Besøk av hestehvisker

Jeg har i det siste gått mange runder med meg selv om hva jeg bør gjøre med Mandino – om han i det hele tatt ¨passer inn¨ i mitt system og min hverdag. Han er en super fantastisk hest, men han bærer på mye baggasje som gjør at han er sterkt preget av en eller annen form for angst. Jeg vil så gjerne at han skal fungere med meg. Så derfor har jeg på flere fronter oppsøkt hjelp.

Mandino når han blir stresset
Mandino begynner bla. og små steile når han blir engstelig eller om det blir for mye for han. Han reagerer også dersom tykket i salen endrer seg dersom rytter beveger seg.

Jeg har tatt han til hele 3 av årets medajevinnere i NM sprangridning for å få en profesjonell tilbakemelding og eventuelle tips og råd til å ¨knekke¨ koden hans. Dessverre ble jeg ikke mye klokere her annet at jeg får bekreftet at han er en veldig følsom og spesiell hest. Og at dette vil ta lang tid å ordne (om det i det hele tatt vil bli det resultat vi ønsker oss til slutt).

Videre undrer jeg så med at kanskje er ikke veien til roten hans gjennom ridning og fysisk trening. Jeg ville grave dypere og tar kontakt med en hestehvisker i håp om å finne ut hvor skoen trykker. Og kanskje kan jeg få en forklaring på hva som kan ha skjedd i hans fortid?

Selv har jeg ikke noe personlig erfaring fra dette som vi omtaler som alternativ ¨behanling¨. Mange historier har vi sikkert alle hørt om folk som har opplevd både suksess og fiasko med dyretolk eller hestehvisker. Men er man desperat nok så prøver man alt? Jeg ville hvertfall gi det ett forsøk.

Så hestehviskeren kommer og tar seg en ¨prat¨ med han.

Det første hestehviskeren sier er at Mandino forteller jeg ikke vil tilbake der jeg kommer fra. Kjenner det snører seg i halsen av bare tanken. Jeg trives veldig godt her!

Og da begynner jeg å lure… Hvordan vet han at jeg har tenkt og snakket om å mulig sende han tilbake?!

Han forteller videre at jeg hatt vondt i munnen lenge. Han har hatt mange sterke bitt som har laget betennelse og slitemerker i munnen min. Og tennene hans har jeg undersøk med veterinær her hjemme som har nevnt nedslitte tenner der bittet har vært. Så slipt ned at de har gått inn til nerven. Jeg har derfor ridd han en del på hackamore (bittløst) noe som har til tider fungert litt bedre.

Videre forteller han: Jeg er en sabla god hest, er lett å trene, samarbeidsvillig og er veldig spretten. Men akkurat nå trenger jeg tid. Folk har gjort ting med meg som gjør meg redd for det som kommer. Har hatt mange forskjellige ryttere og mye usikkerhet.

Bilde fra salgsfilmen av Mandino. Hvem kan ikke like dette?
En sabla god hest er det vel ingen tvil om at han er

Jeg spør om hva han syns om meg. Er jeg følsom nok som rytter? Fordi han er en veldig sensitiv hest!

Louise er mye flinkere enn hun vet! Både ja og nei på følsom nok. Nei fordi hun ikke kjenner meg godt nok enda og ja for jeg vet hun vil være det da.

Jeg spør videre om hva han tenker om å komme til noen som har mye erfaring med traumatiserte hester. Noen som kan hjelpe han mer enn hva jeg kan.

Om jeg må dra så høres det greit ut. Men vil helst ikke reise da.

Flere ting ble sakt. Men over har jeg nevnt det som er mest vesentlig.

Mine tanker bak dette er dersom det stemmer som hestehviskeren sier så er det innmari trist! Hjertet mitt gråter. Så tanken på å sende han tilbake dit han kom fra er da veldig urovekkende. For jeg har en avtale siden jeg har kjøpt han usett. Så kan jeg bytte han inn i en annen hest. Jeg ga en del penger for han og det er en stor risiko for meg å prøve og få han til, også går det ikke. For da taper jeg alt. Så nå har jeg mulighet til å bytte han. Og det tilbudet står ikke for alltid. Derfor må jeg bestemme meg nå for hva jeg skal gjøre!

Jeg vet ikke sikkert hva jeg skal tro på. Mye av det som blir nevnt over kan man finne ut av på egenhånd med bla. litt hjelp av google og Instagram profilen min.

Hestehviskeren skulle minne Mandino på at han kan stole på meg og be han puste med magen når jeg skulle ri han neste gang. For ofte når jeg rir får han litt panikkanfall (som på bildet under). Dessverre så har det ikke vist resultater så langt. Jeg hadde ikke forventet at han skulle bli kurert. Men hadde selvfølgelig et håp om bedring.

Vanskelig hest
Når Mandino først begynner og utagere er det vanskelig å få til noe som helst. Trav er ofte ikke eksisterende når han blir stressa nok.

Likvel så velger jeg å ¨tro¨. Så jeg har bestemt jeg ikke skal sende han tilbake. Men om han skal bli værende her eller drar til noen andre vil tiden vise. Jeg har fått tilbud om å selge han til noen som har erfaringer med hester som Mandino. Der vil han kunne få en fair sjanse til å bli det han egentlig er. Og det viktigste for meg nå er at han får det han trenger og fortjener. For nettopp det er jeg usikker på om han får hos meg nå som jeg har 3 andre hester, sammen med stalldrift og min andre jobb. Og jeg syns det ville vært synd å la tiden min gå på bekostning av de andre hestene også. Hadde ressursene vært større og det hadde vært flere timer i døgnet ville jeg helt klart ikke vurdert å sende han bort. Men det får jeg ikke gjort noe med så det hele er kun snakk om prioriteringer. Og nå må jeg prøve og prioritere riktig. Så hva som blir riktig for meg og Mandino må jeg finne ut av <3

Trene på å ha skumle ting over ryggen er god trening for Mandino
Mandino har godt av variert mentaltrening. Her har vi jobbet med ting som beveger seg oppå ryggen hans. Til slutt så aksepterte han og ha denne myke bommen over ryggen mens han gikk rundt.

Bli med i samtalen

  1. Tenker du må prøve å ri ham lett i starten, og i et sidepull bittløs hodelag eller noe lignende. Du bør også lese deg opp på positiv oppfordring(positive reinforcement), og evt prøve å lese deg litt opp på targeting og prøve litt på d. Det kan gi hesten en litt bedre følelse av kontroll over egne handlinger, og dermed en mer selvsikker hest. Det kan hjelpe i senere tid. Største tipset av alt(vet ikke om du bruker d eller ikke men) dropp pisk og sporer. Det er unødvendig og skaper bare mer stress for hesten, spesielt når han er sånn som du beskriver fra før av.

    1. Takk for kommentar og tips <3 Jeg må helt klart tenke litt alternativt med Mandino. Så har allerede begynt å sjekke ut horsemanship. Og drar muligens på kurs for å lære mer =)
      Pisk og sporer er han for følsom for, så det har jeg ikke brukt =)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *