Stopp Halthet!

Å ha en hest som aldri blir skadet er en drøm for oss hesteeiere! Men hvordan holder vi hestene sunne i muskler, skjelett, ledd, sener og leddbånd? I hvor stor grad påvirker vi som ryttere om hesten holder seg frisk?

Halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest, og utgjør nærmere 40 % av alle innmeldte hesteskader i Agria i 2019. Og JA! vi hesteeiere kan påvirke mye for at hesten holder seg frisk!

En viktig faktor for å forebygge halthet er å variere hestens trening, underlag og intensitet.

De som har fulgt meg en stund vet at dette er noe jeg er lidenskapelig opptatt av i treningen av mine hester, og jeg skal her dele litt av mine tips og rutiner med dere!

Varier Treningen
En viktig faktor for å forebygge halthet er å variere hestens trening, underlag og intensitet.

Underlaget

Min erfaring er at mange tror at man må ri på en ridebane for å trene dressur eller bakkearbeid. Dette er jeg veldig uenig i. Selv trener jeg hestene mine mye ute i terrenget, men allikevel på samme måte som jeg ville gjort på en bane. Overganger kan like fint ris på en grusvei som på en bane og man kan de fleste steder legge inn holdt, rygging, bakdelsvendinger osv. Men forvent og krev alltid samme kvalitet som du ville gjort på en bane! En overgang skal ikke være dårligere selv om den er utenfor railen. Av denne grunnen rir jeg også stort sett alene når jeg rir på «tur». Jeg repeterer ofte øvelser og rir mye overganger til de er bra. Mitt inntrykk er også at man lærer hestene å bli mer fokuserte i forskjellige situasjoner noe man får mye igjen for på stevner.

Bruk Naturen! En svingete grusvei kan for eksempel brukes til å ri kontragalopp, galoppbytter eller sjenkelvikniger/traverser? Men forvent alltid samme kvalitet som du ville gjort på en ridebane, både av hesten og din egen ridning.

Trening på bane

Uansett hvordan man vender på det er det ikke til å komme bort ifra at det for oss konkurranseryttere må bli noen timer på ridebanen i løpet av et år, selv om man er flink til å variere det.

Men også her kan treningen varieres mye!

Selv hopper jeg hestene på bane en dag PR uke og har en økt ren dressur hvor jeg gjerne rir program. Deretter har jeg en eller maks to økter til hvor jeg prøver å variere treningen etter hver hests behov, veldig ofte med bommer og cavaletter! Dette er fantastiske verktøy og det gjør ofte treningen litt mer spennende for både hest og rytter.

På banen hos meg er det stort sett alltid bommer og cavaletter fremme. Er supert verktøy i den daglige treningen!

Ikke gå for fort frem

For å få en sterk og holdbar hest som varer lenge, er det nødvendig at vi på en strategisk måte bygger opp hesten. Vi må gi den tid til å styrke muskler, skjelett, sener, ledd og leddbånd. Å lære hesten nye øvelser er ikke bare å få den til å forstå de, men den skal også være sterk nok i kroppen til å utføre de. Å bygge muskler og styrke tar tid og tar man snarveier her er resultatet ofte en skadet hest. Alt hesten ikke er vandt med å gjøre må man gå gradvis frem med. Kjøper man en godt ridd hest, men som aldri har gått på ridebane må det tilvennes gradvis. Det samme gjelder andre veien. Har man plutselig en vinter med fantastisk nysnø på jordene er dette kjempefin og morsom trening for både hest og rytter, men husk at hestene ikke er vant med akkurat denne belastningen så begynn pent og gå sakte frem!

Å galoppere i løssnøen er en fantastisk opplevelse for hest og rytter! Men er hesten vant med belastningen?


Restitusjon

En annen ting som er viktig er at hesten får tid til å restituere etter større belastninger!

Et feltrittstevne, en kondisjonsøkt, en hard helg på samling er ting som bygger opp hestene, men ikke om man ikke lar de få hvile og innhente seg etterpå. Selv gir jeg hestene mine fri etter større belastninger, men det er viktig at de er i bevegelse og ikke blir stående stille. Har man ikke gode nok utemuligheter bør hesten skrittes eller helst leies.

Gi alltid hesten tid til å restituere etter harde belastninger! Men husk at de fremdeles må bevege seg naturlig, ris lett løsgjørende eller leies en tur.

Utetid

Hester er ikke laget for å stå inne på boks med noen få timer i en liten paddock. Å gi hesten mulighet til å bevege seg fritt i sine naturlige gangarter mange timer pr dag er viktig! Om mulig aller helst på et større område med bakker.

Alle har dessverre ikke denne muligheten, men jeg opplever også at veldig mange staller tilbyr et eller to større områder man kan bruke dersom man velger å gå noen minutter ekstra fra stallen til området og at de får gå sammen med en hest eller to. Denne gåturen er definitivt vært det!

Selv har jeg alle hestene ute i minimum 12 timer pr dag, hele året, på store områder med bakker. Jeg har de aller fleste i små flokker, men her må man se an hver hest. Min erfaring er at så lenge flokkene tilpasses med riktig størrelse/kjønn/rang etc og hestene har nok plass og nok mat blir det sjeldent krangel. Hester er flokkdyr og trives godt sammen! En avspent hest ute blir sjeldnere skadet enn en som står alene og stresser.

Sunn hest = variert trening = glad hest = sunn hest


Lykke til med treningen!

Klem Heidi og hestene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *