#stopphalhet fra høvene!

Trolig mer enn noen gang før har jeg om ikke vi alle (med unntak av hovslagerne) endelig fått opp øynene for høvene. Nå skal jeg ikke dra alle over en kam her, men jeg har erfart at hovhelse samt balanse i høvene har fått ett helt nytt lys den siste tiden. Hvorfor tok det så lang tid? Er det ikke en selvfølge at fotballspilleren spiller bedre i riktige sko eller at ballen på bordet først ligger stille når bordbeina er like? Vi vet jo selv hvordan det er og og løpe i høye hæler eller for trange sko. Tenkt deg konsekvensene det vil gi deg om du har feil sko på opp til 7 uker i strekk?!

For det spiller faktisk ingen rolle hvor fin eller frisk hest du har dersom høvene ikke er i balanse til hesten. Da kan det nemlig gå rasende fort – feil og skader kommer som løpende på en snor. Dessverre som noen av dere vet så har jeg opplevd nettopp dette og det ikke bare med èn av mine hester, men med alle TRE innenfor kort tid!? Så med dette innlegget ønsker jeg å dele noen av mine erfaringer i håp om at kanskje noen av dere slipper og oppleve det samme.

I Norge er det ingen krav om hvem som får lov å sko hester. Dvs. alle kan sko en hest. Man trenger ingen eksamen eller fagprøve. Er ikke det rart? Burde vi ikke få en stopper for dette? Slik som i de fleste andre land hvor hestesporten er stor?

Uansett det man skal vite er dersom man har en ufaglært til å sko sin hest, så står man selv (som eier) ansvarlig dersom det oppstår feilskoing eller går galt med skoingen.

Likevel trenger man trenger ikke være en hovslager for å kunne se etter enkle ting som kan hjelpe en til og forstå om skoingen er ok eller om man bør være kritisk. Når det er sakt så er det også tilfeller hvor ingen andre enn ett røntgenapparat kan hjelpe oss til ett fornuftig svar, slik vi erfarte med Daisy.

Røntgenbilde Daisy, Viser positiv og riktig vinkel på første bilde og negativ vinkel på bildet til høyre.
Her ser vi eksempel bilder av Daisy sine høver.
Bilde til venstre viser Daisy i dag, her har hun en pluss grad på 5. Den bør optimalt være mellom 3 og 6 grader i positiv retning.
Før korrigering var hun minus 3,1 grad i negativ retning. Hun var veldig lav i draktene og gikk på ¨hælene¨. Dessverre er dette et av de ´vanligste´ problemene man ser i dag ved feilskoing. Ofte gror hestene senere i draktene, noe man bør være oppmerksom på ved skoing!
Grønn linje viser hvor linjen/vinkelen skal gå. Linjen fra kronranden skal møte bakside av fremkne. Går linjen fra kronranden over fremkne eller opp i magen, slik vist med rød linje som hesten på bildet har, da har hesten negativ linje i hoven.
Røntgenbilder Diva
Her ser vi eksempelbilde av Diva. hun er skjev som man kan se her på bildet. Det er mer hov på høyre side. Som skaper ett mer press på den siden. Som om man har en ekstra såle på den ene siden som man egentlig ikke trenger. Se bilde under…
Røntgenbilder Diva
Diva har vært varm i denne hoven. Og man kan forstå hvorfor når man ser litt nærmere på bildet. Mellomrommet mellom leddene skal være grå og ha lik avstand hele veien. I den røde ringen viser det veldig trangt noe som kan bli veldig ubehagelig for hesten.

Heldigvis finnes det noen enkle prinsipper og ¨maler¨ man selv også kan følge med på:

Som feks. noe vi kaller en ¨hoof map¨. En mal man kan følge for å finne ut av utylytninger i hoven, om tåa er for lang, senter av hovleddet og finne overrullingspunktet. Hoven bør være relativt så symetrisk , men man skal ikke følge denne malen for sporadisk da det finnes unntak. Ved disse avvikene så er det hovslageren sin jobb (også i noen tilfeller i samarbeid med veterinær) til å vurdere hvilke endringer og tiltak som bør gjøres for å hjelpe hesten og hoven i riktig retning til å få en god balanse.

Hoof map
Stjernen i midten viser senteret av hovleddet samt overullingspunktet til Diva. (OBS, bildet er ikke 100% tatt i riktig vinkel. Det er litt skjevt.)
Linjer i hoven
Grønn linje her på Daisy viser slik det bør være. Vinkelen på hoven bør være lik fra midten av koden til midten av hoven. Og i linje med kronranden i front. Rød linje viser eksempel linjer hvordan det kan bli ved for lang tå eller for kort tå.

Disse retningslinjene og malene skal ikke følges ukritisk eller slavisk, dette gir kun en pekepinn på hvordan det bør se ut.

La hovslageren gjøre jobben med skoingen, men i det daglige er det vårt ansvar til og gi vår hest de beste forutsetningene til en god hovhelse.

Her er mine 6 beste tips:

  1. Rens ut av høvene hver dag – både før og etter trening. Hester som står på beite eller har fri bør også sjekkes jevnlig!
  2. Overblikk over hestens sko og sømmer. Sjekk samtidig for sprekker i hovveggen eller sår i kronranden. Er skoen eller brodder løse? Ligger alt som det skal?
  3. Lukter alt som normalt? Hvordan ser strålen ut? Det skal ikke lunkte vondt eller surt. Dette tyder på feil PH balanse – fare for skade eller sykdom.
  4. Kjenn etter pulsasjon eller temperaturforskjeller i høvene.
  5. Rengjøring og bruk av hovfett eller hovolje er aldri feil.
  6. Riktig fór og næring. En sunn hov dannes innenifra.

Ved avvik – nøl ikke – spør og sørg for en god dialog med din hovslager og veterinær!

¨No hoof, no horse¨ er det et gammelt ordtak som sier. Så stell godt med høvene folkens, det er så innmari vondt og se hestene våre ha problemet samt bare måtte stå på sidelinjen for å se høvene gro <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *