Hvordan lære seg dressurprogram

Enten du skal debutere på høyeste nivå i Grand Prix, eller starte din første klasse på et rideskolestevne, er det en ting som er felles: du må lære deg dressurprogrammet du skal ri. For noen går dette som en lek, for andre er det tidkrevende arbeid og mye pugging. For den store skrekken er jo å glemme programmet!

Når man saler opp og gjør seg klar til start er det greit å vite at man hvert fall er trygg på programmet man skal ri!

Derfor skal jeg komme med noen gode tips til hvordan du lettere kan huske programmet!

Jeg er selverklært «ekspert» i å huske programmer, og når jeg dømmer et nytt program jeg aldri har sett, trenger jeg stort sett bare én eller to ekvipasjer med programmet foran meg før jeg kan det og husker det.

En liten digresjon: Da jeg for en del år siden skulle starte et feltrittstevne, hadde jeg lest proposisjonen i god tro at det var det samme programmet som alltid ble brukt på det klassenivået. Men da jeg varmet opp og kikket på ekvipasjen som var to før meg, var det noe som ikke stemte. Hun red linjer jeg aldri hadde sett!

Litt småpanisk spurte jeg treneren min hvilket program det var. Det var et helt annet! Et jeg verken hadde ridd eller sett før! Hva gjør man da?

Jeg hadde få minutter på meg, og treneren min repeterte programmet et par ganger for meg mens hjernen jobbet på høygir for å huske det.

Spent red jeg inn på banen, startet programmet, konsentrerte meg om det jeg nettopp hadde pugget, og fullførte uten feil!

Dette er selvsagt «ekstremvarianten», men det er ikke så vanskelig å lære seg dressuprogrammer som man tror! Man må bare lære seg å tenke enkelt og praktisk.

Så her er mine beste tips:

  • Tenk logisk og symmetrisk

Dressurprogrammer på de forskjellige nivåene er laget for at du skal kunne vise hvor langt hesten din har kommet i utdannelsen sin. En del av treningen er å gjøre hesten så lik som mulig på begge sider, derfor vises alltid nesten alle øvelser på begge hender. Sjenkelvikninger, versader, volter, changementer etc. vises alltid til begge sider. Har du kun ridd én sjenkelvikning, så skal du garantert vise en til. Øvelser som kun vises én gang er typisk holdt (med unntak av innridning/hilsning), rygging og noen ganger økninger.

De fleste dressurprogram er bygget opp slik: innridning-trav-skritt-galopp-hilsen. Det er selvsagt unntak, så les programmet nøye. Som sagt er de fleste programmer bygget opp ganske symmetrisk, så hvis du rir for eks. en versade etterfulgt av en volte og travers på en hånd, er sannsynligheten stor for at du skal det samme på den andre hånden.

  • Lag uttrykk du husker

Mange blir forvirret av bokstavene i dressurprogrammet. For eks:

E: Volte ca. 15 m
EKAF: Arbeidsgalopp
KXM: Vend gjennom i mellomgalopp (før M arbeidsgalopp)
MC: Arbeidstrav

I stedet for å tenke bokstaver og dele opp øvelsene slavisk slik de står i programmet, tenk mer helhetlig. For eks: 15 m volte på midten, hel diagonal i mellomgalopp, trav.

Selv lager jeg uttrykk i stedet for å tenke bokstaver mens jeg rir. For eks. deler jeg opp diagonaler i «hel diagonal» (for eks. KXM), «kort diagonal» (for eks. HP på en 20×60-bane) eller «halv diagonal» (for eks. RXV eller ELP). I stedet for å se etter bokstavene og bli stresset hvis man blander dem, vet jeg hvor jeg skal.

Jeg repeterer for meg selv når jeg rir fram etter holdt: «høyre, første bokstav kort diagonal». Det betyr at jeg vender til høyre, og rir øket trav fra første bokstav (M eller H) og til nest siste bokstav (P eller V).

Når man rir et dressurprogram kan uforutsette ting skje. Da er det viktig at du er sikker på hvor du skal, så du kan konsentrere deg mer om andre ting. 

  • Visualiser

Det viktigste tipset jeg har, er å visualisere at du rir programmet. Lukk øynene, og se for deg at du rir alle linjene. En annen ting jeg gjør, er å visualisere det «utenfra». Jeg ser for meg at jeg selv rir, i flere vinkler. Fra innsiden av banen, fra dommerens plass, fra langsiden etc. Med den øvelsen blir jeg helt bevisst på hvor jeg alltid skal befinne meg på banen. Jeg har sett for meg at jeg rir programmet såpass mange ganger at jeg aldri er i tvil om hvor jeg skal. Jeg ser på meg selv utenfra!

Andre tips:

  • Sliter du med å huske om du skal til høyre eller venstre etter holdt? Ri inn på samme hånd du skal videre fra. For eks. høyre hånd om du skal til høyre.
  • I stedet for å tenke høyre og venstre som mange sliter med, tenk annereledes. For eks. i LA:3 der du rir sjenkelvikning fra hjørne til X, så rett fram til C. I stedet for å tenke «høyre», tenk «sjenkelvikning, vend vekk». Det betyr at du rir for høyre sjenkel, rett fram, og så vender til venstre, vekk fra hånden du kom fra. Eller hvis du kjenner banen du skal ri på, kan du tenke «vend mot ridehuset».
  • Selv om det kan være lurt å ikke henge seg opp i bokstaver men heller fokusere på veien du skal, være nøye på at du først og fremst lærer riktig vei! Som i en del programmer der du skal vende over G i stedet for å følge sporet. Eller gjøre holdt på en annen bokstav enn X.

Så for å oppsummere: 

Les programet og lær deg veiene, lag uttrykk du lett husker og kjenner igjen, og visualiser det fra flere vinkler.

Lykke til! 

Detta inlägg är publisert i Ukategorisert. Skapa ett bokmärke

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *