Feltene sitter på trening men ikke på konkurranse? Her er mine tips!

Tequila i full fart over bommen! Foto: Jukka Pätynen, Koirakuvat.fi

Det aller, aller viktigste er at hunden har forutsetning for å mestre situasjonen.

Med det mener jeg at man har gjort det man forventer av hunden i konkurranse på trening først. Hvis jeg aldri har trent med hindre før og etter, uten å være avhengig av hjelpemidler eller belønning, kan jeg ikke forvente at hunden min skal ha felt i en full bane i konkurransesetting heller.

Jeg må trene på vanskeligere ting enn det jeg regner med å møte i klassen min på stevner. Ellers risikerer jeg å gjøre hunden min usikker på oppgaven sin, og i verste fall ødelegge de timene med trening som har blitt lagt ned.

Foto: Maja Rokavec

Er ikke hunden klar for å løpe felthindre i konkurranse ville jeg ventet, heller enn å starte for tidlig. Og når jeg først velger å starte, er det viktig at jeg forsøker å holde på de samme kriteriene som på trening. Slipper man gjennom ulike kriterier på trening og konkurranser er hunden smart nok til å skjønne forskjell – og man ender kanskje opp med en superhund på trening og flyvende felter på stevne… DET kan ta lang tid å rette opp.

Å se om det er treff eller ikke er ikke alltid så lett når man løper rundt på banen. Da kan det være greit å alliere seg med noen på sidelinja.

Treffer ikke hunden innen kriteriet jeg har satt meg ville jeg sendt hunden på hinderet før bommen og deretter bommen en gang til. Jeg ville ikke bare tatt nedgangen med en gang, for hva risikerer man å lære hunden ved  gjøre det? At det er slik «feltet» skal være. Sprett av, tilbake, videre og belønning. Jeg synes det er bedre å ta sekvensen på nytt, for å gjenskape situasjonen og gi hunden en sjanse til å korrigere seg. Funker det ikke på andre forsøk heller går jeg av banen, evt. tar kun nedgangen. Treffer den er det jubel på veg ut, bommer den nok en gang later jeg som ingenting. Hva man får gjort avhenger av situasjonen og hva som har skjedd tidligere i banen – og hvilket land du er i. I Tyskland oppmuntres man til å ta sekvenser på nytt og prøve til man lykkes. Her hjemme er det begrensninger på trening i banen som man må ta hensyn til. Derfor kan det være lurt å tenke gjennom hvordan man vil håndtere et dårlig felt i forkant av løpet.

Dette er investeringer jeg gjerne koster på meg en disk eller ti for!

Les også: Running contacts-trening hos Mona Grefenstein igjen!

Så er det slik at et og annet dårlig felt kan dukke opp etter hvert. Og det er ingen krise! Det hender seg jo at hundene bommer på slalominngang eller river også, selv om det vanligvis ikke er noe problem. Verden går ikke under av den grunn 🙂

Kunne skrevet mye om dette temaet, men i bunn og grunn er det viktigste at hunden skal ha forutsetning for å mestre utfordringene som møter den.

God trening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *