Jeg bruker klikkeren litt annerledes enn «folk flest»

En hund som får bekreftelse på at det den gjør er riktig blir mer selvsikker! Foto: Maja Rokavec

«Grunnregelen» for bruk av klikker er at klikk=godbit. Det jobber også jeg etter når jeg for eksempel skal shape inn nye triks, men i agilitytreningen bruker jeg den på en litt annen måte.

Der kan jeg for eksempel klikke for en bra slalominngang, et supert felt eller en tett sving – uten å gi belønning rett etterpå. Jeg fullfører vanligvis kombinasjonen eller banen. Jeg bruker klikket for å rose hunden min for gode momenter i banen. Har den gjort noe usedvanlig bra, kan den selvsagt også få belønningen der og da. Jeg mener bestemt at en hund som får bekreftelse på at det den gjør er riktig, blir en mer selvsikker hund!

Ett klikk betyr «bra». To klikk er enda bedre, og MANGE klikk på rad er selveste jackpoten. Hundene digger det, og jeg opplever at de får en bedre forståelse for hva jeg ønsker i treningen. Jeg kan for eksempel klikke som en gal gjennom hele slalomen hvis jeg ser at hunden min har satt en super inngang og har bra fart. Det gir hunden min en selvtillitsboost, og den fortsetter videre i banen med full trøkk. Jeg fortsetter noen hindre til, før vi har en skikkelig fest med favorittleken.

Jeg har virkelig trua på denne måten å bruke klikkeren på. Noen vil kanskje mene at den blir «utvannet» om man trener slik, men MIN erfaring er i alle fall ikke det. Jeg opplever ikke problemer når jeg skal gå over til shaping heller. Så kan jo hver og en selv vurdere om det passer for dem og deres hund 🙂

Bli med i samtalen

  1. Tror ikke man vanner ut klikket på denne måten! Man vanner jo ikke ut ved å si bra, og klikket blir en erstatning for dette. Bare mer presist! Betydningen blir jo «du er flink, fortsett med det du driver med» og som du skiver, det bygger selvtillit! 🙂

  2. Har også brukt klikker på denne måten. Utrolig effektivt. Og som du sier hundene elsker det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *