Disse kroppsdelene har agilityhunder størst risiko for å skade

Max i svevet. Han har hatt en lang agilitykarriere, og vært blant de heldige som har unngått skader helt. Foto: Ian Watts.

Fredag holdt jeg foredrag for en gruppe studenter hos min sponsor Nordisk heste- og hundeterapiskole. Temaet var agility og skader i sporten vi driver med. I den forbindelse fant jeg fram litt statistikk, som blant annet viser hvilke kroppsdeler agilityhunder oftest skader.

Les også: Gi konkurransehunden en pause!

I 2006 gjorde magasinet Clean Run en større undersøkelse blant agilityutøvere. 1.600 svarte på undersøkelsen. Flertallet hadde ikke opplevd skader (67 prosent). Av de 529 rapporterte skadene, hadde 58 prosent oppstått i forbindelse med konkurranse.

Hele undersøkelsen og mer informasjon finner du her.

Blant hundene med skader var Border Collier, Australian Shepherds og Shetland Sheepdogs mest skadet. Det henger også sammen med at det er de vanligste agilityrasene. Det viste seg at skuldre og rygg er mest utsatt, og at de fleste ulykkene skjer på møne, bom, og hopp.

Graf fra Clean Run sin spesialutgave om skader hos agilityhunder. Denne viser hvilke kroppsdeler som er mest utsatt. Klikk på bildet for å se flere.

I 2009 ble det publisert en annen undersøkelse. Den var utført av American Veterinary Medical Association blant 1.669 handlere av 3.801 agilityhunder verden over, og viste mye av det samme:

  • 31.8 prosent hadde opplevd agilityrelaterte skader
  • 27.6 prosent av de skadde hundene hadde hatt mer enn en skade
  • Bløtvevsskader, forstuelser og blåmerker mest vanlige skader.
  • Av de 1.523 skadene som ble analysert var skuldre, rygg, nakke og tær de mest utsatte delene av kroppen.
  • Blant skadene var 50,5 prosent milde (krevde mindre enn en måneds rehabilitering). 44,6 prosent var alvorlige (to måneder eller mer med rehabilitering). De resterende 4,9 prosentene var uklassifiserte.
  • Border collier hadde størst skaderisiko, selv etter at rasens popularitet i sporten var tatt hensyn til.
  • Hunder med mindre enn fire års erfaring hadde større skaderisiko.
  • Hunder som ble handlet av fører med mindre enn fem års agilityerfaring hadde større risiko for å skade seg.

Les også: Slik forbereder du unghunden på tøffe hundesporter

Dette minner oss om det store ansvaret vi som handlere har, for å legge til rette for at hunden ikke skader seg på trening eller konkurranse. Hjelp hunden å finne den rette linja, sørg for at den KAN å utføre hindrene på en trygg måte, og varm godt opp/gå ned hunden mellom hver eneste økt.

Ønsker du å lese innlegg om fysisk trening, blant annet med styrketreningstips, klikk deg inn her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *