Oppfordrer til å starte rakettoppskyting klokka 18 av hensyn til trøtte barn – hva med hensynet til dyra, som i verste fall kan dø?

Denne plakaten henger hos et utsalg i Rogaland. Foto: Else Berit Fauske

Jeg ble litt satt ut da jeg så denne reklameplakaten fra Svea fireworks.

«Våkne barn feirer best! La barna slippe å vente helt til midnatt. Det er lov å starte festen allerede kl. 18.00».

Seriøst…? Klarer ikke barnet å holde seg våken til midnatt så gi det et stjerneskudd, og prøv igjen neste år. Jeg tror ikke det skader et barn så mye å gå glipp av rakettene på nyttårsaften. Men rakettene kan både skade og i verste fall ta livet av et dyr.

Stadig flere oppfordrer folk til å konsentrere oppskytingen til rundt midnatt, av hensyn til dyr som blir skremt. Bauhaus er blant de store kjedene som har tatt et tydelig standpunkt og sluttet å selge fyrverkeri.

Vi har hørt om fugler som dør i hopetall, vettskremte hester som sliter seg og løper i døden, og hvert år forsvinner både hunder og katter fra hjemmene sine etter å ha blitt skremt av fyrverkeri. Noen av dem kommer aldri tilbake.

Selvsagt har også vi som dyreeiere et ansvar for å passe på dyra våre, og gjøre nyttårsaften mest mulig skånsom for dem. Men jo flere timer oppskytingen strekker seg ut over, jo vanskeligere er det. En hund for eksempel, har sannsynligvis behov for å komme seg ut på do i løpet av de åtte timene man har lov til å skyte opp raketter.

Les også:  Agrias råd til nyttårsfeiringen

For ikke å snakke om alle de som skyter opp raketter både før og etter det lovlige tidsrommet, men det er en annen diskusjon.

Jeg hadde inntrykk av at Svea Fireworks klarte å ha to tanker i hodet – både å tjene penger på salg av fyrverkeri og samtidig vise en liten innsats dyra. Blant annet fordi de for noen år siden sendte ut gratis CDer med fyrverkerilyder til dyreeiere. Et tiltak jeg har skrevet varmt om tidligere.  Jeg har full forståelse for at de vil selge produktene sine, men å gjøre det på denne måten mener jeg er en solid bommert. Jeg tror det hadde gitt dem mer cred og salg å håndtere dette på en annen måte. Hvor kult hadde det ikke vært om de heller viste verden at de tenker på dyra, og gikk i bresjen for å konsentrere oppskytingen rundt midnatt i stedet?

Jeg sendte en melding til dem på Facebook for en kommentar til bloggen min, og fikk raskt svar:

Hei Jeanette, fyrverkeri er tillatt fra 18:00 til 02:00 på nyttårsaften og vi oppfordrer alle til å holde seg innenfor disse rammene. Vi anbefaler at dyreeiere med lydsensitive dyr passer ekstra godt på dyrene sine i denne perioden.

Videre driver vi jo med fyrverkeri, så jeg synes det bare er naturlig at vi gir gode tips om hvordan også de minste barna kan få en flott nyttårsfeiring.

Vel – nå har i alle fall Svea Fireworks fått noen gode tips fra meg, som jeg tror ganske mange dyreeiere rundt om i landet er enige om.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *