofte litt mer luftig. Og man kan trene dressur og bakkearbeid på tur også. Selv om man ikke så enkelt kan ri volter kan man fint feks. trene på overganger, sidebevegelser osv. Og kanskje det er en stokk eller to man også kan hoppe over på veien? Ridebanene kan bli som glødende sandstrender når sola steker. Om jeg likevel rir på banen gir jeg mye pauser, og rir ikke lange økter. Vi har ett par trær som lager skygge på banen vår. Så skrittepausene blir ofte under disse trærne.

Etter trening får hestene en nedkjølende dusj og igjen en pause i boksen. Der får de mash for å fort få energi nivået opp igjen etter treningen samt at de får i seg væske kjapt (ikke alle hester er like flinke til å drikke med en gang etter trening).

Hester som er dehydrert forstår ikke alltid at det er vann de trenger. Vann med melasse eller eplejuice kan friste mange hester til å drikke (bør ikke gis hver dag grunnet sukkerinnholdet). Ellers er det fint å kunne gi mash, grøt etc. Epler og gulrøtter inneholder også noe væske og kan også gis for å få hesten litt i gang.

Tegn på dehydrering kan være:

 • Tørre slimhinner
 • Huden står ut når du trekker i den. Dvs. den sklir ikke tilbake like fort som før.
 • Matte øyne
 • Hengende hode og slapphet.
 • Uregelmessig pust

Ved alvorlige/langvarige symptomer må veterinær kontaktes!

En hest eller rytter som har mangel på væske (ikke nødvendigvis dehydrert, kun mangel) vil prestere vesentlig dårligere!

Kort oppsummert mine tips for trening i varmen:

 • Husk tilgang til vann før og etter trening
 • Gi hesten tilgang til salt
 • Bruk riktig utstyr
 • Ta oftere pauser under trening
 • Gi en oppkvikker av feks. mash etter trening
 • Lett avkjølende dusj etter hardt arbeid eller bare om det er ekstra varmt 🙂

Selv om det blir mye jobb på meg i sommer forsøker jeg la hestene også ha det litt gøy ila sommeren. Vi har en liten elv rett nedenfor stallen som hestene syns det er veldig allright å ta en liten vasserunde i.

Joey og Mandino sjekker ut elven nedenfor stallen for første gang.

Ta deg tid til å lytte til hesten din <3 og med det så håper jeg dere alle får en super sommer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *