Slik forbereder vi oss på nyttårsaften

Nyttårsaften med hunder trenger ikke å være en negativ opplevelse for verken to- eller firbeinte. Her fra inngangen på 2015 på toppen av Ambliberget. Åtte hunder om jeg ikke husker feil
Nyttårsaften med hunder trenger ikke å være en negativ opplevelse for verken to- eller firbeinte. Her fra inngangen på 2015 på toppen av Ambliberget.

Nyttårsaften er mange dyreeieres store skrekk, men med de riktige forberedelsene kan man forebygge redselen hos mange dyr.

Her er en video av mine hunder fra dagens «trening» til nyttårsaften:

Jeg har feiret nyttår med både hester og hunder. Mine beste råd er:

  • Begynn forberedelsene i god tid. Spill lyden av raketter i stua, stallen eller hvor det måtte være. Begynn med lav lyd, og øk deretter styrken etter hvert som dyret blir vant til lyden. Jeg har pleid å sette den på når hundene vanligvis slapper av, som for eksempel etter tur, slik at de skal forbinde det med å være rolig og noe positivt.
  • Det som kanskje er aller viktigst etter min mening er hvordan du selv oppfører deg! Ikke stress og lag mye oppstyr utenom det vanlige – da vil også dyret reagere. Slapp av – det smitter over på dyret ditt.
  • Hold hunden i bånd når du lufter den – uansett om den er redd eller ikke! Selv den tryggeste hund KAN bli skremt og forsvinne.
  • Gå en lang tur på dagtid, slik at hunden er sliten når kvelden kommer.
  • Sett på litt musikk eller skru på TVen når klokka nærmer seg midnatt. Dersom hunden reagerer på lyset kan det også være lurt å trekke for gardinene.
  • Ikke gå fra dyret ditt. Vi har da sett raketter før, har vi ikke? De forandrer seg ikke så mye fra år til år.

Dette er ett av mange eksempler på videoer som kan brukes til å forberede dyrene på rakettene:

De siste årene har jeg vært med en vennegjeng med hundefolk som har samlet seg på toppen av Ambliberget ved Moelv på nyttårsaften, med hunder og det hele. Etter om lag 20 minutters gåing er man framme på toppen, og der pleier vi å grille og kose oss. Ved midnatt ser vi rakettene fra flere av Mjøsbyene – et utrolig flott syn! Så høyt oppe dempes også lyden. Både to-og firbeinte koser seg, men ikke ta med en hund som kan være usikker på en slik tur. Da er det bedre å begi seg enda lenger til skogs eller holde seg hjemme.

Mange hundeklubber ar de siste årene blitt flinke til å ha egne nyttårsarrangementer, der man kan trene og konkurrere gjennom natten. Veldig bra tiltak!

Ja til en dyrevennlig feiring av nytt år, og til alle som kjøper raketter – vær så snill å vente med å fyre opp dem før midnatt nyttårsaften!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *