Hvordan lage fine dressurfletter

Hei, her var det jammen meg lenge siden sist!

Selv om denne bloggen ikke blir jevnlig oppdatert, blir våre to andre blogger det.

Men denne bloggen skal handle om fletting! Og da spesielt «dressurfletter».

 • SE VIDEO NEDERST I INNLEGGET

Stevnesesongen er godt igang, og det har allerede vært avviklet hallmesterskap i dressur. Om ikke lenge flyttes arrangementene utendørs, og det er mange stevner og velge mellom hver eneste helg.

Når man starter dressur (og dressur i feltritt) er det vanlig at man fletter hesten. Det er ikke et krav, men vanlig «skikk og bruk» å gjøre det. Hesten ser mer elegant ut, og det er lettere for dommeren å se hvordan hestens hals og nakke er formet og hvordan den beveger seg. Mange synes det er vanskelig å lage pene fletter, derfor har jeg laget en oppskrift på typiske «dressurfletter». Dette er få, store fletter, som ser ekstra elegant ut i dressur.

Dette er fletter som sys fast i stedet for å bruke strikk, men frykt ikke, det er enklere enn du tror 🙂

Dette trenger du: 

 • Manstrikker (anbefaler de flate av silikon, de ryker «aldri»)
 • Mankam
 • En tykk, butt nål. Fås kjøpt i sybutikk eller hesteutstyrsbutikk
 • Tråd. Enten en vokset mantråd, eller tynt garn, lærtråd etc.
 • Saks

Tips:

Et lite snekkerbelte til å ha alt utstyret i er gull verdt! Jeg kjøpte en snekkerbelte for barn på Biltema til en liten penge. Da har man alt man trenger tilgjengelig.

Slik gjør du det:

Sørg for at manen er ganske jevnt lang og tykk. Jeg foretrekker en ganske tykk man, i 1,5 håndsbredd lengde.

 • Del opp manen i like store deler. Disse flettene er finest når de er få, gjerne 7 eller 9. Etter hvert får du innarbeidet «øyemålet», og trenger ikke dele opp på forhånd. Da tar du bare en mengde man, og holder resten unna med en hårklype.
 • Start å flette. Løst i starten, så strammere nedover. Fest godt med en manstrikk.
 • Tre en nål 30-40 cm tråd, og surr den øse enden 3-4 ganger rundt strikken på fletten. Stikk nåla ovenfra og ned gjennom festet på fletta, så tråden feste seg.
 • Løft fletta, og stikk nåla gjennom basen av fletta. Pass på å ikke stikke hesten. Dra enden av fletta inn i basen.
 • Nå er fletta en løkke. Brett/trykk den sammen til en ball, og sy den fast. Stikk nåla fram og tilbake flere ganger i flere retninger til den er festet.
 • Klipp av den løse enden på tråden på baksiden.
 • Gjenta på alle fletter!

Mange hester har tynn/slitt man nederst, så det kan noen ganger være vanskelig å få den siste fletta pen. Jeg fester som regel den med en strikk i stedet for å sy.

Panneluggen: Noen foretrekker å ha den løs, jeg fletter en enkel fransk flette og fester den med strikk (min hest har tynn lugg). For hester med litt tykkere lugg er det pent å bruke samme metode med nål og tråd som i manen. Mange bruker også ørehette ute, og da er det greiest å bare flette en løs flette i en løkke for å holde den unna.

For å løsne flettene igjen, er det enklest å løfte den opp og klippe over et par av trådene fra undersiden med en liten saks. Da kan du enkelt dra den løs.

Lykke til, og lykke til med stevnesesongen!

 

 

 

 

 

Detta inlägg är publisert i Hvordan gjør du det. Skapa ett bokmärke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *