En ganske motsatt måte å tenke på enn det mange av oss vanligvis har som utgangspunkt når vi trener! Men det var også grunnen til at jeg inviterte russiske Svetlana Tumanova til å holde kurs for oss. For å få noen helt nye ideer til treningen.

*Video fra HELE økta nederst i dette innlegget!

Tumanova er kjent for avstandshandlingen sin og ekstreme verbale kommandoer – på både border colliene sine og hennes spitzer. Jeg har latt meg imponere av henne på mangt et mesterskap! Det var utrolig spennende å lærerikt å få innblikk i hennes tanker om hundetrening. Selv om rykter og utseende kanskje skulle tilsi at dette var en streng dame har jeg på ingen måte det inntrykket selv! Don`t judge a book by its cover 😉

Lørdagen startet med at Svetlana fortalte litt om sine grunntanker. Blant annet dette med at hun trener opp hundene sine til å kun ta et hinder dersom de får kommando om å gjøre det. Sier hun ikke noe skal ikke hunden ta hinderet – selv om det er i linja. Hun har kommandoer på de ulike hindertypene samt retning, og for å forsterke forståelsen kan hun for eksempel stå på den ene siden av banen, si kommandoen for et hinder, og hunden skal løpe bort og ta bare det hinderet – selv om det innebærer å løpe rundt andre hindre. Hvis hunden har lett for å plukke hindre selv anbefalte hun å løpe rundt på banen med leke i hånda, be hunden ta et hinder, fortsette å løpe uten å ta noe og så belønne.

Hinderdiskriminering fikk vi naturlig nok også prøvd oss på. Også der tenker hun litt annerledes enn det jeg er vant til. Når Svetlana trener diskriminering starter hun med å ha hunden ved siden av seg, med fokus på fører. Hun ønsker ikke at hunden skal ha fokus fram mot hinder, slik mange av oss er vant til. Uten å hjelpe til med kropp eller blikk skal man si kommandoen for hinderet hunden skal ta. Etter to vellykkede repetisjoner ber man om det andre hinderet, fra samme posisjon og på samme måte. Etter to vellykkede repetisjoner bytter man tilbake igjen.

Dette og masse mer testet vi den første dagen, på en veldig morsom agilitybane hvor vi også fikk prøvd oss på litt layering og sende på avstand.

Jeg har satt sammen all lørdagens trening, slik at dere kan se hva vi trente på og hvordan ulike utfordringer ble løst. Den er lang, men håper og tror at dere kan ha glede av filmen! Så kommer jeg tilbake med et eget innlegg for dag 2.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *