Agility for barn – her er mine tips!

Agility er en super måte å aktivisere både to-og firbeinte familiemedlemmer på. Man er fysisk aktiv, ofte uten å merke at man blir sliten, fordi det er så gøy! I agility er det fart og spenning hele tiden, som kan gjøre det lettere å holde på oppmerksomheten til unge førere. Men hvordan introdusere barn for agility?

Les også: Hvorfor er det så få barn som driver med hundesport?

Jeg har ikke barn selv, og heller ikke veldig mye erfaring med barn, men gjennom flere år har både jeg og Åsmarka blandede agility hatt ulike opplegg for barn. Både vist agility for dem, og latt dem prøve selv med våre hunder. Vi har også hatt barn på introduksjonskurs. Her er litt om erfaringene jeg har gjort meg.

1. Gjør teorien morsom

Det virker kanskje kjedelig, men prinsippene om hundetrening er viktig å kunne, selv om man løper med en erfaren hund. Utfordringen er da å gjøre «kjedelig» teori morsomt!

Når hunden gjør noe riktig skal den belønnes for det, og mange barn ser ut til å få en aha-opplevelse når de lærer om positiv forsterkning. Jeg har fått tilbakemeldinger fra voksne at de har opplevd at barna har tatt ibruk denne tankegangen på skolen og i familien – helt supert! Adferd du vil ha mer av belønner du. Adferd du ikke er begeistret for kan du overse, eller guide i en annen retning.

Klikkertrening!

Det er lettere å lære med praktiske oppgaver. Nylig hadde jeg besøk av den lokale skolen, og da delte jeg ut en klikker til hver elev, slik at de kunne klikkertrene hverandre til å gjøre et triks. Elevene gikk sammen to og to. Den ene var hund, den andre var hundetrener. Hundetreneren hadde i forkant bestemt seg for et triks «hunden» skulle gjøre, og belønnet for bevegelser i riktig retning helt til trikset bar på plass. Veldig gøy for alle parter! I tillegg er det nyttig for barna å forstå hvor vanskelig det kan være for hunden å skjønne hva vi ønsker eller forventer av den. Dermed lærer de også at de må hjelpe hunden mer hvis den ikke forstår, framfor å bli sint eller frustrert.

2. Tørrtrening uten hund

Når vi løper agility er det viktig at vi som førere er tydelige ovenfor hunden på hvor vi skal. Vi vider vei med handling, altså kroppspråk, og stemmen vår. Det er lurt å introdusere barnet for dette uten hund først.

Øvelse gjør mester! Åsen skole på besøk.

Dette kan også gjøres til en morsom lek ved at barna handler hverandre! Det kan være lurt å prøve seg som både hund og fører for å forstå handlingen fra begges synsvinkel.

3. Hold øktene korte og intensive

Som med hundetrening – ikke dra det for langt. Øktene bør være korte og intensive, ideelt sett uten at det er for mye ventetid i mellom. Det kan nok være en årsak til at mange barn faller av ordinære treninger – det blir rett og slett for mye dødtid. Hvis man ikke har mulighet til å gjøre noe med den biten kan man kanskje som forelder hjelpe til med å gjøre ventetiden mer spennende? Hva med å benytte anledningen til å lære gode rutiner for opp- og nedvarming for eksempel, eller tørrtrene på utfordringer i banen på sidelinjen?

4. Unngå terping

For mange av oss er terping på detaljer en spennende del av det å trene hund, men for barn er det gjerne det å løpe en bane som fenger mest.

5. Passende utfordringer

Noen barn er naturtalenter, andre trenger litt flere repetisjoner før ting sitter. I tillegg avhenger mye av hvor erfaren og lydhør hunden er! Tilpass nivået på utfordringen etter den aktuelle ekvipasjen. Det er viktig å bygge mestringsfølelse, men ikke vær redd for å utfordre heller! Lette baner kan fort bli kjedelige, derfor er det lurt å variere og gradvis øke vanskelighetsgraden.

6. Ha det gøy!

Den siste, og kanskje viktigste huskeregelen – hundetrening skal være gøy!

Lykke til, kos dere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *