Kan dyr og hester møte veggen på lik linje som oss mennesker?

Den siste uken har jeg grublet mye på om det finnes likheter mellom mennesker og hesters psykiske helse. Og årsaken til det, er nettopp fordi en av mine nye hester viser seg til å være en veldig sårbar sjel. Han viser unormal oppførsel. Jeg får følelsen av at her her noe skjedd. Men hva…?

Mandino tydelig bekymret for å få meg opp på ryggen sin
Mandino tydelig bekymret for å få meg opp på ryggen sin

Mandino startet sin karriere tidlig. Han var VELDIG lovende som 4 åring. Han gikk feltritt og sprang, oste av selvsikkerhet, hoppet som en flygemaskin og var virkelig et blikkfang for mange. Summen av dette og hans ekstremt gode stamtavle ble han solgt for mye penger på en auksjon i Irland. Jeg kan tenkte meg personen som kjøpte han hadde store forventinger til sin nye hest.

Lille Mandino presterte og presterte frem til han var 6 år gammel. Da gikk han internasjonale 6 års klasser. Men der stopper resultatene og alle offentlige spor. Hva skjedde?

Mandino er i dag 7 år gammel og han kom til meg fra England for en uke siden. Selv fikk jeg ikke mulighet til å prøve han. Men jeg ble tilsendt noen filmer som viste hans gode kvaliteter samt papirer som viste han var 100 % frisk også på røntgenbilder. Jeg ble informert om at han var en følsom kar, men de har sett meg ri mange forskjellige hester og de mente derfor at jeg kom til å elske han! Tilbudet var derfor fristende og jeg kjøpte han usett.

Bilde fra salgsfilmen av Mandino. Hvem kan ikke like dette?
Bilde fra salgsfilmen av Mandino. Hvem kan ikke like dette?

Jeg har tidligere kjøpt flere hester usett, noen har jeg hatt ordentlig uflaks med, mens andre har jeg hatt bedre hell med. Siden jeg har handlet bla. Joey fra samme salgsstall tidligere, tok jeg sjansen på at det burde være ganske safe å kjøpe Mandino.

Når jeg er ute å ser etter nye hester får jeg ofte en conection kun ved ett blikk og deres utstråling. Men kun utifra bilder og film får man ikke mulighet til å se etter de samme verdiene. Dagen Mandino kom var jeg derfor kjempe spent! Hva for en hest hadde jeg nå kjøpt?

Søndag ca kl 14:30 hører jeg en lasebilen kjøre oppover veien til stallen. Jeg hopper av spenning! Bilen parkerer og i det de åpner bakluka på lastebilen og jeg ser Mandino for aller første gang får jeg nettopp en slik conection jeg i utgangspunktet er på utkikk etter. Jeg blir sååå glad, og tenkte bare -YES! Denne hesten har en fantastisk god utstråling og jeg ble ¨solgt¨ etter første sekund.

Mitt aller første møte med Mandino. Han hadde en fantastisk utstråling
Mitt aller første møte med Mandino. Jeg er strålende fornøyd med hesten som møtte meg

Etterhvert som de første minuttene og timene går merker jeg at han er veldig skeptisk. Alt som er nytt er skummelt. Og så klart så er han på nytt sted og det får da være lov å være usikker. Men her sitter det noe dypere.

Første kvelden drar jeg hjem og begynner å undersøke (noe jeg burde gjort for lenge siden). Men takk og lov for sosiale medier så får jeg vite ganske mye på veldig kort tid. Mye mer enn hva selgerne har fortalt meg. Og ofte så vet kanskje ikke selgerne så mye heller. Om de kun får inn en hest de skal hjelpe til med å selge. Men uansett så får jeg høre at Mandino har byttet eiere mye den siste tiden. Han har vist seg å være ¨for mye¨ for de han har vært hos. Det var problemer med på/av stigning, han ville ikke komme når han var i paddock, han var redd for hodet sitt, han var veldig anspent under ridning, redd for bommer og serier etc etc. OG all denne infomasjonen skulle jeg så klart gjerne ha hatt FØR jeg kjøpte han, da hadde jeg kanskje tenkt annerledes. Men når gjort er gjort får vi nå se hva jeg kan klare å få til. Jeg håper han hadde vært hos mer uerfarne folk enn meg selv og at jeg selv ikke ville få samme oppfatning som de – om at han blir ¨for mye¨ for meg også.

Første dagen jeg skal ri han valgte jeg å ta han tilbake til 3 års stadiet. Da går jeg steg for steg på utdanningsskalaen og jeg vil da møte utfordringene èn og èn istedenfor alt på en gang. Og allerede ved longering og påstigningen butter det. Mandino var tydelig rystet og usikker. Etter 20 min med trygge rammer og ufarliggjøring kommer jeg på og han aksepterer det. Og mens jeg rir får jeg hele tiden følelsen av frykt og flukt.

Syns det var veldig skummelt med påstigning
Syns det var veldig skummelt med påstigning

Etter andre gang jeg rir han begynner han å akseptere meg på høyre hånd. Venstre hånd er han fortsatt veldig usikker og blir fort ekstra spent. Jeg bestemmer meg derfor å få en på stallen som er veterinær og kiropraktor til å se på han, siden jeg da føler det er noe som plager han i ryggen. Og jeg hadde rett. Bakerste ryggvirvel var veldig låst til venstre. Noe som derfor gjorde ting mer ukomfortabel den veien. Og fint var det tenkte jeg at da er det hvertfall noe som vi kan gjøre for å få han til å føle seg bedre. Men jeg viste at dette ville uansett ikke løse hans store gåte.

I dag går det helt fint å stige opp og ned. Han aksepterte meg heldigvis fort
I dag går det helt fint å stige opp og ned. Han aksepterte meg heldigvis fort
Mandino ble bedre etter første behandling
Mandino ble bedre etter første behandling

Men hvordan kan en hest med så god ridbarhet, selvsikkerhet og glede plutselig falle ned i ett sort hull og være redd for alt og alle. Kan hester møte veggen på lik linje som mennesker? Når man får press fra alle kanter, alt du gjør blir kanskje aldri bra nok, menneskene som holder på med deg forventer prestasjon på prestasjon og hard jobbing. Og kan det rett og slett ha blitt for mye for tenåringen og stortalentet Mandino? At de som har holdt på med han nødvendigvis ikke har gjort noe feil, men kun hatt ett høyt press og hatt høye forventninger.

Så vet man at verken mennesker eller dyr skal trenes hard fysisk når man er i vekst. Dette er skadelig for kroppen og dens utvikling. Men hva med hjernen? Den utvikles også. Jeg tror det er desto viktigere å la unghesten får reflektere over alt den har lært og ikke bare tenke på det fysiske. La den få plass til å få lov å være hest og også tenke litt selv. Hjelp hesten med å forstå. Ros når den er flink og fortell den på nytt dersom den ikke oppfatter riktig. 

Leietur i skogen
Leietur i skogen

Det er kun mine spekulasjoner dette rundt Mandino, dessverre får jeg ikke frem noe mer info om hans fortid. Om det er noe traumatisk som har skjedd eller hva det nå kan være som er årsaken til at han er blitt en så sårbar hest som han er i dag. Men èn ting er sikkert, og det er at jeg ser han har nå godt av å gå førsteklasse litt på nytt igjen. Gi han trygge og klare rammer med masse kjærlighet og omtanke. Han har ett utrolig godt vesen. Han vil ikke noe vondt, han blir kun redd og usikker. Og allerede på kun én uke ser jeg stor fremgang og hans evne til å gi meg tillit. Jeg håper han kan la meg komme inn under hans vinger – så vi kan fly over hinderne sammen <3

 

Bli med i samtalen

  1. Jeg skulle ønske jeg hadde lært det jeg visste i dag, for ti år siden. Husker du Jalaber? Han hadde kanskje opplevd noe lignende – og hvis man bare hadde turt å tenke litt utenfor boksen da, så kan det hende han hadde blitt en brukbar hest ♥️

    Jeg tror faktisk man skal ta ganske mye hensyn til hestens psyke, hestens motivasjon og dagsform ikke minst – vi er flinkere til å ta hensyn til oss selv (og tenk hvor dårlige vi er til det da – det sier litt!)

    1. Ja, stemmer! Han husker jeg noen glimt av. Det er jo så lett og være etterpå klok. Du gjorde jo etter beste evne hva du kunne og med hjelp fra andre. Noe annet kunne man ikke gjort. Men ja, hadde man som du sier tenkt litt utenfor boksen så kunne ting fort fått et annet utfall. Men det får vi jo da dessverre ikke svar på <3

      Helt enig med deg at vi burde se ¨hele bildet¨ av hesten vi holder på med. Da kommer man nok så mye lenger i lengden <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *