Å være spretten er stort sett en god ting, eller?

Legg igjen en kommentar til Å være spretten er stort sett en god ting, eller?

Søndag for 2,5 uker siden sto sprangbanen oppe og jeg skulle ut å hoppe med Eva for tredje gang. Men det gikk ikke helt som planlagt…

Jeg får en telefon om at Eva har hoppet over gjerdet sitt. Og hun hadde ikke bare hoppet over gjerdet til paddocken sin. Hun har også kræsjet inn i et gjerdet nr to og klart å karre seg over gjerdet som da går over til hovedhuset på gården. Begge disse gjerdene er 140-150cm høyt med 3,5m i mellom. En aldri så liten kløne stuss der altså.

Bildet som viser hvor Eva hoppet over.
Rød merking viser hvor hun hoppet over

En liten hud flik hang igjen midt på metallet på netting gjerdet. 2 ballong knær og ellers noen små rifter, også på et bakbein kom fort til syne.

Umiddelbart satte jeg igang med å kjøle ned med kaldt vann. 20 min med kjøling ble repetert flere ganger den kvelden. Heldigvis så hun ikke halt ut sånn med det første, men redselen for at dette kunne være noe alvorlig var der likevel etter alt jeg har vært gjennom i det siste. Skulle det virkelig være mulig at under 3 uker med ny hest så skulle hun skade seg?!

Hovene knær på hesten, Eva
Mitt beste tips til akutt hjelp er å kjøle ned det skadede området så fort som over hode mulig! OBS! Ikke kjøl for lenge av gangen. 20-30 min er anbefalt max kjøling og heller repetere dette med gjevne mellomrom.

De påfølgende dagene ble hevelsen større og flittig bruk med grønleire, kjøleleire, kjøling og bandasjer ble brukt i håp om at hevelsen skulle trekke seg tilbake. Hun begynte også å gå mer stivt. Jeg levde i håpet at det kun var fordi hevelsen var så stor at det var vanskelig å bøye knærne. Det er så vanskelig å bedømme når begge beina er like ille. Om hun faktisk er litt halt eller ikke, når hun potensielt kan være like halt på begge beina!? Etter veiledning fra veterinæren min så satte vi henne på betennelsesdempende og smertestillende i 1 uke. Og heldigvis gikk hevelsen ned mer og mer for hver dag. Etter 1,5 uke var hevelsen helt borte og kun noe varme forskjell igjen. Hun hadde også noen små sår og rifter så vanskelig og bedømme om varmen kom fra sårene eller noe inni.

Heldigvis så skal det heller ikke være så mye ¨farlig¨ som er veldig lett og få alvorlige skader på i partiet rett over knærne og knærne. Så jeg fikk beskjed av veterinær at jeg måtte puste med magen og fortsatt sove om nettene. Men det var jo ikke så veldig lett :S Mønstre henne i trav var absolutt ikke noe jeg turte å gjøre i redsel om at det ikke skulle se bra ut! For det vet jeg ikke om jeg hadde klart å takle.

Hun ble kun leid og fikk gå i skrittemaskin. Helt til i går da skulle hun få begynne å trave etter klarsignal fra veterinær om at nå ser beinet såppas pent ut at vi nå fikk prøve å se.

Jeg er alene og sykt nervøs på hva som kom til å møte meg. Tar hun i longsjen og slipper henne ut i lina. Og YES, det er fin takt, ingen nikking og selv om hun er sprek så syns hvertfall jeg at hun fører frambeina som normalt. Type 20 kg faller fra mine skuldre! Jeg prøver å stole på det jeg ser, selv om jeg sliter med at jeg fort kan bli paranoid.

I dag satt jeg på henne for første gang på 2,5 uke. Selv om hun er ivrig og happy for å gjøre noe mer enn å bare leie, så føles det likevel ok. Nå gjenstår det å se om hun tåler dette uten at varmegangen og hevelse kommer tilbake. Jeg kommer til å gå gradvis frem i økning og får en sjekk på henne igjen ved neste uke. Håper da virkelig på klarsignal til at vi kan begynne normal trening igjen. Jeg som var SÅ klar til å komme skikkelig igang med hoppingen og ridningen igjen, også får du bare en ¨dør¨ i trynet bare ett par timer før vi skulle hoppe.

Skulle tro uflaksen snart var brukt opp? Jeg velger nå hvertfall å håpe på det. Så da fikk vi litt fartsdumper også kommer vi nå bare sterkere tilbake 😀

*Krysser fingrene* for tirsdag neste uke, da kommer den endelige dommen :O

Louise rir Eva for første gang på 2,5 uke, lettet.
Ett stk. lettet smil, når alt kjennes ok ut så langt 🙂


Bedre lykke denne gang?

Legg igjen en kommentar til Bedre lykke denne gang?

Min nye hest, ¨Leo¨ som jeg kjøpte på auksjon var dessverre ingen stor suksess. For min del ble det med den éne rideturen. Imens jeg hadde rideforbud og satt med hjernerystelse kastet han også av en stunt rytter to ganger som jeg hadde leid inn.

Det viser seg at han hadde vondt i ryggen og et større avvik fremkommer som ikke var nevnt i vet.rapport ved kjøpet, derfor ble vi enige med auksjonen at vi skulle finne en løsning på problemet.

Den løsningen har vi nå funnet. Leo reiste herfra på søndag. Noe som så klart var vemodig. Men jeg setter blikket videre og jeg er glad for å presentere min nye nykommer, hoppen med navnet Eva 😀

Selv syns jeg Eva har et veldig pent utrykk
Selv syns jeg Eva har et veldig pent og elegant utrykk
Eva har en spennende avstamning og er etter Zelote VDL (Chin Chin) mf. Ramiro Z.
Eva har en spennende avstamning og er etter Zelote VDL (Chin Chin) mf. Ramiro Z.
Leo hadde også Chin Chin så de har en liten likhet, ellers to helt forskjellige hester.

Eva er en voksen og mye mer erfaren hest enn Leo, hun er kåret og har en god avstamning. Hun er fra hva jeg har fått forklart, en lærehest som er snill og god. En typisk hest som ¨alle¨ burde ha 🙂
Hun vil bli en salgshest her hos meg men jeg håper at jeg likevel vil kunne få det mye morro med Eva før hun reiser videre.

Bilde av kroppen til Eva. hun har en fin holdning.
med sine 166cm og denne kroppen tenker jeg hun er en helt ideel sportshest 🙂

Nå blir det også denne gangen som sist, at jeg har ikke ridd eller sett hesten før, så nok en gang blir det veldig spennende og se hva for en forundringspakke som kommer denne gangen :O

Denne gangen har jeg fått mer info og sett flere video. Jeg har trua på at dette blir veldig bra 😀

Har fortsatt ikke fått dato får når hun kommer, men det blir nok veldig snart! Jeg er kjempe spent og krysser fingrene!


Forundrings¨pakken¨ min har bydd på litt forundringer

Legg igjen en kommentar til Forundrings¨pakken¨ min har bydd på litt forundringer

Min nye hest Leandro kom i går og reisen har gått veldig veldig fint for han. Leandro virket ikke sliten eller trøtt i det hele tatt. Han hadde både spist og drukket bra gjennom reisen samt sovet godt på natta.

I går fikk vi satt på nye sko med brodder og longert litt på kvelden. Han var helt eksepsjonell å sko. Selv om han aldri har hatt sko på bakbeina. I ridehallen syntes han det nok var godt å bevege seg litt for han hadde en del energi.

longering før ridning
Longerte først. Han bryr seg ikke om stort. Ikke skvetten for verken lyder eller meg om jeg forsøker og provosere frem en reaksjon.

Han er ellers en super hyggelig kar. Veldig snill på boks og i stall. Kosete og hyggelig å holde på med.

Så i dag tenkte jeg han var klar for å komme igang med ¨hverdagen¨ og la han få en liten rideøkt. Siden jeg ikke vet så mye om han så longerte jeg først. Deretter brukte jeg god tid på påstigningen. Klappet og dunket rundt og han ga meg ingen reaksjon. Jeg stiger derfor rolig opp. Det går fint i 1 sekund. Rekker ikke sette høyre fot inn i stigbøylen får ett eller annet eksploderer i han. Det kom helt ut av det blå og jeg var totalt uforberedt på en så kraftig reaksjon da han ikke hadde så mye rørt på ett øre på testene før jeg steg opp.Etter 4 sekunder er jeg i bakken. Og hesten like rolig etterpå. Veldig merkelig…

Jeg velger å tilgi han. Tenker at det nok ikke er noen som har sitti på ryggen hans siden før auksjonen for 3 uker siden. Det er mye kaldere her enn hva han er vant med og tillegg er ALT nytt. Ny rytter, nytt utstyr, nytt sted osv osv. Og han er jo egentlig bare 4 år (selv om han regnes som 5 i år er det ikke mange dagene inn i sitt 5 år).

Oi hei sann. Der datt jeg av
Oi hei sann…

Vi prøver igjen. Jeg forsøker å nullstille meg, selv om man blir litt fyrt opp av adrenalin og er beredt på at det kan komme igjen. Denne gangen longerer jeg han mer sliten før jeg stiger opp. Jeg tar påstigningen enda ett par nivåer ned. Med at jeg denne gangen tar meg tid til å henge litt på siden. dunke enda mer rundt om kring. Nå er han mer var enn tidligere. Men gjør ingenting annet at han er skeptisk i blikket. Han blir til slutt litt mer ¨lei¨ og aksepterer meg bedre. Jeg forsøker og stige opp igjen. Og da med suksess. Jeg fikk lov til å bli sittende og vi hadde noen fine runder i både skritt og trav. Det var en god avslutning å kjenne på for både han og meg.

Leandro i fin form i traven
Leandro gikk stabilt og taktfast i trav

Jeg krevde ingenting ved ridningen men likevel ga han meg en ganske så god følelse av egen balanse og god takt. Så det bor en god og fin kar inni der. Det er helt sikkert! Håper det kun dreide seg om en litt dårlig start og at vi bare vil klatre oppover fra nå av 😀

Jeg lar meg ikke skremme og er klar for neste runde! Selv om kroppen har slått seg litt. Kan ikke huske siste jeg datt av men kjenner at jeg ikke er 18 år lengre 😛


Hesteflokken blir større!

Legg igjen en kommentar til Hesteflokken blir større!

Kjøpe hest på auksjon er noe jeg så langt ikke har testet før. Det motstrider egentlig veldig i hva jeg er komfortabel med. Likevel er det ikke så lett og reise rundt å prøve hester i disse dager. Så her en kveld satt jeg da. Bøy på to av 63 hester på en av Europas største online auksjoner. Hester ble solgt til de fleste europeiske land også USA. Kun èn hest ble solgt til Norge. Og det var til meg 😀 :O

Så førstkommende helg kommer han! Leandro er en nettopp fylt 5 års vallak på 164cm. Han har særdeles gode blodslinjer som fra bla. Vleut, Darco, Chin Chin. Han omtales av testryttere at han er usedvanlig ridbar for sin unge alder og er modig nok til å gå mot større hinder. Han vist med fult sett med røntgen, en veterinær attest, 3 bilder og 1 video 😛

Min nye hest leandro. Brun vallak
Jeg har lett for å falle for blikket til hestene. Syns Leandro har så gode øyne!

Jeg klarer nesten ikke vente til min forundringspakke ankommer til helgen! Det blir virkelig spennende og jeg håper så inderlig vi matcher hverandre godt sik at dere forhåpentligvis ser oss på unghest championatene som kommer 😀

Leandro
Hopper med fin teknikk selv for sin unge alder
Tenke seg til, her var han bare 4år gammel!


Et sterkt møte med dyretolk

Legg igjen en kommentar til Et sterkt møte med dyretolk

I går hadde jeg besøk av dyretolk til Daisy og Joey noe som endte i en mye mer følelsesmessig opplevelse enn jeg noen gang kunne forestille meg. Når sannheten og realiteten jeg selv kanskje har fortrengt blir gjenfortalt av en hest som betyr så ufattelig mye, ja da river det noe enormt i hjertet.

Først ut var Dasiy.

Hun har hele veien slitt litt med forskjellige skader samt rare nykker som vi ikke har klart å få noe forståelse for. Jeg har hatt henne en rekke ganger hos veterinær, tannspesialist, kiropraktor, akupunktør, massør, saltilpasser, testet masse forskjellig utstyr etc etc. Ingenting har ført oss helt i mål. Derfor ønsket jeg å dra frem mitt siste jokerkort, dyretolk.

Les mer

Nå skilles våre veier

Legg igjen en kommentar til Nå skilles våre veier

I morgen reiser Diva på nye eventyr uten meg. Det blir som alltid veldig rart og tungt. Når man tilbringer så mye tid sammen hver dag også plutselig skal det bli stopp. Likevel gjør det meg godt å vite at hun kommer til en 3 generasjons hestefamilie. En skikkelig engasjert hestefamilie som vil gi god oppfølging. Hun skal bli children hest for en gutt på sørlandet. Og jeg gleder meg masse til å følge dem i sporten 🙂

Så god og snill frøken, sommer 2020
Så god og snill frøken, sommer 2020

Diva har vært hos meg i 1,5 år nå og noen av de beste minnene jeg har hatt med henne må være det aller første stevne vårt. Jeg kjente henne ikke så godt enda da vi dro, hun hadde kun vært hos meg i noen dager. Diva imponerte meg på alle plan og runde på runde. Også viste det seg at hun var ei skikkelig kosejente og tok alt på stevneplassen med strålende ro. Diva fikk med seg flere plasseringer hjem fra dette stevne og jeg skjønte at jeg ville få meg ei skikkelig god venninne i denne hesten <3 .

Diva sommer stevne Arendal 2019

Et annet utrolig morsomt minne med Diva var da jeg startet dressur med både Diva og Joey som debuterte. Det virkelig bare bøttet ned men frøkna presterte tross dårlige forhold. Overrasket som jeg var ble Diva nr. 2 i sin klasse slått av ¨storebror¨ Joey.

Alltid en god venn og gi en klem

Diva har lært meg mye på tiden vi har hatt sammen og nå håper jeg hun kan glede og lære sin nye eier. Nå blir det sol, sommer og sørland, Diva <3

English short version:

Diva is sold and is going to become a children horse for a young teenager boy 🙂 I´m so excited to see them together in the sport in the future. They look like such a good team!

I will miss Diva and all our good memories and moments together <3


Comeback i middels for både hest og rytter

2 kommentarer til Comeback i middels for både hest og rytter

I går var jeg på stevne i Lommedalen og hadde fått låne en hoppe som heter Quitage. Som er en 11 år gammel westfaler hoppe etter bla. Quidam de Revel, altså en sprangbetont hest.

Primært er hun da en spranghest, men det skal sies hun sto ganske langt frem i køen da det skulle deles ut gange. Hun har tidligere gått ett par middels klasser i dressur for noen år siden med en berider. Nå er hun på vei opp igjen etter en lengre sykdoms periode. Og jeg er så heldig og ha fått tatt litt del av opptreningen og styrketreningen. For det aller meste har jeg stått på bakken og hun har deltatt på noen bom/gymnastikk treninger. 2 ganger i våres rei jeg henne på litt bommer/hinder. Også ble det nå bestemt jeg skulle ta hun på ett stevne. Rakk og ri henne 3 ganger nå de siste 2 ukene. Den 4 gangen ble på stevne.

På hjemmebane bemerket jeg meg rask hvilke utfordringer vi kunne få. Utfordringer som simpelthen er hennes enda manko på styrke og hennes nåværende manglende rutine i de forskjellige øvelsene. Målet var da og uansett ta stevnet som en trening og utdannelse. Utfordringer vi kunne få var bla. økningene i både trav og galopp, at hun her ville bryte eller bytte.

Quitage på hengeren, spiser litt middag før start.

Da vi kom på stevneplassen merket jeg straks hesten nå ikke lenger var på hjemmebane. Hun var noe mer våken og spent. Noe som er helt vanlig. Likevel fikk vi til mye fint på oppvarmingen som var ute. Til tross for mye vann og vannpytter gjorde hun god profil. Jeg fikk en god ridefølelse og bare gledet meg til å ta hun inn i ringen.

Inne i ridehuset hvor vi skulle avlegge vårt program hadde vi en litt uheldig start. Før vi fikk start signal kom det noen ulyder fra høyttaleren (alle mine hester hadde freaket) men hun tok det pent bare at hun ble spent, i tillegg var den en vifte hun lurte litt på. Jeg valgte derfor å ri litt lettridning i trav i ett forsøk på å avspenne henne litt før start, samt tok ett par volter i galopp.

Deretter fikk vi startsignal og vi begynte programmet.

Hun gjør alt hun skal og vi ender opp med kun én feil. Og det var den ene galopp økningen inn i en kontra. Her fikk vi ett bytte. Ellers satt alle økningene som ett skudd! Og det hele 3 av 3 i trav 😀 Kjempe gøy! Versader og traverer gikk også ganske så fint, samt galoppbytter via skritt. Her har hun syntes det har vært litt tungt, men vi endte med karrakterer 5,5 og 6 på disse tross alt.

For en hest, og for noen bevegelser!
Les mer

Hvordan se og fjerne egg fra hestebrems

Legg igjen en kommentar til Hvordan se og fjerne egg fra hestebrems

Aldri har jeg opplevd og se magebrems/ egg til bremselarver på hestene mine, men nå er det mye av det og mange hester på stallen har hatt det! Undres om det har noe med klima og gjøre.

Det sies at man i utganspunktet kun finner eggene i pelsen på innsiden av frambeina til hestene. Likevel har vi funnet de også på bakbein samt helt opp til bogen. Tyder på at hestebremsen er hissig her i år!

Bremselarver, magebrems
En større samling av egg på innsiden av beinet til Joey


Hvordan fjerne dem?

Det er ikke mulig og spyle eller børste de av med vanlig børste. De sitter utrolig godt fast og må faktisk skrapes eller nappes av. Jeg bruker neglene, men det er også mulig og bruke svetteskrape av metall med pigger eller andre grooming utstyr som brukes til pels. Det finnes også en egnet kniv, som er laget til formålet.

Disse små taggene på denne groomeren fungerer godt til å få av de ekle eggene.

Da jeg først så de trodde jeg det var noen små frø eller pollen som satt fast i pelsen. Eggene er lys gule og på str. med noen små små frø. Derfor ikke veldig lett og oppdage. Det kan være en samling på kun 2-3 egg eller en hel klase med mange fler. Det er svært viktig at de blir fjernet fortløpende. Da dette er ikke noe man ønsker hestene skal få i seg. Og det gjelder forøvrig oss mennesker også.

Les mer

En av hestene skal selges og mer ekspertise kommer snart til Solstad!

Legg igjen en kommentar til En av hestene skal selges og mer ekspertise kommer snart til Solstad!

Nå har jeg stått ved ett veiskille. Jeg har lenge vurdert frem og tilbake hvilken vei jeg skal gå. Men nå tar jeg beina fatt og går inn på en ny retning som jeg selv mener er en riktig og spennende vei og gå. Det kommer inn ett par nye folk på stallen som bringer med seg masse kompetanse og ekspertise. Det blir veldig spennende og gøy og få enda flere fagfolk opp til oss. Her på stallen vil vi da kunne tilby noe vi ikke har kunnet tilby tidligere! Jeg gleder meg masse til å få inn disse folkene. Jeg mener at i hestesporten gjelder det og stå sammen dersom man vil man komme seg videre. Vi må lære av hverandre. Fordi sammen blir vi sterkere <3

Mer om det kommer…

Ellers har jeg igjen fattet beslutning om å selge Diva. Hun lå ute for salg i fjor, men så ble hun halt og vi brukte vanvittig lang tid på å finne ut av hva som var galt (noe vi fant til slutt ut var feilskoing). Jeg tok hun da naturlig nok av markedet og brukte tid på henne i opptrening slik at jeg har vært sikker på at hun nå er 100 %. Diva har aldri vært finere enn hva hun er nå <3 Så nå er hun klar for å gjøre en annen rytter glad og trygg på sprangbanen eller i terrenget.

Meg og Diva med rosett fra Pay and Jump som ble arrangert hos oss i juni
Diva og meg under Pay and Jump vi arrangerte på Stall Solstad i juni

Tanken på å selge henne nå VS i fjor er verre. Det er rart med det, men opp og ned turer gjør at vi knytter enda sterkere bånd. Hun er en så søt og snill hest. Min oppgave nå blir å finne det beste hjemmet hun kan få 🙂

Vårt 2 dressurstevne og Diva ble nr 2 med 68 %
Dressurstevne i juni, Diva fikk 2 plass med 68 % hvor hun ble slått av sin egen storebror, Joey <3
Diva på vår første feltrittstrening. Hopper høyt over hinderne med stålkontroll på banen
Vår aller første felt trening i juli 2020. Jeg var ganske spent men det var veldig gøy! Skal ikke se bort i fra at jeg tar med meg Diva på dette igjen veldig snart 😀
Diva på hjemmetrening, hopper med flott teknikk
Diva er i kjempe fin form og hopper godt – alltid <3

English version:

Now I have been standing at a crossroads. I have long considered back and forth which way I should go. But now I have decided and I´m starting to go in a new direction which I believe is a right and exciting way to go. A couple of new people is coming into the stable who bring with them a lot of competence and expertise. It will be very exciting and fun and get even more professionals up to us. Here in the stable we will then be able to offer something we have not been able to offer before! I’m really looking forward to getting these people in. I believe that in equestrian sports it is important to stand together if you want to get ahead. We must learn from each other. Because together we become stronger <3

More of this later…

Otherwise, I have again decided to sell Diva. She was for sale last year, but then she became lame and we spent an insanely long time finding out what was wrong. And we figured out it was her shooing who was the issue. I then naturally took her off the market and spent time with her in training so I have been sure that she is now 100%. Diva has never been nicer than what she is now <3 So now she is ready to make another rider happy and safe on the jumping or out at the XC arena.

The idea of selling her now VS last year is worse. It’s weird wow it is but when having ups and downs make us get even stronger bonds. She is such a sweet and kind horse. My task now will be to make sure she will get to the best home she can get 🙂


Diffuse symptomer i bakpart hos vallaker – kan tyde på sen plager etter kastrasjon!

Legg igjen en kommentar til Diffuse symptomer i bakpart hos vallaker – kan tyde på sen plager etter kastrasjon!

Helt siden jeg fikk Joey for over 2 år siden har han hatt en greie med at han hopper litt mot venstre. Han har også aldri vært noen superstjerne i dressur. Faktisk når jeg prøvde han så likte jeg han så lite at jeg egentlig ville droppe og hoppe han fordi det var så mye og ta tak i med bakkearbeidet. Likevel hadde vi reist veldig langt i England for kun og prøve den ene hesten. Så derfor ble jeg overtalt av min mor til å i det minste hoppe han litt. Og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde for da ble jeg ¨solgt¨ <3

Han kom hjem til meg en mnd senere og vi begynte arbeidet med å forme min nye ¨topphest¨. Han har alltid hoppet som en drøm, med hele sitt hjerte og enormt med iver! Likevel har han vært vanskelig og ri med at han har gjort mye merkelig samtidig som han har vært veldig stiv i bakpart og galoppbytter har vært særdeles vanskelig. En greie han også alltid har hatt er at han hopper mot venstre. Som har vært noe jeg alltid har måtte tenke på når det gjelder linjer og kombinasjoner. Likevel så tenker man at han bare er sånn. Det må ris og trenes til.

Joey 130 cm i Grenland 2019
Veldig ofte er vi da og se til venstre på hinderne slik som her. Jeg legger han midt på men han velger og skru over til venstre. Han hopper jo likevel veldig bra, men han må jo gjør det av en grunn?

Og ja, det har i perioder vært bedre. Likevel mangler det lille ekstra. Også nå som han har vært lite brukt det siste året så kommer det ett par ting noe tydeligere frem. Hva om det er en underliggende forklaring på disse plagene og utfordringene? Dersom man ikke fjerner roten til problemet så vil det vel bare fortsette med å komme og gå?

Les mer