Doper du hunden din uten å vite det?

Formålet med antidopingregelverket er å hindre at hunder som har fått visse typer behandling fremføres til start/bedømmelse på offisielle og uoffisielle utstillinger, prøver og andre konkurranser arrangert av NKK og NKKs medlemsklubber eller -forbund.
Formålet med antidopingregelverket er å hindre at hunder som har fått visse typer behandling fremføres til start/bedømmelse på offisielle og uoffisielle utstillinger, prøver og andre konkurranser arrangert av NKK og NKKs medlemsklubber eller -forbund.

Visste du at kjemisk kasterering og hårspray er nevnt i antidopingregelverket til NKK? At Metacam har en karenstid på 14 døgn, eller at akupunktur og laser har en karenstid på fire dager?

Her ligger det komplette antidopingregelverket til Norsk Kennel Klub, og det er det viktig at man setter seg inn uansett om man driver med utstilling, agility eller annen hundesport, uavhengig av nivå.

Doping og medisinering i konkurranseidrett er et kjent problem innen mange sportsgrener. I hestesporten har doping og medisineringskontroll vært regulert av både offentlige myndigheter og av hestesportsorganisasjonene i lang tid. Man vet lite om utbredelsen av doping i hundesporten, men det er liten grunn til å tro at dette ikke forekommer også her. Derfor har NKK utarbeidet et antidopingregelverk.

Der står det blant annet at det er forbudt å fremføre hund til start/bedømmelse som er syk eller skadet på en måte som kan påvirke prestasjonen eller sette hundens trivsel og velferd i fare. Forbudet mot å fremføre syk hund til start/bedømmelse gjelder enten hunden er under behandling som bedrer symptomer eller forkorter helings-/tilfriskningstid, eller er ubehandlet.

Det er eiers og førers ansvar  at hunden er fysisk og psykisk skikket til å delta i den gjeldende konkurransen. Den som eier hund som skal fremføres til start/bedømmelse er ansvarlig for at hunden ikke har fått behandling som gjør det ulovlig å delta.

Lista over forbudte stoffer er lang. Det er ikke tillatt å starte innenfor karenstiden, og denne regnes fra siste behandling/tilførsel. Karenstidene er å betrakte som minimumsfrister, og nedbrytningstid i kroppen kan variere. Dersom et forbudt stoff påvises, er dette å betrakte som en positiv prøve selv om karenstiden er utløpt.

Det gjennomføres iblant dopingkontroller på norske hundestevner. Har du alt på det tørre hvis din hund skulle bli valgt ut? Gjør deg kjent med regelverket for å unngå å få en ubehagelig overraskelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *