Ryttere vs skiløpere

  Ja, hvem har retten på skogen vinterstid? En evig diskusjon jeg føler jeg ser på nett og hører i staller flertallige ganger hver eneste vinter…

At det faktisk ikke er lov burde jo egentlig holde i seg selv, men allikevel er det mange hestefolk som rett og slett ikke bryr seg, eller respekter det.

Er det sånn hestefolk er? Er det sånn vi vil at sporten vår skal bli sett på? For det ofte sånn at om en skiløper ser at en hest har ødelagt – ja, så får alle skylda, og alle blir dømt. Og jeg kan faktisk forstå det.

Hvorfor skal det være så vanskelig?

Personlig er min mening om dette enkel. La skiløperne få ha løypene sine i fred de få ukene det faktisk er greie forhold.

Med forholdene som har vært på Østlandet de siste årene kan man omtrent telle på en hånd, kanskje to, hvor mange uker i året det er bra skiforhold.

I år er det faktisk første gangen de har kjørt løyper hos oss i jula, alle andre år har det ikke vært før sent i januar – og vært borte tidlig mars..

Og de bruker jo ikke hele skogen.. De har sine faste løyper og veier.

Vi har fortsatt igjen stier, gårdsveier, jorder, ridebaner, ridehus og lignende.

Så MÅ vi på død og liv ri akkurat der i akkurat de få ukene?

Ski er også i mange tilfeller dugnadsarbeid og flere av de som prepper disse løypene gjør det gratis på sin fritid.

Ved å ri i preparerte skiløper går man faktisk bort og ødelegger det andre mennesker har gjort, ofte gratis, på dugnad for sin egen sport. Vi som driver med hest driver også med vår sport og burde vite bedre.

På gården hjemme hos oss har vi valgt å låne bort den beste turveien vi har på vår eiendom, samt de fleste jordene, til skiforeningen vinterstid. Tilbake sier de at det er helt greit at vi rir i lysløypene deres sommer, høst og vår.  Det handler om å samarbeide.

 Perfekte skiforhold på jordene våre hjemme!

Hestefolk burde jo vite bedre enn noen andre hvordan det er å brenne for en sport, eller hobby. Og det er jo akkurat det disse skiløperne gjør og. Vi kan beholde vår glede av sporten uten å ri i deres løyper, de mister faktisk hele sin sport om vi rir der og ødelegger…

Så til dere som rir, har ridd eller noen gang vurderer å ri i en skiløype, tenk på disse menneskene som er like glad i sin sport som vi er i vår og la de få ha denne gleden uten å ødelegge for de de få ukene de kan 🙂

Klem Heidi

Tross skiløyper i «hagen» er det endel år siden jeg hadde langrennski på beina, men før ble det støtt en tur og jeg skulle gjerne hatt mer tid til det enda.

Detta inlägg är publisert i Tema. Skapa ett bokmärke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *