Ikke la presset fra andre ødelegge planen din!

Fra debuten i Lillehammer i juni. Vegring på slalomen, som ventet. Foto: Nina Hansen.
Fra debuten i Lillehammer i juni. Vegring på slalomen, som ventet, men hoppende glad. Foto: Nina Hansen.

I går fylte Jess to år, og det fikk meg til å tenke. For ifølge enkelte burde vi både kunnet alle hindre perfekt og være minst i klasse 2 nå. HVORFOR det…!?

Jeg kjører mitt eget løp, og forstår virkelig ikke hvorfor andre skal legge seg opp i det og ha så mange meninger om hva vi burde ha oppnådd av resultater og hinderferdigheter innen dags dato.

Jeg langt fra den eneste som gjør ting litt annerledes, men det er dessverre ikke alle som klarer å fullføre den planen de har begynt på eller å skynde seg så langsomt som de har tenkt, fordi de lar seg stresse av andres forventninger. Det synes jeg er veldig trist. Ha tro på deg selv og DIN plan!

Det er du som bestemmer hvordan du vil trene din hund. Det er du som bestemmer når delmålene og hovedmålet skal nås, ingen andre. Ikke minst så er det du som skal glede deg over treningsøktene du har sammen med hunden din – de skal være en positiv opplevelse for dere begge, ikke stress og press!

Man kan høre mye rart på sidelinjen på stevner. Noe av det fanges også opp på film. Da Jess debuterte på Lillehammer i juni var en av kommentarene at det måtte være flaut å være på landslaget og starte med en hund som ikke klarte slalominngangen. Hvorfor skal det være flaut?! For det første er det ikke Jess jeg er på landslaget med. For det andre var det ikke planen min at hun skulle klare slalom da – mer en bonus om det mot formodning skulle skje, hun hadde nemlig ikke prøvd det på fremmed sted før! Hun startet med slalomtrening helt i slutten av april. Fordi jeg hadde bestemt at jeg ikke ville trene på det tidligere, på grunn av at det er en stor belastning for kroppen. «Du må jo begynne mye tidligere». Må jeg virkelig det…? Hvem har bestemt det?

Les også: Jess skal lære slalom!

Vi har bare løpt bommen på stevne en gang så langt, fordi jeg vil legge opp til at hunden lykkes i størst mulig grad – også på stevne, og den ekstra utfordringen/forstyrrelsen som et stevne er. «Hæ?! Kaster du bort så mye penger på det?». Ja. Fordi jeg synes det er supert å kunne løpe på en stor bane i konkurransesetting som trening. Vi har bare en liten bane langt oppi skauen å trene på, så for oss er også det en stor seier å lykkes med. «Du må jo bare prøve». Nei, jeg må ikke prøve hvis jeg vet at sjansen for å mislykkes er større enn sjansen for å lykkes. Jeg venter til hunden min er tryggere i situasjonen, det har jeg bestemt og det skal ingen få presse meg på.

Jeg har en langsiktig plan, og jeg holder meg til den. Det er ikke når hunden min er to, tre eller fire år gammel jeg vil den skal være på topp. Det er heller når den er fire år og eldre. Vi skal leke agility, bygge opp motivasjonen, kunnskapen og tryggheten over tid. Det er det jeg har tro på, og det er det jeg velger å gjøre. Hva andre gjør og tror på er opp til dem.

Innspill og velmenende råd er det alltid lov å gi, men jeg håper også at flere kan bli flinkere til å respektere at det finnes flere veger til målet, og at ulike personer har ulike mål og måter å gjøre ting på.

Lag deg en plan, og tro på den. Kanskje endrer den seg litt underveis, men la i alle fall ikke andre endre den mot din vilje!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *