Mine beste tips i sommervarmen!

På mesterskap i Tyskland i 30 varmegrader. Tar man forhåndsregler gårdet fint, men pass godt på hunden i varmen. Foto: Lars Warschow.

En skikkelig hetebølge er over oss, og hvordan kan man på best mulig måte ivareta sin firbeinte venn? Her kommer mine beste tips! De er basert på å tilrettelegge for den aktive hunden:

  • Regel nummer èn – sørg for at hunden har god tilgang på friskt vann! Er hunden din dårlig til å drikke kan det være lurt å putte noe i vannet. Man får kjøpt ulike former for pulver, som blant annet kan kompensere for væske- og elektrolyttap.
  • Unngå hard trening når det er som varmest. I verste fall kan hunden få heteslag, som kan være dødelig. Jeg har en grense på 15 varmegrader for hardere trening av hundene mine, for eksempel sykkel. Også lengre agilityøkter, joggeturer osv. prøver jeg å legge til de kjøligste timene av døgnet. Vis hensyn til hunden din om den sliter med varmen, noen takler det dårligere enn andre.
  • La hunden få kjøle seg ned i vann underveis hvis det er mulig. Jeg bader ikke hele hunden, da våt pels kan bli veldig varm når den skal bevege seg videre senere, men lar den vasse opp til magen. Svømming er en super aktivitet i varmen, så om jeg kun har ledig tid til hundetrening de varmeste timene på døgnet, lar jeg dagens aktivitet være svømming!
To typer kjøledekken. Det øverste fuktes med vann. Det nederste reflekterer sola.
  • Bruk kjøledekken! Jeg har prøvd flere varianter, men liker best i forbindelse med fysisk aktivitet er de som reflekterer sola. Da er man ikke avhengig av tilgang på vann. Disse kjøler ikke hunden ned rent fysisk, men skjermer kroppen for den stekende sola. Mine hunder takler varme på en helt annen måte etter at jeg kjøpte meg et sånt dekken! Bruker jeg dekken med vann for å rett og slett kjøle ned kroppen skjer det i så fall etter et løp, og etter at jeg har gått ned hunden litt. Før løp kjøler jeg heller ned punkter som poter og hode, for eksempel med et fuktig pusseskinn. Dette kan jeg også la hunden ligge på for å kjøle seg ned. Ligge på gress kan også ha en kjølende effekt.
  • Akklimatisering! Skal du for eksempel til en konkurranse i utlandet der temperaturforskjellen kan være stor fra det dere er vant til – sørg for at hunden har litt tid til å akklimatisere seg, altså tilpasse seg temperaturen den skal prestere i! Olympiatoppen har skrevet noen råd for mennesker, som også kan overføres til våre firbeinte atleter. Skrivet finner du her.

    Tequila får sommersveisen!
  • Børst pelsen ofte! En tettpakket pels kan fort bli veldig varm! De to minste hundene mine, som har mye pels, klipper jeg også under magen gjennom sommersesongen. De nyter det!
  • Hold deg mest mulig i skyggen. Når jeg varmer opp før et løp i sterk varme prøver jeg å gjøre det i skyggen. I startområdene på flate fotballbaner kan skygge være vanskelig å finne, men da går det jo an å være kreativ! I Sveits for noen år siden tok vi i bruk solparaply:
Ikke skygge i oppvarmingsområdet? Da er paraply en mulighet!

Tidligere har jeg også skrevet hva jeg pleier å gjøre dersom jeg er nødt til la hundene være i bilen en liten stund på varme dager – for det kan skje når man er på reise alene, og for eksempel må en rask tur inn på butikken!

Les mer her: Dette gjør du hvis du må forlate hunden i bilen på ferieturen!

Hva er dine beste tips for den aktive hunden i varmen? Legg gjerne igjen dine tips i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *