Klippe eller ikke klippe – det er spørsmålet

Like sikkert som at høsten kommer hvert år og dagene blir mørkere og kaldere, er at hestene setter vinterpels – til glede for noen, og frustrasjon for andre.

For med pelsen kommer også spørsmålet: Skal jeg klippe hesten?

Se video i bunnen av innlegget!

For noen er det er et totalt NEI. Hestens pels er den beste beskyttelsen den har mot vinterkulden, og klipper man den tukler man med naturens egen isolasjon.

Men, med lang pels, blir det også varmt å trene, og hester som går mye og hardt blir svært varme og svette. Da kan det lønne seg å klippe, og heller legge på dekken.

Min hest, Billy, er av typen som svetter mye mer enn gjennomsnittet, og etter en vanlig dressurøkt er han dryppende våt! Selv om sommeren blir han gjennomsvett hver dag. Derfor klippes han gjennom hele året, rett og slett for at det skal bli mer behagelig for han (og mer praktisk for meg, det kan ikke stikkes under en stol at en kort pels er mer lettstelt enn en lang).

Typer klipp:

hunter klipp3 trace full fullkipp

 

Så, hvis du bestemmer deg for å klippe, hva gjør du?

Først må man finne ut hva slags klipp man har behov for. Det finnes flere typer. Noen klipper kun en stripe foran på halsen, noen tar alt unntatt et «dekken» på bakparten, mens andre tar rubbel og bit. Noen velger å ta pelsen på bena og hodet, noen lar være.

For hobbyhesten som går mye ute, og som gjør moderat arbeid, anbefaler jeg hvert fall å la pelsen på hodet og ben bli igjen. For konkurransehesten som går hardt gjennom hele året, kan man vurdere å klippe alt. Det gjør jeg på min, Billy, for som nevnt er han en «ekstremsvetter».

Men det å klippe en hest er ikke alltid like enkelt.

Jeg har klippet mange hester, og klipper også for andre, og er derfor erfaren. Billy er også veldig ukomplisert, han liker å bi klippet, og er ikke redd. Jeg får til og med lov å klippe ørene! Men mange hester kan synes det er litt ekkelt. De synes det kiler, eller at lyden på maskinen er skummel. Det kan derfor være en tålmodighetsprøve.

En ting jeg sterkt anbefaler, er å ha to typer maskiner. En stor, kraftig, som gjør grovjobben, og en liten stillegående en til detaljer, hode, ben og rundt ledd. De fleste hester akspeterer også lyden til en liten maskin bedre. Har du ikke egne maskiner, er det mange hesteutstyrsbutikker som leier ut.

  1. Sørg for at maskinene er rene, klargjorte og bladene skarpe
  2. Hesten må være helt tørr og ren, hvis ikke kan det bli kantete, og maskinen blir sløv
  3. Er det en maskin med leding, sørg for å holde denne unna høver

Hvordan klipper jeg

Jeg liker å starte ved siden av hesten, og klippe på skulderen. Da har man god kontroll over hesten, og den synes som regel dette er et greit sted å bli klippet. Følg hele tiden med på hesten om den blir stresset og nervøs, og kjenn også etter at maskinen ikke går varm. Det kan være ubehagelig mot huden. Blir den varm, børst vekk hår fra luftfilteret, og la den hvile litt.

Klipp mot pelsretningen, i lange, fine drag. Blir det «klippekanter», kryssklipper jeg over disse med maskinen for å jevne ut, eller går over den lille etterpå. Det er tungt arbeid å klippe en hest, og skal du ta rubbel og bit, er det også tidkrevende. Jeg bruker melleom 1,5 og 2 timer på Billy når jeg tar med hode og ben. Det er detaljene som tar tid, og jeg liker at det ser pent ut.

 

 

Detta inlägg är publisert i Ukategorisert. Skapa ett bokmärke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *