Aldri har jeg opplevd og se magebrems/ egg til bremselarver på hestene mine, men nå er det mye av det og mange hester på stallen har hatt det! Undres om det har noe med klima og gjøre.

Det sies at man i utganspunktet kun finner eggene i pelsen på innsiden av frambeina til hestene. Likevel har vi funnet de også på bakbein samt helt opp til bogen. Tyder på at hestebremsen er hissig her i år!

Bremselarver, magebrems
En større samling av egg på innsiden av beinet til Joey


Hvordan fjerne dem?

Det er ikke mulig og spyle eller børste de av med vanlig børste. De sitter utrolig godt fast og må faktisk skrapes eller nappes av. Jeg bruker neglene, men det er også mulig og bruke svetteskrape av metall med pigger eller andre grooming utstyr som brukes til pels. Det finnes også en egnet kniv, som er laget til formålet.

Disse små taggene på denne groomeren fungerer godt til å få av de ekle eggene.

Da jeg først så de trodde jeg det var noen små frø eller pollen som satt fast i pelsen. Eggene er lys gule og på str. med noen små små frø. Derfor ikke veldig lett og oppdage. Det kan være en samling på kun 2-3 egg eller en hel klase med mange fler. Det er svært viktig at de blir fjernet fortløpende. Da dette er ikke noe man ønsker hestene skal få i seg. Og det gjelder forøvrig oss mennesker også.

Bremseeggene som er blitt festet i pelsen er ferdig utviklet etter én uke og klekkes først når hestene slikker eller biter på de. Da larvene følge med inn i munnen til hesten og borre seg inn i tunga. Her blir larvene liggende i ca 1 mnd før de utvikler seg videre og tar ferden ned i magen.

Bremselarver synes ikke så enkelt på avføringsprøver men drepes med ormekur anbefalt av veterinær.

Vi kommer derfor til å kjøre samme ormekur på alle hestene her på stallen til vinteren, så vi er sikre på at de eventuelle bremselarvene blir tatt knekken på før de påvirker hestene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *