Pass deg for hjortelusa

Da jeg funderte over hva mitt første innlegg her på bloggen skulle være, slo det meg plutselig: Vi må advare mot hjortelusa!

De fleste som rir i skogen om høsten vet hva dette er, og den kan oppsummeres som en pest og en plage. Hjortelusflua, eller hjortelusa som den kalles, er et lite insekt som ser ut som en slags edderkopp med vinger. Om høsten, før frosten, er den på leting etter en vert den kan leve på, og den hopper på hjort og elg, kaster vingene og lever resten av livet som parasitt.

lipoptena_cervi_hirschlausfliege_dorsal_lopau_germany_dsc03901

cervus_elaphus_11

Problemet med hjortelusa er at den ikke er smart nok til å se forskjell på vilt og andre dyr, og den hopper dermed på hester. Og det er ikke gøy! For hesten er følelsen av hjortelusa som kravler av gårde svært ekkel, og mange får voldsomme reaksjoner med hopp og sprett.

Selv husker jeg en gang for mange år siden, da jeg var på et stevne med den forrige hesten min. Vi hadde bare skrittet rundt og stod stille, da han plutselig begynte å hoppe og bukke rundt som en gal. Jeg ramlet av, og til slutt ga han seg. Det kan ikke ha vært annet enn hjortelus!

På grunn av slike hendelser, kvier mange seg for å ri i skogen i perioden, og det er jo veldig synd siden høsten kan være en flott tid. Den kan også hoppe på mennesker, og selv om den ikke er farlig, kan et bittsår føre med seg langvarig kløe og irritasjon.

Noen tips for å unngå hjortelus:

  • De foretrekker mørke dyr, så bruk lyse klær og gjerne et lyst fluedekken på hesten
  • Gå over hesten med fine børster og en kam etter ridetur. De setter seg gjerne på rygg og hals
  • Unngå den tetteste skogen, velg heller traktorveien eller mer åpent landskap om du har mulighet til det.

10690333_10154583592880080_7248385055427408072_n 10624754_10154625874595080_2542103869367695011_n

Detta inlägg är publisert i Ukategorisert. Skapa ett bokmärke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *