Hvor mange hoppkommandoer bør jeg ha i agility?

Fasiten er ganske enkel – det er helt opp til deg!

Noen liker mange kommandoer, andre sier knapt noe i det hele tatt. Jeg synes kommandoen er en fin måte å forberede hunden på hva den skal gjøre, i tillegg til at det kan være bekreftende om den er usikker. Da sparer man den tusendelen hunden kanskje ellers ville brukt på å nøle, og det flyter bedre.

Samtidig synes jeg personlig det er greit å holde det så enkelt som mulig – først og fremst for min egen del! Jeg klarer kun å holde styr på et begrenset antall ord, særlig i fart!

Her kommer en oversikt over hoppkommandoene jeg bruker.

Kommandoer som er de samme uavhengig av hvilken side jeg er på:

  • Fram: Som ordet sier – full fart rett framover!
  • Cik: Tett sving mot venstre
  • Cap: Tett sving mot høyre

Så er det også noen kommandoer som avhenger av hvordan jeg er plassert i forhold til hinderet hunden skal forsere:

  • Bo: En flick-kommando, forkortelse for «Bort!». Denne bruker jeg hvis jeg ligger bak hunden og vil at den skal hente baksiden av hinderet på samme side som min førerhånd. Sannsynligvis lettest å forstå fra den øverste tegningen! Men vil jeg at hunden skal hente hinderet fra baksiden rundt den andre vingen sier jeg neste kommando, nemlig:
  • Ut: Hunden skal ta hinderet fra baksiden på den vingen som er lengst vekk fra meg. Ut kan jeg også bruke når hinderet er parallelt eller nesten parallelt.
  • Inn: Denne kommandoen bruker jeg når hunden skal komme inn mot meg for å å ta hinderet på «min» side.

Noe mange lurer på er om de skal si kommandoen en gang eller flere. Jeg tenker det er lurt å gjøre det som faller en naturlig. Selv har jeg lett for å gjenta ordet 3-4 ganger, og hunden har ikke tatt noen skade av det. En kommando kan som nevnt tidligere være bekreftende, og jeg synes det hjelper for å holde trøkket oppe gjennom et løp.

En annen ting mange spør meg om er hva jeg gjør med svingkommandoer fra andre hindre, for eksempel bommen. Jeg har valgt å legge inn egne retningskommandoer der, nemlig høyre og venstre. Grunnen til det er at man ofte får et hopp etterpå, og da vil jeg kunne si «cik» og at hunden skal løpe fram, ta hoppet og svinge tett mot venstre. Dermed slipper jeg en serie av tette kommandoer som sikkert hadde gått i krøll for både meg og hunden!

Det er mange måter å løse det på. Ingenting er helt riktig, ingenting er helt feil – finn ut hva som fungerer for dere og kjør på med det, er mitt beste råd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *