Ryttere vs skiløpere

  Ja, hvem har retten på skogen vinterstid? En evig diskusjon jeg føler jeg ser på nett og hører i staller flertallige ganger hver eneste vinter…

At det faktisk ikke er lov burde jo egentlig holde i seg selv, men allikevel er det mange hestefolk som rett og slett ikke bryr seg, eller respekter det.

Er det sånn hestefolk er? Er det sånn vi vil at sporten vår skal bli sett på? For det ofte sånn at om en skiløper ser at en hest har ødelagt – ja, så får alle skylda, og alle blir dømt. Og jeg kan faktisk forstå det.

Hvorfor skal det være så vanskelig?

Personlig er min mening om dette enkel. La skiløperne få ha løypene sine i fred de få ukene det faktisk er greie forhold.

Med forholdene som har vært på Østlandet de siste årene kan man omtrent telle på en hånd, kanskje to, hvor mange uker i året det er bra skiforhold.

I år er det faktisk første gangen de har kjørt løyper hos oss i jula, alle andre år har det ikke vært før sent i januar – og vært borte tidlig mars..

Og de bruker jo ikke hele skogen.. De har sine faste løyper og veier.

Vi har fortsatt igjen stier, gårdsveier, jorder, ridebaner, ridehus og lignende.

Så MÅ vi på død og liv ri akkurat der i akkurat de få ukene?

Ski er også i mange tilfeller dugnadsarbeid og flere av de som prepper disse løypene gjør det gratis på sin fritid.

Ved å ri i preparerte skiløper går man faktisk bort og ødelegger det andre mennesker har gjort, ofte gratis, på dugnad for sin egen sport. Vi som driver med hest driver også med vår sport og burde vite bedre.

På gården hjemme hos oss har vi valgt å låne bort den beste turveien vi har på vår eiendom, samt de fleste jordene, til skiforeningen vinterstid. Tilbake sier de at det er helt greit at vi rir i lysløypene deres sommer, høst og vår.  Det handler om å samarbeide.

 Perfekte skiforhold på jordene våre hjemme!

Hestefolk burde jo vite bedre enn noen andre hvordan det er å brenne for en sport, eller hobby. Og det er jo akkurat det disse skiløperne gjør og. Vi kan beholde vår glede av sporten uten å ri i deres løyper, de mister faktisk hele sin sport om vi rir der og ødelegger…

Så til dere som rir, har ridd eller noen gang vurderer å ri i en skiløype, tenk på disse menneskene som er like glad i sin sport som vi er i vår og la de få ha denne gleden uten å ødelegge for de de få ukene de kan 🙂

Klem Heidi

Tross skiløyper i «hagen» er det endel år siden jeg hadde langrennski på beina, men før ble det støtt en tur og jeg skulle gjerne hatt mer tid til det enda.

Bli med i samtalen

 1. I følge allemannsretten så har man rett til å ferdes så lenge man viser hensyn. Så det jeg lurer på er da; hvorfor skal ikke skiløpere vise hensyn? Eller syklister for den saks skyld? Hvorfor skal vi hestefolk alltid være dem som må flytte på seg, jenke seg og bukke og takke fordi vi «får lov» til å bruke skogen?
  Jeg har vokst opp med forbud mot å ri i skiløypene (oslo kommune), forbud mot å ri i skogen lørdag og søndag mellom 10 og 17. Forbud mot å ri på stier var det også. Vi hadde et sted å ri om vinteren, og det var på en turvei, men også der fikk vi kjeft fordi folk tråkket egne løyper, eller fordi hesten ble skremt når ungene brukte dem som fotball mål osv.
  I skogen holdt vi oss til skogsbilveiene om vinteren, men det var langt til nærmeste skogsbilvei. Og når vi først kom oss dit så ble vi skjelt ut og bedt om å ha oss ut av skogen, av skiløpere, det var ingen oppkjørte/preparerte løyper der og vi hadde lov til å ri der. En illsint mann stakk hesten til venninnen min med staven så den fikk et kutt, hun hadde med seg to unge forryttere på tur, de gråt hele veien hjem og var vettskremt.
  Jeg har selv blitt bedt om å pelle meg ut av skiløypa, på isholke, i april! Det var ingen skiløyper igjen, det var blank is, og bart noen steder. Mannen skjelte meg ut og guidet meg ut av skogen, mens han holdt seg fast i hesten for å klare å holde seg på bena (med skiene på).

  Er jeg lei av å bli fortalt at jeg som rytter skal ta hensyn til alle andre… ja! Tar jeg hensyn…ja! Synes jeg at allemannsretten blir tolket riktig når det kommer til hvem som hele tiden får fortrinnsretten.. nei!
  Det er greit at skifolk og sykkelfolk og turfolk surmuler og formaner, men hestefolk bør holde sammen og kjempe for at vi skal få mer rettigheter og mer plass i skogen, også når det ligger snø der. Og mange steder i landet ligger det snø lenger enn noen uker, så der er det faktisk et stort problem.

  1. Hei!
   Jeg er helt enig med deg i at vi hestefolk må holde sammen, men jeg mener og at vi idrettsfolk og naturglade må holde sammen. Allemannsretten sier at man kan ferdes så lenge man viser hensyn, og det gjelder som du sier alle parter, også skiløper og syklister og de skal i like stor grad vise hensyn til oss! Poenget er at der det faktisk er kjørt opp preparerte løyper sier allemannsretten derimot at det ikke er lov å ferdes med hverken hest, sykkel eller noe annet som ødelegger. Jeg tror ikke egentlig problemet og diskusjonen ligger i OM man er enige eller ikke i om man kan ri i skiløyper, men derimot HVOR det bør være skiløyper? Ja, kanskje blir det mange steder kjørt opp alt for mye og det blir lite igjen til oss ridende, syklende og gående – som alle bør vise hensyn til hverandre i samme grad. Men det er ikke det innlegget var om, det var når løypene først er kjørt opp 🙂
   Og når jeg sier at alle må prøve å sammarbeide gjelder det begge veier ja. Jeg og har fått kommentarer av folk som tror de har enerett på alt (gående, skiløpere, syklister) og det er veldig synd når det blir sånn 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *