Trening med vektmansjetter

Båndtvangen er i gang igjen – en flott anledning til å ta tak i trening av styrke, koordinasjon og kroppskontroll som kan gjøres når hunden går i bånd!

Vanligvis trener vi med vektmansjetter gjennom hele året, men jeg har ikke vært flink til det denne vintersesongen. Derfor satte vi i gang med tomme mansjetter i dag. Med litt trening kan man legge vekter i (mynter), men først må kroppen bli vant til å bære mansjettene igjen.

Vektmansjetter kan brukes til å trene koordinasjon, balanse og ulikesidig muskelsatthet. Jeg ble introdusert for dette av sponsor Line Østerhagen hos Nordisk heste- og hundeterapiskole, da Jess var litt sterkere på den ene siden enn den andre da jeg fikk henne. Jeg er utrolig takknemlig for det hun lærte meg! Det tok ikke lang tid før treningen hadde en synlig effekt.

I likhet med kløv gjelder det å starte forsiktig. Hunden er ikke vant til å ha vekter på beina, derfor bør den gå med kun mansjettene på i 10-15 minutter de første to ukene. Deretter kan du gradvis legge i mer vekt.

I guiden som følgte med vektmansjettene mine anbefales det å legge til ett gram per kilo kroppsvekt, deretter øke gradvis til to. Etter hvert som hundens kropp har blitt vant til mansjettene kan du enten gå lengre turer med mindre vekt, eller kortere turer med «tunge» vekter. Når vi bruker vektmansjetter trener vi med det 3 ganger i uka, som en del av turen vår. Litt oppvarming først, deretter tar jeg på mansjettene.

Her ser dere hvor jeg fester mansjetten på bakbeinet. De skal alltid brukes i par. Her ser vi ett bein med mansjett og ett bein uten for å vise hvor på beinet de skal sitte. Bla opp for å se plassering på frambein, der ser jeg mange som fester dem for langt ned!

Det er viktig å alltid bruke mansjettene parvis.

En annen ting som er viktig er å plassere dem riktig. Med mindre en terapeut har gitt deg beskjed om det skal vekten alltid bæres på utsiden av beinet. På frambeina skal mansjettene festes rett over håndleddet, slik at de ikke er i veien eller begrenser hunden når den beveger seg. De må festes stramt nok til å ikke skli ned. Det samme gjelder på bakbeina – fest mansjetten over hasen.

Det frister kanskje å spare noen kroner på å sy mansjetter selv, men etter hva jeg har forstått er ikke det anbefalt da de må ha en helt spesiell strekkfasthet for å ikke gi feil belastning på sener og strukturer.

Jeg synes dette er super trening, og kan virkelig kjenne forskjell på hundene når de har trent med vektmansjettene! Mansjettene er små og lette å putte i lomma når økten er ferdig – litt greiere enn kløvtreningen vi driver med!

Alle tre hundene bruker dette, også pensjonisten Max. En sterk kropp tåler mer!

God trening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *