Vinterens farer

Som hesteeier i Norge er det mange ting man må ta henssyn til under de forskjellige årstidene. Her er noen tips til hva en bør tenke på og hvordan jeg gjør det her hjemme vinterstid.

Tilgang til vann

Hesten skal alltid ha tilgang til rent vann, også når den er ute. Mange hester drikker mindre vann når det er kaldt, men det er ikke nødvendigvis fordi hesten er mindre tørst. Studier har vist at hester som tilbys temperert vann drikker mer enn hester som får kaldt vann. Hvis det er kaldt ute må du huske å bytte vann ofte slik at det ikke fryser. Det finnes også spesielle vannkar som gjør at vannet ikke fryser, som kan være lurt å investere i. 

Selv har vi gjort det veldig enkelt i alle år. Kjøp to like bøtter i forskjellig størrelse, feks 80L og 60L, og sett den ene oppi den andre med god isolasjon i mellom bøttene og gaffateip på toppen. Med en isolasjonsplate som lokk over når hestene er inne holder dette seg stort sett frostfritt helt ned i -10 grader. Lett, billig og hestene har alltid vann!

Forstoppelses- og sandkolikk

Mindre vann og mosjon kombinert med mer fôr øker risikoen for forstoppelseskolikk. To viktige tiltak for å forebygge denne typen kolikk er å sørge for at hesten får nok væske og trening. Her på gården er vi så heldige at vi har alle hestene i flokk på store områder så de er alltid i bevelse, men veldig mange har ikke disse mulighetene. For å oppmuntre hesten til å bevege seg mer i luftegården kan du blant annet fordele fôret i små hauger. På den måten må hesten bevege seg rundt. Det er samtidig viktig at hesten har tilgang på noe å spise når den er ute. I tillegg til at dette bidrar til at hesten holder varmen, hindrer det at den eventuelt får i seg sand fra bakken. Hester har en tendens til å grave i bakken etter mat, og kan da få i seg sand i letingen. Hvis hesten får i seg for mye sand kan det føre til en forstoppelse i tarmene, en såkalt sandkolikk. Sandkolikk kan forebygges med psylliumfrø (loppefrø) ved at frøene pakker seg rundt sanden og frakter den ut sammen med avføringen. Men, mistenker du kolikk kontakt først og fremst veterinæren din for å rådføre deg. 

Forfangenhet

Det er viktig å holde en jevn balanse mellom fôr og mosjon, sommer som vinter. For mye mat og for lite trim kan øke risikoen for forfangenhet. Hvis hesten din står mye i paddock er det viktig å legge inn regelmessig trening.

Bruk av brodder på glattisen

Snø, kombinert med vekslende temperaturer, kan by på trøbbel. Snø kan feste seg under hestens hover og føre til at hesten sklir og vrikker et ben. Glattis kan også forårsake at hesten mister kontroll på beina og i verste fall få bruddskader. Det er derfor viktig å bruke korte brodder og snøsåler for å forhindre at snøen pakker seg. Vær oppmerksom på hestenes bevegelsesmønster og gi den beskyttelse for å minimere risikoen for sår etter brodder. Broddene bør likevel tas ut så fort de ikke er nødvendige.

Hestens naturlige bevegelse er basert på at hoven sklir noe når den treffer underlaget. Når hesten går med brodder er det med å ødelegge den friksjonen og hver eneste bevegelse blir mer brå for hesten og gir en større belastning på hestens ben og kropp. Jeg er derfor selv ekstremt bevist på å ikke ha i brodder når det ikke er nødvendig. Det vil ikke si at jeg tar de inn og ut annenhver dag, men at jeg ikke tar de i før det faktisk trengs og ut når det er bart. Skal man sko hesten i oktober er det veldig lett og be hovslageren sette på fulle vintersko i tilfelle det kommer snø. Mitt tips er da heller å be om sko med broddhull og få broddene på siden så kan man selv sette de i når det blir nødvendig. Det tar 15 minutter og er en enkel jobb som sparer hestene for ofte mange uker med unødvendig belastning.

De fleste hester sliter også broddene ujevnt. Bytt derfor slitte brodder i tide slik at hesten ikke belaster hoven feil.

Ikke pynt stallen med barlind

Unngå å bruke barlind som pynt i stallen! Planten inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig hester, på lik linje som for elg, rådyr og annen storvilt.  Selv gir jeg hestene ofte en granbarskvist i boksen på julekvelden og det er de alltid veldig glade for 🙂

Trenger du å prate med en veterinær? Som Agria-kunde kan du kontakte en veterinær hos FirstVet og få rådgivning. Dette er helt gratis, de har lange åpningstider og det er ingen begrensning på antall samtaler eller årsak.

Nyt vinteren med våre herlige firbeinte!

Klem Heidi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *