Senke bommen i innlæringsfasen eller ikke?

Det finnes mange måter å trene inn bommen på i agility. Et av spørsmålene som gjerne dukker opp underveis er om man skal senke bommen eller ikke. Hva svaret er kommer helt an på metoden du bruker, deg og ikke minst hunden din. Så lett – og så vanskelig!

Jeg tror derfor ikke det finnes verken en riktig eller feil måte å gjøre det på, men jeg kan i alle fall forklare litt rundt hva jeg har gjort og tenkt rundt dette med høyde i innlæringsfasen.

Jess har lært løpende felt med en variant av Mona Grefenstein sin treningsmetode – kort forklart begynt på en planke og jobbet seg bakover til hele bommen er tatt. Jeg valgte å gjøre disse stegene (med unntak av planken helt i begynnelsen, som sto mot sofaen) fra full høyde. Hvorfor? Fordi jeg synes det er nok å lære ferdigheten en gang. Er bommen lav har hunden ett løpesett. Heves den litt løper hunden på en litt annen måte. Og heves den litt til er løpesettet enda litt mer forskjellig. I mitt hode tilsvarer det at hunden blir nødt til å lære seg ørten (unødvendige) varianter av samme øvelse, som kan skape både forvirring og frustrasjon, og ikke minst bli kjedelig for både hund og eier.

Tequila lærte bom med flat planke, for så å bygge hele bommen gradvis opp, og det var i alle fall erfaringen jeg gjorde meg da – mye unødvendig tidsbruk og repetisjoner. Hun løper fortsatt helt annerledes på lav bom som på høy. Hun treffer feltene på begge varianter, men det hadde ingen positiv innvirkning på henne å «lære bommen på nytt» hver gang den ble hevet. Så jeg kommer nok til å prøve å gjøre det på samme måte i fremtiden også, men hvem vet – kanskje neste hund sier at det er nettopp gradvis heving som er riktig? Det får tiden vise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *