Derfor har Jess fire poter på vippa, og slik trente jeg det inn

Slik skal Jess stå på vippa til jeg gir henne frisignal.
Slik skal Jess stå på vippa til jeg gir henne frisignal.

Hvorfor jeg trente inn alle fire poter på vippa (4on) i stedet for 2 på 2 av (bakbeina på vippa, frambeina på bakken)?

Rett og slett fordi jeg tror det er mye bedre for hunden. Jeg kan ikke dokumentere det vitenskapelig på noe vis, men i mitt hode ser jeg for meg at det kan være veldig belastende for en hund å måtte holde igjen vippa med bakparten, og i verste fall få bakparten dyttet opp igjen av rekylen fra vippa. Det har jeg sett i noen tilfeller og det ser IKKE bra ut! Jo mindre hunden er, jo lettere skjer det at vippa smeller opp igjen før hunden har forlatt den. Au!

«Det blir jo mye vanskeligere for hunden å skjønne» var ett argument imot 4on som jeg ble møtt med. Vel –  hvorfor skal det være det, hvis man lærer hunden å gjøre det og ikke noe annet? Jeg synes ikke det virker som om min hund har noe problem med å forstå hva jobben hennes er, selv om det ikke er en høydeforskjell der. Selvsagt har alle sine utfordringer, men generelt tror jeg ikke det er noe problem.

Slik lærte Jess vippa:

  • Start med smelle-leken! Snu vippa feil veg og hold den slik at den andre enden «svever» noen centimeter over bakken. Hold vippa nesten nede på bakken først, og la hunden smelle den ned. Jeg trente inn dette med klikker. Først belønne for kontakt med enden på vippa, deretter for å trykke på den, og senere for mer og mer smell. Etter hvert som hunden blir trygg og smeller hardere, løftet jeg den gradvis opp. Du kan også trene dytt/smell på skuffer hjemme, tårn av hundeskåler osv. Synes hunden det er litt ekkelt med bevegelse kan det være lurt å trene litt med å dytte skateboard, så den skjønner at bevegelse også kan være kult!
  • Ha fortsatt vippa «feil vei» og støttet på noe. La hunden fortsette smelle-leken med å hoppe på fra siden. Begynn helt på enden og jobb deg gradvis bakover. Allerede her kan du også begynne å gi fri-signal – hunden får ikke gå av vippa før du har gitt fri-signalet. Utfordre den gradvis med din egen bevegelse, for eksempel ved å ta foranbytte, blindbytte – eller stupe kråke. Varier hvor lenge hunden må stå på før du gir frisignalet.
  • Når hunden er trygg på trinnene over kan du ha vippa horisontalt, og la hunden ta hele vippa. Fortsett å belønne at den blir på til frisignal er gitt, og utfordre den med din egen bevegelse.
  • Jobb gradvis mot «normal» vippe. Blir hunden usikker – ikke press den for mye. Gå heller tilbake noen steg.
  • Når hunden klarer hele vippa, bygg gradvis på med hindre før og etter og fjern belønningen rett etter.

I begynnelsen belønnet jeg med klikker og hånd. Etter hvert gikk jeg over til godbitmaskin for å få mer fokus framover, og i den siste fasen brukte jeg leke.

Metoden kan selvsagt også brukes om du lærer inn 2 på 2 av. Forskjellen blir bare posisjonen du belønner hunden i. Med 4on skal den naturlig nok belønnes med alle fire poter på vippa.

Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Jeg har fått en hund som liker vippa, og synes det er kjempekult med både bråk og bevegelse. Tequila og en del andre hunder som er lært inn med «gamle-metoden» hvor man holder igjen vippa og demper den, virker å «grue seg» fordi de ikke vet nøyaktig hvor vippe-punktet er. Derfor bremser de tidlig, er usikre, og taper mye tid på vippe-passeringene. Tequila har lært seg vippe på nytt etter denne metoden, og er mye tryggere nå.

Vipper ser ulike ut og har ulike underlag. Det må hunden lære å tilpasse seg. Jess har gått vippe i konkurranse to ganger. Begge hadde maling med iblandet sand som underlag, og var glattere enn hun er vant til. Etter det begynte hun å stoppe litt høyere opp for å klare å bremse til riktig posisjon, men det synes jeg er helt greit! I konkurranse blir hundene fort overivrige og underlaget varierer som nevnt tidligere, så det ser jeg ikke på som noe stort problem.

Lykke til med treningen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *