Et siste innlegg…

Legg igjen en kommentar til Et siste innlegg…

Som alle vet har de siste ukene og månedene vært en spesiell tid på mange måter.
Mange endringer er gjort både i vårt lille land og i den store verden, og en av de endringene er dessverre at mitt samarbeid med Agria er over. Det vil si at det heller ikke blir noen flere blogger her fra min side.

Det betyr derimot ikke at min satsning er over eller at det ikke er mulig å følge meg og hestene videre!

Jeg kan følges både på min Feltrittside på Facebook :
https://facebook.com/HLEventing/

Og/eller på min Instagramkonto:

https://www.instagram.com/heidi_bratlie_larsen_eventing/?hl=nb

Tusen tusen takk til alle som har fulgt oss her! Det har vært 3 morsomme og innholdsrike år!

Klem fra Heidi, familien og alle hestene 🥰


Sesongstart og karantene

Legg igjen en kommentar til Sesongstart og karantene

Årets sesongstart har for meg som for mange blitt en kjempenedtur… I skrivende stund skulle vi etter planen galoppert rundt på vårgresset i Luhmuhlen. Isteden har de siste ukene i stor grad vært tilbragt hjemme i karantene med influensa og bihulebetennelse. Yey! Ikke at det egentlig gjør meg så mye å være syk når vi ikke hadde fått reist uansett. Men rart alikevel.

Samtidig er jeg ihvertfall heldig som har så gode treningsmuligheter her hjemme!

Været har vært et lysglimt i hele situasjonen og gjort dagene ganske fine tross alt!

Alle hestene er friske og i god form og alle nyter vårsolen i mellom slagene!

Det er som at hele verden har stoppet litt opp… Over alt er det stille. Som en en måned lang påskeferie… Og i noen stunder går det faktisk an å glemme hvorfor det er sånn og bare nyte stillheten i vårsola.

Mye fin tid hjemme med både hestene og familien. Men ingen tysk gressmatte med terrenghinder…

Takk til alle som bidrar i denne felles dugnaden! Jo fler som bidrar jo fortere går dette over!

Stay safe!

Klem Heidi


Unntakstider…

Legg igjen en kommentar til Unntakstider…

Man tror og tar det så for gitt at man er så trygg her i Norge… Og det er vi jo! Samtidig er vi så er vi så heldige her i Norge at de tingene vi anser som viktige i livet er sport og fritid fremfor de helt grunnleggende ting som helse, mat og en god seng. Det tar vi for gitt og derfor er det også så lett å bli skuffet når de tingene vi ser som viktig forsvinner ut av livet for en stund. Sånn er det nå…

Jeg har ikke vært fornøyd med sprangen min i det siste, spesielt etter stevnet for noen uker siden. Så litt spontant ble det en tur til Piia og Flyinge for å ta skikkelig tak i problemet! Så over natten pakket jeg bilen og kjørte sørover.

Og trent det fikk vi! I det store ridehuset på Flyinge hadde de en full konkurransebane oppe jeg fikk brynet meg på. Både Grålle og Hunter fikk to gode økter hver og plutselig var ting mer der de skal være igjen! På track mot sesongstart!

Jeg rakk også å få inn en terrengøkt og den lille tvilen jeg hadde hatt siste uken om at sesongdebut med Hunter på den reelle 3* banen i Luhmuhlen var borte som dugg for solen. Nok en super økt etter vinterdvalen. Vi var klare!

I mens jeg var i Skåne hvor hest og sesongstart var det eneste som sto i fokus, var alt rukket å snus på hodet hjemme… Skoler og barnehager stengte, karantener, stengte grenser og all idrett avlyst…

Og jo nærmere jeg kom den Norske grensen jo mer begynte konsekvensene av Koronaviruset for min egen del å gå opp for meg.
Den første tanken var ryktene om tomme butikkhyller og hva vi da skulle ha til middag i helgen. Jeg gjorde derfor et forsøk på en hamstre økt i Norsk ånd siden jeg først var i Sverige og hyllene her var fulle enda.

Uten særlig suksess… Hamstre mat et jeg virkelig ikke god på😂

Når tanken på mat var borte begynte de virkelige konsekvensene å synke inn… Ingen stevner og ingen treninger… På veldig veldig lenge… Kanskje så ille at vi skal være glade om vi får konkurrert i 2020 i det hele tatt?

Samtidig er det jo ikke det som er det viktigste nå… Det fremstår umiddelbart som det fordi vi har det så godt her i Norge! Men til syvende og sist går mine tanker til de som virkelig rammes av dette i forhold til sykdom og næring…

Vi må nok bare innstille oss på nye tider… Ihvertfall for en god periode…

Ta vare på hverandre og respekter alle råd som gis fra myndighetene!

Klem Heidi


Hestefolk – just less limits?

Legg igjen en kommentar til Hestefolk – just less limits?

Vintermånedene drar seg avgårde og til tross for at det alltid er noe som skjer er de skikkelig kjedelige i forhold til sommer(les stevne)månedene.

Vi har hatt flere gode treningshelger både med Johan og Piia og nå i helgen kom jeg meg til slutt ut på et sprangstevne også.

Og noen ganger tar jeg meg i å lure på hvor fornuften blir av hos oss hestefolk…

Nå har det riktignok vært en fin vinter uten at vi har måtte ta så mye hensyn til været i planleggingen, men hva skjer når da årets eneste obs varsel dag kommer på den dagen man skal på stevne?

Vi drar så klart på stevne uansett! Kunne jeg tatt med bare to hester og kjørt bil og henger istedenfor lastebilen da? Overhodet ikke! Alle må med!🙈😂

Og det er jo sånn det er… hestefolk har liksom ingen grenser.. brekker man en fot? Ri uten stigbøyler da, ser ikke problemet?

Uansett, alle hestene hoppet bra og alle fikk med premier hjem! Rytteren derimot har fått en lang liste over ting som må jobbes med – FORT!

Supergroom Liv Jorunn hjelper få alle hestene klare🥰

Og mens vi er inne på det med hestefolk uten grenser… Forrige helg hadde vi en samling med overnatting som vi ofte har, men denne gangen ble Ellen nødt til å reise hjem og stå over den sosiale delen av samlingen. Av praktiske årsaker lot hun hesten og hestebilen bli igjen og det skulle vise seg å være lite lønnsomt. Jeg tar ingen skyld for dette selv og jeg nevner ingen navn, men jeg kan love at Ellen ikke står over en felles middag igjen🙈😂

Hestefolk asså.. There’s just no limits🙈


Ellers har Nora begynt på sin karriere som både hjelpetrener og groom. En skal tidlig krøkes godt hestefolk skal bli!

Og her hjemme pusler vi på med litt vårforberedelser. I forbindelse med flytting av er gjerde fant jeg denne og måtte le! Jeg er sikker på alle som har noen kilometer med gjerder kjenner seg igjen i dette! Lapping og fiksing etter gjentatte ødeleggelser og endringer over mange år! Den er ihvertfall død nå – stolpen asså 😉

Og sånn går ukene! Ihvertfall bittelitt til! For nå er det bare noen veldig få uker igjen til sesongstart!😄

Klem Heidi


Stopp Halthet!

Legg igjen en kommentar til Stopp Halthet!

Å ha en hest som aldri blir skadet er en drøm for oss hesteeiere! Men hvordan holder vi hestene sunne i muskler, skjelett, ledd, sener og leddbånd? I hvor stor grad påvirker vi som ryttere om hesten holder seg frisk?

Halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest, og utgjør nærmere 40 % av alle innmeldte hesteskader i Agria i 2019. Og JA! vi hesteeiere kan påvirke mye for at hesten holder seg frisk!

En viktig faktor for å forebygge halthet er å variere hestens trening, underlag og intensitet.

De som har fulgt meg en stund vet at dette er noe jeg er lidenskapelig opptatt av i treningen av mine hester, og jeg skal her dele litt av mine tips og rutiner med dere!

Varier Treningen
En viktig faktor for å forebygge halthet er å variere hestens trening, underlag og intensitet.

Underlaget

Min erfaring er at mange tror at man må ri på en ridebane for å trene dressur eller bakkearbeid. Dette er jeg veldig uenig i. Selv trener jeg hestene mine mye ute i terrenget, men allikevel på samme måte som jeg ville gjort på en bane. Overganger kan like fint ris på en grusvei som på en bane og man kan de fleste steder legge inn holdt, rygging, bakdelsvendinger osv. Men forvent og krev alltid samme kvalitet som du ville gjort på en bane! En overgang skal ikke være dårligere selv om den er utenfor railen. Av denne grunnen rir jeg også stort sett alene når jeg rir på «tur». Jeg repeterer ofte øvelser og rir mye overganger til de er bra. Mitt inntrykk er også at man lærer hestene å bli mer fokuserte i forskjellige situasjoner noe man får mye igjen for på stevner.

Bruk Naturen! En svingete grusvei kan for eksempel brukes til å ri kontragalopp, galoppbytter eller sjenkelvikniger/traverser? Men forvent alltid samme kvalitet som du ville gjort på en ridebane, både av hesten og din egen ridning.

Trening på bane

Uansett hvordan man vender på det er det ikke til å komme bort ifra at det for oss konkurranseryttere må bli noen timer på ridebanen i løpet av et år, selv om man er flink til å variere det.

Men også her kan treningen varieres mye!

Selv hopper jeg hestene på bane en dag PR uke og har en økt ren dressur hvor jeg gjerne rir program. Deretter har jeg en eller maks to økter til hvor jeg prøver å variere treningen etter hver hests behov, veldig ofte med bommer og cavaletter! Dette er fantastiske verktøy og det gjør ofte treningen litt mer spennende for både hest og rytter.

På banen hos meg er det stort sett alltid bommer og cavaletter fremme. Er supert verktøy i den daglige treningen!

Ikke gå for fort frem

For å få en sterk og holdbar hest som varer lenge, er det nødvendig at vi på en strategisk måte bygger opp hesten. Vi må gi den tid til å styrke muskler, skjelett, sener, ledd og leddbånd. Å lære hesten nye øvelser er ikke bare å få den til å forstå de, men den skal også være sterk nok i kroppen til å utføre de. Å bygge muskler og styrke tar tid og tar man snarveier her er resultatet ofte en skadet hest. Alt hesten ikke er vandt med å gjøre må man gå gradvis frem med. Kjøper man en godt ridd hest, men som aldri har gått på ridebane må det tilvennes gradvis. Det samme gjelder andre veien. Har man plutselig en vinter med fantastisk nysnø på jordene er dette kjempefin og morsom trening for både hest og rytter, men husk at hestene ikke er vant med akkurat denne belastningen så begynn pent og gå sakte frem!

Å galoppere i løssnøen er en fantastisk opplevelse for hest og rytter! Men er hesten vant med belastningen?


Restitusjon

En annen ting som er viktig er at hesten får tid til å restituere etter større belastninger!

Et feltrittstevne, en kondisjonsøkt, en hard helg på samling er ting som bygger opp hestene, men ikke om man ikke lar de få hvile og innhente seg etterpå. Selv gir jeg hestene mine fri etter større belastninger, men det er viktig at de er i bevegelse og ikke blir stående stille. Har man ikke gode nok utemuligheter bør hesten skrittes eller helst leies.

Gi alltid hesten tid til å restituere etter harde belastninger! Men husk at de fremdeles må bevege seg naturlig, ris lett løsgjørende eller leies en tur.

Utetid

Hester er ikke laget for å stå inne på boks med noen få timer i en liten paddock. Å gi hesten mulighet til å bevege seg fritt i sine naturlige gangarter mange timer pr dag er viktig! Om mulig aller helst på et større område med bakker.

Alle har dessverre ikke denne muligheten, men jeg opplever også at veldig mange staller tilbyr et eller to større områder man kan bruke dersom man velger å gå noen minutter ekstra fra stallen til området og at de får gå sammen med en hest eller to. Denne gåturen er definitivt vært det!

Selv har jeg alle hestene ute i minimum 12 timer pr dag, hele året, på store områder med bakker. Jeg har de aller fleste i små flokker, men her må man se an hver hest. Min erfaring er at så lenge flokkene tilpasses med riktig størrelse/kjønn/rang etc og hestene har nok plass og nok mat blir det sjeldent krangel. Hester er flokkdyr og trives godt sammen! En avspent hest ute blir sjeldnere skadet enn en som står alene og stresser.

Sunn hest = variert trening = glad hest = sunn hest


Lykke til med treningen!

Klem Heidi og hestene


Bare en hest til…

Legg igjen en kommentar til Bare en hest til…

Et av mine nyttårsforsetter var å ikke fylle opp stallen med egne hester i år, økonomisk har det vist seg å være lite lønnsomt…🙈

Men så langt går det ikke veldig bra. Først kom Daphne og forrige uke kom det en til.. Men om de er veldig små, kan man telle de som en halv da? Eller bare som en «hund»?😅 Og om de er små og bor inne i huset, da må man i hvertfall kunne kalle det en «hund» og da opptar de jo ikke en stallplass heller🤔 😀

Nå skal det sies at dette ikke var veldig spontant og er en hest vi har lett etter ganske lenge – en liten og trygg ponni Nora kan lære å ri på!

Wille er en en fantastisk ponni, men med sine 75cm er han rett og slett for liten til å være skikkelig innridd. Det var et bevist valg fra vår side når vi kjøpte han da Nora var 1år at vi skulle ha en ponni hun kunne lære seg å håndtere fremfor å ri på. Man får uansett ikke ridd så mye når man er 1 år 😉 Og der har han vært, og fremdeles er, helt fantastisk! Og han skal få gå rundt i hagen her og spise gress så lenge han lever. Og siden han bare er 11 blir vel det i 20 år til😂

Wille er umulig å gjerde inn og går akkurat hvor han vil på tomta til enhver tid… Han er heller ikke redd hverken biler, traktor eller annet, så at han står i veien uten å flytte seg når vi kommer er helt normalt!

Så når vi da måtte ha en trygg rideponni til Nora kunne vi ikke fått noen bedre ponni enn gamle Brutus!

Lille Brutus er Marthe Haugen sin første ponni og så god som hun har blitt til å ri, med flere 3* plasseringer og EM kval ligger alle forhold til rette for Nora også😍

Marthe og Brutus for maaaange år siden!😍
En allsidig ponni! Snill som dagen er lang, blir gjerne med på både kjøre og ridetur og har konkurrert i de fleste grener, selv feltritt!

Vi er så utrolig glade for at vi får låne Brutus av Marthe og Liv Jorunn! Han er bare helt herlig og barna på stallen elsker han allerede!

Tusen takk!

Klem fra Heidi og Ponnigjengen (aka Nora, Wille og Brutus)


Januar = Trening

Legg igjen en kommentar til Januar = Trening

Julens ro (eller mas for andre) har passert og for oss feltrittsryttere betyr overgangen fra desember til januar en ting. Nytt år, ny sesong. Fra å tenke at sesongen er over til å tenke at sesongen starter snart. Det betyr trening!

Jeg vet jo innerst inne alle de negative konsekvensene som ligger bak en sånn januar som vi har hatt i år. Samtidig når det først er sånn klarer jeg ikke å la være å nyte alt det fint været vi har hatt og som er ventet videre! Ingen neglesprett, ingen evig brøyting og best av alt – ridebanen er bra!

Grålle like fornøyd som meg etter en cavalettøkt i den, til en forandring, varme januarsolen!

Dessverre så er det sånn at ikke alt og alle har fått med seg at vi prøver å kalle dette vår og ikke vinter…

Musene… I år har det vært mye mus…! Og de bare måå ødelegge! Heldigvis kunne det vært verre akkurat denne gangen, men når de går på dyre dekken osv er det ikke like gøy..

Hestene…. Pelsen vokser som om det skulle vært -10 grader. Og begge klippemaskinene her sluttet såklart å virke samtidig så Murphys lover har heller ikke tatt ferie… så da får de se ut som bamser noen uker til klippemaskinene er klare igjen.

Skiløperene…. Til tross for at det knapt finnes en snøflekker igjen her kan jeg love deg at om man finner en liten kvadrat oppe i skogen, står det også en person eller to med ski på og stamper på den lille flekken… Og jeg må smile, for vi hestefolk er jo like gale!

Stakkars Grålle er såpass rutinert at han fikk bli hjemme i helgen, mens Hunter og Daphne fikk være med sørover i det nye fylket vårt og trene for Johan på Jeløya.

Og det er så gøy når det går bra! Hunter har utviklet seg så utrolig mye og det er så moro!

Han hoppet så bra begge dager og jeg håper så virkelig vi klarer å stabilisere oss her og prestere det samme på stevner i år!

Og lille Daphne… Som jeg jo kjente litt fra før, men som jeg har rukket å bli så glad i på de få ukene jeg har hatt henne! Hun er så cool i hodet, så positiv og tar ting så lett og naturlig og man bare klarer ikke å ikke bli glad når man rir henne!

Og da er det også ekstra gøy med masse lovord fra Johan! Gleder meg til mer tid sammen med den hesten!

Neste uke er planen å skrive litt om hvordan jeg legger opp treningen for feltritthestene igjennom vinteren 🙂 Og er det noe spesielt dere ønsker er det bare å si ifra!

Klem Heidi


Nytt år – Ny hest

Legg igjen en kommentar til Nytt år – Ny hest

2019 går inn i historiebøkene og allerede på det nye årets første dag er lista lagt for at det blir et bra år! Vi har fått en ny hest i familien!

Og det er ikke en tilfeldig hest, men fine Ballinglen Codas Girl aka Daphne som jeg red i sommer!

Hun er en Irsk Sportshest f.2013 og er avlet for feltritt med masse fullblod i seg, akkurat som jeg elsker!

Og ikke bare er hun et veldig godt utgangspunkt for en god feltrittshest, hun er også bare den søteste unghesten! Så blid og trivelig og grei å håndtere, selv for familiens minste😍

Så dette blir spennende! Daphne har gått noen 90cm feltritt og denne sesongen skal vi fokusere på å hente masse selvtillit og forhåpentligvis forberede henne for internasjonale klasser neste sesong.

Marthe og Daphne på Flyinge i høst ❤️

Tusen tusen takk for tilliten Liv Jorunn og Marthe!❤️

Og med på kjøpet har jeg også fått verdens beste groom!

Sorry Marthe, men når du drar til utlandet for å bli berider så tar jeg fantastiske moren din litt også😇❤️

Liv Jorunn har kontroll på alt! Alltid! Fra stevneforberedelser hjemme i høst🥰

Ønsker alle et riktig godt nyttår!


Klem Heidi


God jul!

Legg igjen en kommentar til God jul!

Her har vi gått inn i en stille tid hvor familien, både to og firbeinte, og tid sammen hjemme er det viktigste❤️
Jeg virkelig elsker julen, den ekstra tiden hvor verden liksom står stille man kan bruke på venner og familie og alle tradisjoner som følger med.

Ønsker alle en riktig god jul❤️

Grøt til nissen på låven kvelden før kvelden


Klem Heidi


Vinterens farer

Legg igjen en kommentar til Vinterens farer

Som hesteeier i Norge er det mange ting man må ta henssyn til under de forskjellige årstidene. Her er noen tips til hva en bør tenke på og hvordan jeg gjør det her hjemme vinterstid.

Tilgang til vann

Hesten skal alltid ha tilgang til rent vann, også når den er ute. Mange hester drikker mindre vann når det er kaldt, men det er ikke nødvendigvis fordi hesten er mindre tørst. Studier har vist at hester som tilbys temperert vann drikker mer enn hester som får kaldt vann. Hvis det er kaldt ute må du huske å bytte vann ofte slik at det ikke fryser. Det finnes også spesielle vannkar som gjør at vannet ikke fryser, som kan være lurt å investere i. 

Selv har vi gjort det veldig enkelt i alle år. Kjøp to like bøtter i forskjellig størrelse, feks 80L og 60L, og sett den ene oppi den andre med god isolasjon i mellom bøttene og gaffateip på toppen. Med en isolasjonsplate som lokk over når hestene er inne holder dette seg stort sett frostfritt helt ned i -10 grader. Lett, billig og hestene har alltid vann!

Forstoppelses- og sandkolikk

Mindre vann og mosjon kombinert med mer fôr øker risikoen for forstoppelseskolikk. To viktige tiltak for å forebygge denne typen kolikk er å sørge for at hesten får nok væske og trening. Her på gården er vi så heldige at vi har alle hestene i flokk på store områder så de er alltid i bevelse, men veldig mange har ikke disse mulighetene. For å oppmuntre hesten til å bevege seg mer i luftegården kan du blant annet fordele fôret i små hauger. På den måten må hesten bevege seg rundt. Det er samtidig viktig at hesten har tilgang på noe å spise når den er ute. I tillegg til at dette bidrar til at hesten holder varmen, hindrer det at den eventuelt får i seg sand fra bakken. Hester har en tendens til å grave i bakken etter mat, og kan da få i seg sand i letingen. Hvis hesten får i seg for mye sand kan det føre til en forstoppelse i tarmene, en såkalt sandkolikk. Sandkolikk kan forebygges med psylliumfrø (loppefrø) ved at frøene pakker seg rundt sanden og frakter den ut sammen med avføringen. Men, mistenker du kolikk kontakt først og fremst veterinæren din for å rådføre deg. 

Forfangenhet

Det er viktig å holde en jevn balanse mellom fôr og mosjon, sommer som vinter. For mye mat og for lite trim kan øke risikoen for forfangenhet. Hvis hesten din står mye i paddock er det viktig å legge inn regelmessig trening.

Bruk av brodder på glattisen

Snø, kombinert med vekslende temperaturer, kan by på trøbbel. Snø kan feste seg under hestens hover og føre til at hesten sklir og vrikker et ben. Glattis kan også forårsake at hesten mister kontroll på beina og i verste fall få bruddskader. Det er derfor viktig å bruke korte brodder og snøsåler for å forhindre at snøen pakker seg. Vær oppmerksom på hestenes bevegelsesmønster og gi den beskyttelse for å minimere risikoen for sår etter brodder. Broddene bør likevel tas ut så fort de ikke er nødvendige.

Hestens naturlige bevegelse er basert på at hoven sklir noe når den treffer underlaget. Når hesten går med brodder er det med å ødelegge den friksjonen og hver eneste bevegelse blir mer brå for hesten og gir en større belastning på hestens ben og kropp. Jeg er derfor selv ekstremt bevist på å ikke ha i brodder når det ikke er nødvendig. Det vil ikke si at jeg tar de inn og ut annenhver dag, men at jeg ikke tar de i før det faktisk trengs og ut når det er bart. Skal man sko hesten i oktober er det veldig lett og be hovslageren sette på fulle vintersko i tilfelle det kommer snø. Mitt tips er da heller å be om sko med broddhull og få broddene på siden så kan man selv sette de i når det blir nødvendig. Det tar 15 minutter og er en enkel jobb som sparer hestene for ofte mange uker med unødvendig belastning.

De fleste hester sliter også broddene ujevnt. Bytt derfor slitte brodder i tide slik at hesten ikke belaster hoven feil.

Ikke pynt stallen med barlind

Unngå å bruke barlind som pynt i stallen! Planten inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig hester, på lik linje som for elg, rådyr og annen storvilt.  Selv gir jeg hestene ofte en granbarskvist i boksen på julekvelden og det er de alltid veldig glade for 🙂

Trenger du å prate med en veterinær? Som Agria-kunde kan du kontakte en veterinær hos FirstVet og få rådgivning. Dette er helt gratis, de har lange åpningstider og det er ingen begrensning på antall samtaler eller årsak.

Nyt vinteren med våre herlige firbeinte!

Klem Heidi